Natyclean Natyclean Natyclean
Natyclean Natyclean Natyclean

Holocaustul din România în benzi desenate. Povești de viață ale evreilor și romilor din Sibiu

Gabriela M Bogdan, 27 noiembrie 2023, Ora 11:30

  • print
  • |
holocaustul-din-romania-in-benzi-desenate-pove-ti-de-viata-ale-evreilor-i-romilor-din-sibiu-51989-1.jpg

Evenimentele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial rămân printre cele mai sângeroase din istoria României, dar trecerea timpului le îngroapă în uitare. Vieţile şi tragedia celor care au fost persecutaţi sau au murit atunci, ajung astfel să fie ignorate.

Ştiai, de exemplu, că în perioada Holocaustului, în judeţul Sibiu au fost organizate detaşamente de muncă forţată, cu evrei aduşi din toată ţara ? Sau că membrii comunităţii evreieşti din Sibiu, în perioada Statului Naţional Legionar au fost jefuiţi, maltrataţi, excluşi din viaţa economică şi socială a judeţului ? Ori că începând din 1942, au fost deportaţi în Transnistria 325 de romi din judeţ, majoritatea fiind copii şi femei ?

„Imagini din trecut. Holocaustul în Sibiu” este un proiect care aduce în prim-plan poveştile de viaţă ale evreilor şi romilor din Sibiu, prin intermediul benzilor desenate ilustrate de Octav Ungureanu după un scenariu realizat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi şi cadre didactice de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” şi Liceul de Artă.

Sâmbătă, 25 noiembrie 2023, de la ora 11:00, la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” vă invităm la un dialog despre memorie şi istoria comunităţilor locale de evrei şi romi. Un dialog prin care să ne amintim, să înţelegem şi să descoperim fragmente din istoria acestora.

Vor participa la dialog:
Ana Bărbulescu, cercetător ştiinţific la Institutul „Elie Wiesel”;
Daniel Creţu, Lector Univ. Dr., Departament Istorie, Patrimoniu şi Teologie Protestantă, Universitatea Lucian Blaga Sibiu;
Iulia-Aura Lazăr, profesor istorie, Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”, Sibiu;
Daniela Rotărescu, profesor istorie, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Sibiu;
Reprezentanţi ai elevilor de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Liceul de Artă din Sibiu.

Moderator: Cristina Guseth, director Fundaţia Freedom House România

Continuăm, la ora 12:30, în Piaţa Albert Huet, cu inaugurarea expoziţiei de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul în Sibiu”.

Accesul la eveniment este liber, gratuit, iar înscrierile se fac completând formularul de aici : https://forms.gle/hy2Bw3dtgr5Gbavk8

„Imagini din trecut. Holocaustul în România” este o expoziţie de bandă desenată realizată în cadrul proiectului cultural-educaţional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance În România” finanţat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul, Elie Wiesel” în zece judeţe din România (Bihor, Botoşani, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Maramureş, Prahova, Sibiu, Timişoara) cu sprijinul Fundaţiei Freedom House România şi a comunităţilor locale.

 

FOTO:  smokingcoolcat.blogspot.com

ziarulatak.ro Web analytics

14:34
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară