Stanga
Dreapta

Cătălin Manea: „După 33 de ani vom avea în sfârşit un Muzeu Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor”

Gabriela M Bogdan, 18 mai 2023, Ora 11:10

  • print
  • |
catalin-manea-dupa-33-de-ani-vom-avea-in-sfarsit-un-muzeu-national-de-istorie-si-cultura-a-romilor-51689-1.jpg

Deputatul minorităţilor naţionale Cătălin Manea a precizat miercuri că după 33 de ani de democraţie minoritatea romă va avea în sfârşit un Muzeu Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor, instituţie care va contribui la cunoaşterea unor adevăruri istorice legate de această minoritate.

„Senatul a adoptat propunerea legislativă privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor din România, proiectul de lege pe care l-am iniţiat în calitate de reprezentant al minorităţii rome în Parlament, alături de alţi 47 de colegi senatori şi deputaţi. Pe această cale doresc să le mulţumesc tuturor colegilor care au susţinut acest proiect de lege extrem de important pentru comunitatea noastră, a romilor. Înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor va contribui la cunoaşterea unor adevăruri istorice ale romilor precum robia de aproape o jumătate de mileniu în Ţările Române şi deportarea romilor în perioada regimului Antonescu. Muzeul va fi acea instituţie prin intermediul căreia le vom putea arăta tuturor cetăţenilor acestei ţări contribuţia noastră culturală, socială, politică şi istorică la dezvoltarea acestei ţări”, a declarat pentru Agerpres deputatul Cătălin Manea.

Mai mult, a adăugat Manea, rolul acestui muzeu este acela de a contribui la educarea generaţiilor viitoare în spiritul promovării cunoaşterii, al respectului reciproc şi a bunei convieţuiri între populaţia majoritară şi cetăţenii care aparţin minorităţii rome.

„Iată că, după 33 de ani de democraţie, minoritatea romă va avea în sfârşit un Muzeu Naţional de Istorie şi Cultură a romilor. (…) Avem sprijin în Camera Deputaţilor, pentru că sunt foarte mulţi colegi co-iniţiatori, iar acest proiect de lege care a fost votat de Senat va trece în mod sigur şi de Camera Deputaţilor”, a transmis parlamentarul.

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor din România, instituţie aflată în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Romi.

Au fost înregistrate 98 de voturi „pentru” şi 11 abţineri.

Potrivit proiectului, Muzeul are ca scop prezentarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor romilor din România, cunoaşterea în plan intern şi internaţional a contribuţiei acestei minorităţi naţionale la evoluţia şi modernizarea societăţii româneşti de-a lungul timpului, protejarea memoriei victimelor robiei şi deportării în Transnistria, precum şi combaterea rasismului şi a discriminării.

Patrimoniul Muzeului se compune din colecţii de piese şi documente, constituite de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, membru al Consiliului Minorităţilor Naţionale, în colaborare cu alte instituţii publice sau private, organizaţii neguvernamentale din ţară şi din străinătate, precum şi din piese provenind din transferuri, donaţii şi achiziţii, potrivit legii.

Atribuţiile Muzeului sunt colecţionarea de documente şi mărturii cu privire la istoria romilor; elaborarea, coordonarea de programe şi/sau proiecte educaţionale şi de cercetare, de stagii de pregătire şi instruire în domeniul specific; efectuarea de studii şi cercetări, în ţară şi în străinătate, pentru aprofundarea cunoaşterii istoriei romilor, a robiei şi a deportării în Transnistria; organizarea de activităţi de cercetare ştiinţifică, conferinţe, expoziţii, schimburi de experienţă şi seminarii cu caracter informativ-educativ, inclusiv prin colaborare şi participare internaţională; editarea şi publicarea de studii, cărţi, articole, corespondenţă, memorie fotografică şi multimedia, colecţii de documente, albume fotografice privind istoriei romilor, a robiei şi a deportării în Transnistria.

Senatul este prima Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

10:35
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară