Scheletele din dulapul Franţuzoaicei Explozia mortală de la Distrigaz, când directoare era Clotilde Armand. Ce spun foștii angajați ?
Gheorghe George, 24 martie 2023, Ora 12:53
- |
- Tweet
Foștii angajați Distrigaz au vorbit despre explozia din 2009 în care și-a pierdut viața unul dintre colegii lor și în care a fost implicată Clotilde Armand, ca director de exploatare la acea vreme.
"Clotilde Armand fusese numită fără nici un fel de experiență"
"Doamna Clotilde Armand fusese numită fără nici un fel de experiență, fără cunoștințe tehnologice, director de exploatare într-un post care rămăsese vacant după moartea celui care avusese acea poziție?!? . Doamna venea din zona IT unde timp de doi ani fusese director cu responsabilități de implementare a dispozitivului de control managerial SAP. Foarte important este că în cei doi ani, cât a fost director IT și manager de proiect, nu a reușit să realizeze una dintre cele mai importante componente ale programului SAP: aceea legată de procedurile la intervenție. Și asta s-a văzut la explozia din Electronicii.
Ea a ajuns director operațional la cea mai importantă rețea de distribuție de gaze, unde avea viețile oamenilor în mâni. Atât ea, cât și subalternii ei din eșaloanele superioare trebuiau să gândească acel plan, să stabilească procedurile de intervenție, nu să permită ca muncitorii să lucreze cu gaz pe țeavă”, a spus un fost angajat al Distrigaz pentru evz.ro.
"Au decis să o scoată din "peisaj”
După explozie, a urmat ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. La câteva luni de la debutul investigațiilor, Clotilde Armand a părăsit postul de director operațional din Distrigaz Sud.
"Conducerii Distrigaz nu i-a convenit ce se întâmplase, era o premieră tragică care poate că ar fi putut fi evitată, era o pată pe obrazul instituției. Așa că au decis să o ”retragă”, să o scoată din "peisaj" cumva. Era, probabil, un fel de a-i imputa neimplicarea totală, nu vinovăția. După explozie, doamnei (n.r. Clotilde Armand) i s-a limitat accesul la ședințe, nu mai lua decizii, șefii francezi o evitau. În câteva luni, în 2010, a plecat împinsă, presată de ei, dintr-o funcție mare din România, într-una inferioară în Franța”, au mai spus angajații companiei.
Mortul e de vina
Dacă ar fi supraviețuit, bărbatul ar fi fost acuzat de "săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 184 Cod Penal și infracțiunile prevăzute de art. 37 și 38 din Legea 219/2006 privind sănătatea și securitatea în muncă". "S-a dispus neînceperea urmăririi penale față de Distrigaz Sud Rețele SA sub aspectul săvârșirii înfracțiunilor de ucidere din culpă prevăzute de art.178 Cod Penal și vătămare corporală gravă din culpă prevăzută de art 184 Cod Penal, întrucât faptele nu au fost săvârșite de aceasta”, se arată în soluția de neîncepere a urmăririi penale, dată pe data de 05.08.2013.
La doar câteva zile după acest moment, Clotilde Armand si-a dat demisia din funcția de director de inovare și piețe noi din cadrul GDF Suez Energie France (Paris) și s-a reîntors în România ca director general la Egis, o altă companie a statului francez.