Mircea Diaconu, candidatul „Iliescu 2”. A avut un rol malefic la Revoluție, iar acum vrea să fie președintele României
ro.ro, 28 august 2019, Ora 10:58
- |
- Tweet
22 decembrie 1989: Mircea Diaconu la balconul CC al PCR
Actorul Mircea Diaconu se visează președintele României. El și-a anunțat intenția de a candida la alegerile din noiembrie. Cariera sa politică vorbește însă despre un impostor, iar implicarea sa în crimele din decembrie 1989 a rămas ascunsă în ceață.
Fostul europarlamentar Mircea Diaconu și-a anunțe astăzi intenția de a candida ca independent la Președinția României. E posibil ca el să fie susținut de viitoarea alianță politică formată dintre Pro România și ALDE. Asta ar însemna, însă, ca președintele ALDE, C. A. C. P. Tăriceanu, să renunțe la candidatură.
Pentru a candida ca independent, Diaconu are nevoie de 200.000 de semnături, condiția pe care trebuie s-o îndeplinească și candidații partidelor.
Mircea Diaconu – declarație de presă
* „Intenția mea este de a încerca să candidez la prezidențiale. Când spun «încerc să candidez», spun următorul lucru: azi doar spun că aș încerca, pentru că sunt suficient de enervat, de nemulțumit, de nefericit, și simt că e nevoie de asta. Dar, faptul că vreau sau că mă manifest ca atare nu înseamnă că și pot. Trebuie strânse 200.000 de semnături, aproape imposibil pentru un singur om cu două mâini, două picioare.”
* „Rostul acestei ieșiri de astăzi este de a obține sprijin, din partea oricui – cetățeni, asociații de toate felurile… În 2014 am cerut același gen de sprijin, care a venit chiar de la cetățeni, pur și simplu. Posibil ca din nou acum, cerând sprijinul, să se reactiveze măcar această masă enormă de oameni.”
* „Dacă eu cer sprijin, n-am ce negocia. Deci, dacă eu cer sprijin pentru un vis, unde e negocierea? Mă ajuți sau nu mă ajuți. Ești lângă mine sau nu ești, și cu asta basta!”
* „Discut cu oricine, cu oricine… Grupare sau persoană – sunt deschis și fericit dacă vine alături de mine în acest demers. Nu vreau pe nimeni anume, vreau pe toată lumea, nu închid ușa nimănui.”
* „Fără sprijin nu voi putea să fac pașii următori. De aceea, eu nu știu în clipa asta dacă o să izbutesc să strâng cele 200.000 de semnături, că abia atunci pot fi candidat, până atunci sunt doar un aspirant. Azi sunt un aspirant, care poate fi ajutat sau nu.”
Candidatul Varanului
Mircea Diaconu tocmai și-a încheiat un mandat de europarlamentar. El a candidat în 2014 ca independent, dar a fost promovat insistent de Antena 3 și, implicit, de turnătorul corupt Dan Voiculescu.
Prestația sa de la Bruxelles și Strasbourg a fost lamentabilă. A practicat un soi de naționalism constipat, în care Gerula geto-dacul se lua la trântă cu barbarii Occidentului. Retorica sa seamănă cu cea a Mariei Grapini, doar gramatica îi mai desparte.
Cu banii, Mircea Diaconu nu stă rău deloc. Pe lângă milionul de euro pe care mandatul de 5 ani îl asigură unui europarlamentar strângător, se adaugă privilegiul de a fi plătit timp de încă doi ani, cu o sumă egală cu salariul din ultimii 5 ani. Adică, în jur de 7.000 de euro pe lună.
Comandant și călăuză
Cariera politică a lui Mircea Diaconu a fost lansată – nedeclarat – pe 22 decembrie 1989, când actorul care joacă atât de bine personaje tâmpite și corupte (îl prinde rolul de canalie!) a făcut pe revoluționarul, într-o regie criminală.
Pe 22 decembrie 1989, când au văzut că se clatină scaunul lui Ceaușescu, Mircea Diaconu și soția sa, actrița Diana Lupescu, s-au dus glonț la Comandamentul Trupelor de Securitate de la Băneasa. Actorul cu ochi albaștri a simțit nevoia să-i viziteze pe „băieții cu ochi albaștri”!
Start spre parvenire
Relatările din acea zi nebună vorbesc despre un Diaconu care a intrat cu tupeu în cazarma Securității și le-a spus ofițerilor că de-acum poporul decide ce și cum. Ssusținut de „revoluționari”, i-a amenințat pe securiști că dacă mișcă-n front va fi vai și-amar de ei. A acționat ca un comandant de oști, dând ordine în stânga și-n dreapta și lăsând impresia că el reprezintă noua conducere pro-sovietică a țării (Iliescu, Brucan, Roman, Militaru, Voican Voiculescu etc.).
În acele zile de foc, Mircea Diaconu și Diana Lupescu au făcut parte din planul „Actorii patrioți și curajoși”, plan pregătit minuțios de sovietici în toamna-iarna anului 1989. Din distribuție au mai făcut parte Sergiu Nicolaescu, Ion Caramitru, Dorel Vișan, etc., cu participarea extraordinară a poetului Mircea Dinescu (ginerele tovarășei Ludmila Loghinovskaia, cetățeană destoinică a URSS).
Tragic este că, după o după-amiază în care Mircea Diaconu a jucat rolul de comandant de oști în cazarma trupelor de Securitate de la Băneasa, trei camioane cu militari în termen au fost trimise să întărească apărarea Aeroportului Otopeni. În camioane se aflau militari detașați de la Câmpina și cazarmați la Băneasa, majoritatea tineri de 19-20 de ani.
Camioanele au ajuns la Aeroportul Otopeni sâmbătă, 23 decembrie, la ora 6.20. Deși au fost recunoscuți după parolă și consemn, militarii au fost mitraliați din trei direcții. Bilanțul masacrului: 48 de morți și 17 răniți.
Curier pentru Teodor Brateș?
Cu câteva ore înaintea carnajului, Teodor Brateș citise la TVR un bilețel care spunea că „trei camioane cu teroriști vor ataca Aeroportul Otopeni”. Brateș n-a explicat de unde avea „informația”. Oameni din Studioul 4 spun că printre cei mai activi cetățeni, în acele ore teribile, s-a numărat și Mircea Diaconu.
A fost curier de știri (false?), călăuză pentru militari pe care nu-i cunoștea (în misiuni mortale) și mare comandant de oști (improvizat). A băgat capul și prin clădirea CC al PCR, de pe acoperișul căreia tocmai zburaseră spre moarte Nicolae și Elena Ceaușescu. Și-a expus basca proletară și în celebrul balcon, să se vadă că e și el revoluționar. Și nu unul oarecare, ci unul cu mare dorință de parvenire.
Revoluționarul” Mircea Diaconu în sediul CC al PCR
A vrut să ducă la TVR militarii de la Câmpina, cazarmați la Băneasa. Zicea că trebuie apărată Televiziunea. N-a reușit, întrucât camioanele au fost blocate la Aeroportul Băneasa, iar militarii s-au întors în cazarmă. Aveau să moară 12 ore mai târziu, la Otopeni.
Rămâne nedeslușit rolul lui Mircea Diaconu în trimiterea celor trei camioane la Otopeni. Mărturiile sunt confuze, iar ancheta Parchetului, în anii ’90 (regimul Iliescu), a băgat totul în ceață, să nu mai fie lămurit niciodată.
Important e că, 30 de ani mai târziu, Mircea Diaconu vrea să fie președinte…