Stanga
Dreapta

Un ciclon puternic va lovi România

Gabriela M Bogdan, 27 noiembrie 2023, Ora 11:14

  • print
  • |
un-ciclon-puternic-va-lovi-romania-1.jpg

Florinela Georgescu, director de prognoza în ANM, a explicat că în perioada următoare un nou ciclon va lovi România, iar fenomenele de iarnă severă vor fi la ordinea zilei. Specialistul arată că temperaturile vor fi în scădere și noaptea va fi extrem de frig în aproape toată țara.

”Suntem într-o perioadă din an în care marea este o sursă de căldură, are temperatură apropiată cu a solului, poate chiar mai ridicată un pic. Același lucru se întâmplă și cu Mediterana, același lucru se întâmplă și cu Adriatica. Sunt zone care acum favorizează formarea ciclonilor, cu atât mai mult cu cât dinspre regiunile nordice ale Europei, dinspre pol tot pătrund mase de aer rece în la înălțimi mai mari. Pentru că emisfera nordică, după o vară, toamnă foarte lungi, foarte calde, caută să și să se reechilibreze energetic.

Deci vine iarna, vine solstițiu de iarnă, pătrunderile reci sunt normale, doar că marea accelerează procesele acestea ciclogenetice și cele care aduc furtuni. De aceea și săptămâna trecută și săptămâna aceasta am văzut cum fenomenele foarte grave au fost pe zona litorală. Mai rău a fost acum din cauza acelei mase de aer foarte rece.

Vântul a fost elementul cel mai sever în acest episod, iar pe de altă parte am mai avut și cantități importante de apă din precipitații de tot felul. A început ploaia, apoi lapoviță și ninsoare pe partea de sud a teritoriului. Deci foarte multe fenomene severe.

Ciclonul mediteranean lovește România

Nu trebuie să ne speriem, dar vine un alt ciclon. El vine din Europa cu fenomene mai puţin severe şi sperăm să se păstreze.

Până la jumătatea săptămânii trebuie să fim atenți mai ales la nopțile care urmează, pentru că vor fi cu temperaturi negative în toată țara, adică cam de la -8 spre -1 grad, iar posibil în noaptea de marți spre miercuri, chiar mai scăzut în depresiuni, probabil pe fondul unui cel mai degajat. Temperaturile acestea foarte scăzute, în condițiile în care există la sol un pic de zăpadă sau apă în urma ploilor, vor favoriza formarea ghețușului.

Deci avem în continuare precipitații, inclusiv mâine, în toate zilele care urmează, dar atent suntem atenți la acel ciclon care vă spuneam că vine spre Europa Centrală și care probabil va aduce miercuri precipitații în funcție de cum se va deplasa el mai repede sau ninsori categoric în zonele montane.

Am făcut un efort deosebit să anunțăm. Deja din dimineața zilei de vineri am anunțat severitatea maximă a fenomenelor în noaptea de sâmbătă spre duminică. Este adevărat că în întotdeauna în astfel de situații și cine știe un pic de meteorologie, îmi dă dreptate și este foarte greu de estimat cum mai mult timp înainte, care sunt zonele cu severitate maximă a fenomenelor. Dar repet, s-a mers cu codul roșu de vineri dimineață, codul general. Deci este adevărat că sâmbătă am revenit puțin, s-au schimbat zonele, dar ideea că gravitatea maximă a fenomenelor va fi pe partea de sud-est a țării era foarte clară", a spus Florinela Georgescu, director de prognoză de la Administrația Națională de Meteorologie.

 

FOTO: impact.ro

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

19:39
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară