Stanga
Dreapta

Iulian Paraschiv: „Diferenţele bazate pe criterii etnice trebuie să dispară”

Gabriela M Bogdan, 25 martie 2024, Ora 15:27

  • print
  • |
iulian-paraschiv-diferentele-bazate-pe-criterii-etnice-trebuie-sa-dispara-52129-1.jpg

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Iulian Paraschiv, a declarat la Focşani că nu putem să ne gândim la o dezvoltare reală a României lăsând în urmă o bună parte a populaţiei şi că diferenţele bazate pe criterii etnice trebuie să dispară.

„De cele mai multe ori, avem tendinţa să punem semne de egalitate între minoritatea romă şi elemente care ţin de social, de multe ori de infracţionalitate, însă discutăm foarte puţin să aducem în prim plan şi elementele pozitive, care ţin de ceea ce sistemul de educaţie românesc, adesea criticat, produce, inclusiv în sânul comunităţilor rome. (…) Minoritatea romă este cea mai nepopulară. În continuare există tendinţa de a folosi ceea ce este la îndemână, stigma şi stereotipul, însă dezvoltarea României priveşte în mod direct o populaţie tânără, o populaţie numeroasă, care merită atenţia noastră, a celor care lucrăm în instituţii. Nu putem să ne gândim la o dezvoltare reală a României lăsând în urmă o bună parte a populaţiei României”, a spus Paraschiv.

Potrivit acestuia, cifrele oficiale, conform ultimului recensământ, înregistrează 575.000 cetăţeni români de etnie romă şi neoficial, între un milion şi jumătate şi două milioane.

„Nu există localitate în România în care minoritatea romă să nu fie prezentă. O minoritate numeroasă şi încă nu am găsit resorturile şi toate energiile pentru ca aceste diferenţe bazate pe criterii etnice să dispară. Este unul dintre obiectivele principale ale strategiei. Am etnicizat în ultimii 30 de ani ceea ce nu este etnic. Nu toţi romii sunt săraci, după cum nu toţi romii sunt infractori. (…) Ceea ce noi ne-am propus, alături de partenerii noştri, a fost să arătăm o altă faţă a minorităţii rome”, a afirmat Iulian Paraschiv în şedinţa grupului de lucru mixt pentru implementarea strategiilor Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2022 – 2027.

El a precizat că această strategie îşi propune să asigure incluziunea romilor în comunităţile locale, judeţene şi naţionale iar astfel de întâlniri au menirea de a aduce laolaltă teoria şi practica în ceea ce priveşte implementarea acestei strategii la nivel local şi judeţean.

„Este foarte important pentru noi să vedem perspectivele dumneavoastră de la nivel local şi judeţean în raport cu ceea ce noi încercăm să construim la nivel central. Nu este un document scris în birouri (strategia – n.red.), este un document bazat pe realităţi. Important e să îşi găsească şi corespondenţi în plan local şi judeţean. Ştiu că agenda tuturor instituţiilor este una plină, că resursele sunt limitate, însă eforturile pentru a înregistra progres în implementarea acestui cadru strategic sunt în atenţia Guvernului României. Este foarte adevărat că dinamica şi felul în care noi încercăm în plan central să găsim instrumente care să răspundă unor nevoi locale este una bună, zicem noi, însă fără a avea întâlniri periodice şi fără a schimba informaţii cu privire la felul în care ar trebui să acordăm atenţie unui anumit punct nu putem să facem paşi înainte”, a subliniat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi.

La şedinţa grupului de lucru mixt pentru implementarea strategiilor Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2022 – 2027 au mai participat Dragoş Hotea, secretar de stat la Cancelaria Prim-ministrului, reprezentanţi din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Ministerul Educaţiei sau Departamentul pentru Relaţii Interetnice. De la nivel local au participat reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea şi primari de la UAT-urile unde există comunităţi compacte ale minorităţilor de etnie romă.

În Vrancea, există două mari comunităţi cu minorităţi de etnie romă, Slobozia Bradului şi Homocea, dar, în timp ce la Slobozia Bradului romii şi-au declarat etnia, la Homocea, la ultimul recensământ, niciun locuitor nu a declarat că ar fi de etnie romă.

FOTO:  facebook.com

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

12:00
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară