Stanga
Dreapta

Modificări radicale! Ce se întâmplă cu banii românilor care au investit în Pilonul II de pensii private

Gabriela Mihai, 2 decembrie 2021, Ora 11:27

  • print
  • |
modificari-radicale-ce-se-intampla-cu-banii-romanilor-care-au-investit-in-pilonul-ii-de-pensii-private-49786-1.jpg

 

Vești importante! Conform programului de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR, contribuțiile la Pilonul II ar urma să se majoreze.

Specialiștii spun că măsura este necesară, pentru că asigurările sociale de stat vor intra în colaps, în viitor, din cauză că vor fi tot mai puțini cei care cotizează și tot mai mulți cei care beneficiază.

Dar, în același timp, e o măsură care va pune presiune pe bugetul de stat, pentru că Guvernul va trebui să compenseze din alte surse cei 1% pe care îi mută către pilonul 2.

De mai bine de 13 ani funcționează pilonul II de pensie, iar specialiștii spun că este sigura soluție astfel încât contribuabilii să beneficieze de pensie corectă în viitor.

„Pilonul II există din motive economice și demografice, faptul că statul impozitează salariații urmând să plătească vârstnicilor pensia respectivă crează această problemă de redistribuție și a factorului politic”, a spus Bogdan Glăvan, profesor economie.

Pilonul II, pensia privată obligatorie, reprezintă un cont în care, în prezent, din impozitul pe salariu de 25% pentru CAS se duc 3,75%.

Principalele beneficii pentru oameni sunt acelea că banii le aparțin, statul nu poate umbla la ei, dar și faptul că suma poate fi lăsată moștenire.

Problema cu majorarea contribuției la Pilonul II există însă. Dacă va lua din pilonul I un procent pentru pilonul II, statul va fi nevoit să găsească alte surse pentru a compensa deficitul creat.

„Practic pilonul I se finanțează din aceste contribuții sociale, care sunt taxe, impozite. Este evident că dacă statul direcționează mai mulți bani către pilonul II. Ceea ce va mării subvenția de la buget pentru a acoperi acest decalaj”, a precizat Bogdan Glăvan, profesor economie.

Adică, statul va trebui să se imprumute sau să crească taxele pentru a putea face rost de bani. Mai există o variantă, aceea ca impozitul la CAS să crească de la 25% la 26%.

 

 

EDITORIAL

Prostu' clasei s-a ajuns medic pe Facebook

Prostu' clasei s-a ajuns medic pe Facebook

  Nu e dobitoc cu cont de Facebook care să nu se dea în stambă zilele ăstea pe unde are ocazia cu sfaturi medicale de genul: nu există COVID, nu mergeți la spital, medicii vă omoară, la ATI îi leagă și îi sedează pe bolnavi! Băi, deștepților, voi omorâți mai mulți oameni decât poate un medic să salveze! ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

01:32
BREAKING NEWS:

La Colectiv a fost mână criminală! Nu putem admite mușamalizarea acestui asasinat! Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone victimă a acestui complot politic Acum poate fi legal? Dacă mor oameni in incendii, să moară dar nimeni sa nu răspundă