BREAKING NEWS: Primarul sectorului 4, Daniel Băluţă a pus stop haosului, mizeriei şi bişniţarilor din Piaţa Big Berceni
Bogdan Ionescu, 18 iunie 2020, Ora 10:01
- |
- Tweet
Tot ce s-a întâmplat în ultimii ani în Sectorul 4 nu a făcut altceva decât să crească de la zi la zi calitatea vieții oamenilor, iar acest lucru se datorează tuturor celor care sau implicat şi care au muncit să lărgim străzi, să reabilităm termic blocurile, să amenajăm zeci de mii de locuri de parcare, să construim un spital, o stație de metrou și multe altele. Atu-ul nostru a fost acela al inovării, al capacității de a transforma ideile în fapte, în realități palpabile. În Sectorul 4 nu am vorbit doar despre idei, am vorbit despre certitudini. Astfel încât, în competiția cu celelalte orașe din România să câștigăm și să demonstrăm că se poate.", a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului
Se vindeau de toate „la Big”.
Mirosul de contrabandă se simţea de-ndată ce urcai scările staţiei de metrou „Piaţa Sudului”. Cum treceai ultima treaptă intrai în lumea lor. Vânzători ambulanţi, cerşetori sau boschetari. Toţi îşi duceau veacul, mai mult de nevoie decât de voie, în această zonă pe care lumea din Berceni şi nu numai o numeşte popular „la Big”.
Complexul comercial „BIG Berceni” era cândva unul dintre cele mai renumite din Capitală. Nume care de altfel este atribuit întregii zone. Intrarea propriu-zisă în magazin era păzită de bişniţari. Unii dintre ei îşi încearcau soneriile telefoanelor de ultimă generaţie, iar dacă îţi suprindeau privirea te abordau pe loc: „Nokia, băiatu’?”. Pe de altă parte, erau prădătorii. Lor nu le era frică de nimeni şi de nimic. Umblau prin zonă ca şi cum ar fi a lor şi nu se fereau de privirile nimănui. Erau exact ca la ei acasă. Aveau figuri pe cât de dubioase, pe atât de agile, scanând în permanenţă zona, doar-doar or găsi marfă proaspătă. De aceea, nu trebuia să laşi la vedere telefonul sau portofelul când te aflai în zonă.
Acordurile de manele te întâmpinau odată ce intrai în piaţa Big-ului. Li se adaugă un miros învechit şi o atmosferă întunecată, la prima vedere răcoroasă. Dar nu era la fel de răcoroasă pe cât părea: în Big nu exista aer condiţionat. Vânzătoarele de la tarabe îşi faceu aer cu evantaie sau cu reviste gen Can-Can şi Click. Nu te abordau decât dacă erai interesat de marfa lor. „Fake-urile” erau în floare în magazinele din Big. Nu puţine dintre acestea erau pline de genţi şi rochii cu logo-urile unor branduri celebre.
Buldozer peste chioşcurile ilegale din Piaţa Sudului
Primarul Daniel Băluţa nu s-a lăsat intimidat de ameninţările şi înjurăturile bişniţarilor şi aşa zişilor comercianţi
Comercianții şi bişniţarii erau nemulțumiți că trebuie să își desființeze tarabele și chioșcurile care funcționau ilegal în Piața Sudului din Sectorul 4. Aceștia au primit o înștiințare prin care li se aducea la cunoștință că în 48 de ore urmează să fie evacuați. La vremea respectivă în curtea primăriei s-au adunat aproximativ 60, 70 de oameni care îl ameninţau pe primarul Daniel Băluță dacă va demola chioşcurile şi tarabele insalubre din piaţă vor avea ei grijă de el. Mai mult, protestatarii au încercat să intre cu forța în primărie însă au fost opriți de polițiștii locali și de jandarmii care au venit la fața locului.
.
Astfel, Primăria Sectorului 4 anunța un amplu proces de transformare a Pieței Sudului, care va începe cu igienizarea spațiilor insalubre, în care se comercializează alimente, laolaltă cu alte mărfuri, precum și cu demolarea construcțiilor ilegale amplasate pe domeniul public.
Parc de un hectar la Piața Sudului, în loc de buticuri insalubre
Piața Sudului a căpătat un aer proaspăt și nu doar la figurat. Societatea care se ocupă de spațiile verzi în sector, S.C. ADP 4, a plantat aici zeci de copaci și arbuști și a amenajat mii de metri pătrați de covor de iarbă.
Zonă care nu de mult servea micilor bișnițari ca piață de desfacere pentru telefoane furate, țigări de contrabandă sau legume și fructe șterpelite de pe cine știe unde, acum a devenit o oază de verdeață și culoare.
Buticurile apărute ca ciupercile după ploaie prin 2013-2014 pe spațiul verde sufocau trotuarele și pe cei care ieșeau de la metrou în drumul lor spre casă. Devenite adevărate focare de infecție, infestate cu șobolani și gândaci, aceste chioșcuri improvizate trebuiau să dispară. Iar acest lucru s-a întâmplat în vara lui 2018.
Chiar dacă persoanele care desfășurau acolo activități mai mult sau mai puțin legale s-au împotrivit vehement reconfigurării zonei, Daniel Băluță, primarul sectorului 4, nu a făcut niciun pas înapoi.
Dacă a făcut bine sau rău, vă veți convinge doar vizitând această zonă sau uitându-vă cu atenție la imaginile de mai jos.
Piața Sudului a căpătat un aer proaspăt și nu doar la figurat. Societatea care se ocupă de spațiile verzi în sector, S.C. ADP 4, a plantat aici zeci de copaci și arbuști și a amenajat mii de metri pătrați de covor de iarbă.
Acesta pare să fi fostul răspunsul primarului Daniel Băluță la faptul că, în urmă cu ceva vreme, Piața Sudului era considerată cea mai poluată zonă din București.
În urma reconfigurării a rezultat Parcul Central. Dotat cu mobilier urban modern, fântâni arteziene, spații de relaxare, dar și câteva cafenele, parcul a devenit o zonă de promenadă a celor din sectorul 4.
Sectorul 4 este cel mai sigur din București, așa cum arată statisticile din ultimii doi ani ale Ministerului de Interne
O nouă generație, oameni tineri cu o altă mentalitate, ancorați în prezent și cu o capacitate mare de comunicare, dornici să schimbe lucrurile în bine, formează astăzi echipa Poliției Locale Sector 4.
Mulți dintre ei sunt născuți în sectorul nostru și încă locuiesc aici. Munca pe care aceștia o fac ajunge inclusiv la nivel personal. Au grijă de acest sector, așa cum au grijă de propriul lor cămin.
Datorită lor, Sectorul 4 este cel mai sigur din București, așa cum arată statisticile din ultimii doi ani ale Ministerului de Interne.