Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: PRIMARUL SECTORULUI 5 DEMONTEAZĂ REFERATUL DE SPECIALITATE AL PRIMARULUI GENERAL PRIVIND SUSPENDAREA PUZ-URILOR „NIMIC NU E PERFECT, DAR TOTUL E PERFECTIBIL, ÎN CONDIȚIILE LEGII!”

Bogdan Ionescu, 23 februarie 2021, Ora 10:19

  • print
  • |
primarul-sectorului-5-demonteaza-referatul-de-specialitate-al-primarului-general-privind-suspendarea-puz-urilor-nimic-nu-e-perfect-dar-totul-e-perfectibil-in-condi-iile-legii-48474-1.jpeg BREAKING NEWS

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone demontează referatul de specialitate referitor la hotărârea inițiată de Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan, care se referă la anularea Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 5.

După o analiză făcută de Primarul Sectorului 5, împreună cu aparatul propriu din cadrul instituției, s-a ajuns la concluzia că referatul de specialitate întocmit de arhitectul șef de la Primăria Capitalei este același la toate sectoarele, fără ca acesta să se fi obosit să găsească măcar o singură diferență. Este evident ca nu toate PUZ-urile au exact aceleași probleme.

„Nimic nu este perfect, dar totul este perfectibil, în condițiile legii. Primele fraze ale referatului de specialitate sunt niște afirmații general valabile referitoare la domeniul urbanismului, dar concluzia din final, pentru care îți trebuie maximum de tupeu, este una halucinantă: neagă exact ce a afirmat anterior.

Primăria Generală nu este împiedicată de nimic, dar absolut nimic, (cu excepția interesului de a nu avea nicio reglementare și să fie toți cu mâna întinsă la “mila” semnatarilor) să facă o documentație PUG prin care să corecteze așa-zisele nereguli ale PUZ-ului Sectorului 5. Spun “așa-zisele” deoarece TOATE argumentele invocate sunt neadevăruri.”, a transmis Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Aparatul de specialitate din cadrul Primăriei Sectorului 5 a făcut o analiză referitoare la argumentele invocate în Referatul de aprobare întocmit de Primarul General, pe care o redăm mai jos:

1. Calculul suprafeței de spațiu verde pe cap de locuitor.

Pornește de la un adevăr: așa este prevăzut în Legea 24/2007 actualizată.

Continuă cu o încadrare falsă: legea se referă la nivel de Municipiu, nu la nivel de PUZ. Nimic nu îl împiedică pe Primarul General să propună spre aprobare o documentație de urbanism de rang superior, adică PUG, care să corecteze eventualele “erori” de la nivelul unui PUZ aprobat (de sector sau alt fel). E mult mai “interesant” pentru un primar să nu aibă reglementare și să fie toți cu „mâna întinsă la mila lui”.

Revenind strict pe calcule de spații verzi, conform datelor furnizate de Intergraph, înainte de aprobarea PUZ-ului Sectorului 5 erau 1 825 172,3 mp de spații verzi, iar prin implementarea PUZ-ului aprobat s-ar ajunge la 2 850 571,6 mp de spații verzi: deci un plus de 1 025 399,3 mp de spațiu verde, în niciun caz o diminuare.

2. Așa-zisul “fond forestier” invocat, este un teren al MAPN, înscris în cartea funciară cu mențiunea “curți-construcții”, fiind în realitate cea mai mare sursă de poluare cu ambrozie de la nivelul Bucureștiului (cele 103 de hectare, plus altele aproximativ 100 hectare adiacente). Aceasta uriașă sursă de alergie la nivelul populației Capitalei este considerată “fond forestier”, deși nu se găsește nici măcar un copac în toată această zonă.

În concluzie, orice s-ar face pe acest teren (iar PUZ-ul Sectorului 5 propune transformarea din 103 hectare de curți-construcții în 50 de hectare de spațiu verde, păstrând doar jumătate pentru curți-construcții) ar însemna fix a avea grija de sănătatea bucureștenilor, fiind astfel de interes public major.

3. PUZ-urile promovate de autoritatea publică locală pot modifica indicatorii de urbanism cu cât consideră autoritatea publică, fără a depăși CUT (Coeficientul de Utilizare a Terenului) = 4.

Afirmația invocată este falsă deoarece modificarea cu 20% se referă strict la persoanele fizice sau juridice care au un interes privat (iar legiuitorul a avut grijă, pe drept, ca acest interes privat să nu vină în conflict major cu interesul public “...documentații de urbanism elaborate în baza unui aviz de oportunitate, inițiate de persoane fizice și juridice, care conțin modificări ale indicatorilor urbanistici în limita a maximum 20% și care nu modifică caracterul general al zonei”.

Prin urmare, PUZ-ul Sectorului 5 este un instrument pe care Primăria Sectorului 5 a fost obligată să și-l creeze pentru a organiza la nivelul cerințelor anului 2020 activitatea de reglementare urbanistică a teritoriului pe care îl administrează, având în vedere că Primăria Municipiului București, deși e obligată prin lege să facă acest lucru, nu a putut nici la 10 ani de la expirarea unui PUG incoerent, făcut în mare grabă, să ofere un instrument adecvat de gestionare a activităților specifice. Nimic nu împiedică Primăria Generală să corecteze această documentație de urbanism prin PUG.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

09:20
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară