Exclusiv: Casa Tradițională ”Ilie Micu” din Măgurele, va fi restaurată
Marian Vasile, 23 iulie 2024, Ora 09:36
- |
- Tweet
Centrul Județean Pentru Cultură Ilfov și Primăria Orașului Măgurele,în colaborare cu Asociația Monumente Renascute, dar și cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov au demarat un proiect deosebit: reconstrucția și restaurarea Casei Ilie Micu din Remuș – Giurgiu, casă construită în 1932.
Până în prezent, structura casei a fost ridicată, iar următorii pași sunt în curs de planificare.
Casa Ilie Micu va deveni un muzeu local, unde vizitatorii vor putea vedea cum trăiau bunicii și străbunicii noștri, păstrând astfel vie memoria vremurilor trecute.
Cei care doresc să devină voluntari și să contribuie la restaurarea Casei Ilie Micu sunt invitați să sune pentru mai multe detalii la numărul: +40 749 253 971
Avem așadar, în Alunișu, orașul Măgurele, în spatele Centrului Cultural ”Theodor Stănescu”, o casă construită în anul 1932, amplasată inițial într-un sat din județul Giurgiu, care a fost demontată bucată cu bucată, conservată și transportată în Ilfov, unde, după refacere, va fi transformată în muzeu local, iar vizitatorii ei vor putea afla cum trăiau oamenii în trecut și cum își organizau viața. S-a dorit mult salvarea casei, dar proiectul extinderii unei parcări a magazinului sătesc a fost mai puternic, așa că, soluția salvatoare a fost orașul Măgurele, unde administrația a răspuns pozitiv propunerii și a pus la dispoziție terenul pentru noul amplasament. De altfel, în curtea generoasă a Centrului Cultural din Alunișu, potrivit declarației primarului Narcis Constantin, se intenționează a mai fi aduse încă 2-3 case vechi, deosebite, pentru a fi recondiționate și pentru ca mai apoi aici să se realizeze un ”sat tradițional românesc”. Apoi, casele vor putea fi vizitate, se vor organiza aici șezători, seri de colinde în preajma Crăciunului, ateliere de pictat ouă, la sărbătorile pascale, ateliere de împletit coronițe de flori, de sânziene, etc.
Nămoleală cu folos
După ridicarea cu grijă a structurii casei ”Ilie Micu”, următorul pas în procesul de reconstrucție, în care s-a implicat comunitatea ilfoveană, a fost făcut sâmbătă, 6 iulie, când de la primele ore ale dimineții, localnici și nu numai s-au adunat la ”marea nămoleală” sau ”claca de la Măgurele” – activitate de pregătire a pământului ud, amestecat cu paie, din care să rezulte materialul de umplere a pereților, așa cum făceau strămoșii noștri, în trecut. De altfel, consilieri locali sau cetățeni mai în vârstă chiar și-au amintit cu plăcere că au mai făcut asta când erau copii, atunci când au dat o mână de ajutor părinților pentru tencuirea caselor în care au copilărit.
”Clăcașii din Codrii Vlăsiei”, așa s-au intitulat voluntarii care au dorit să participe la ”marea nămoleală” de sâmbătă. Iar lor li s-au alăturat reprezentanți ai administrației locale și județene – Narcis Constantin, primarul orașului Măgurele, cu familia, consilieri locali și consilieri județeni, Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov. Au fost prezenți, de asemenea, și câțiva copii care se află în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov.