Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Amenzi usturătoare pentru USR și AUR

Gabriela M Bogdan, 15 martie 2023, Ora 11:15

  • print
  • |
amenzi-usturatoare-pentru-usr-i-aur-51548-1.jpg BREAKING NEWS

 

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a amendat partidele AUR și USR pentru încălcarea legii. Cele două partide colectau date personale, dar nu au respectat condițiile de prelucrare.

Cei de la AUR au fost sancționați pentru modul în care au strâns semnături pentru petiția ”Jos Iohannis!”.

”1. Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat în luna februarie a anului curent o investigație la operatorul Alianța pentru Unirea Românilor și a constatat încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1) lit. c) și alin. (2) din Regulamentul General privind Protecția Datelor (RGPD).

Ca atare, Alianța pentru Unirea Românilor a fost sancționată cu amendă în cuantum de 49.115 lei, echivalentul a 10.000 EURO.

Sancțiunea a fost aplicată ca urmare a unor sesizări prin care se reclama faptul că operatorul colectează date cu caracter personal prin intermediul unui site, fără a realiza informarea persoanelor vizate și fără îndeplinirea condițiilor privind legalitatea prelucrării.

În cadrul investigației efectuate s-a constatat faptul că date cu caracter personal (nume, prenume, adresă, serie și număr carte de identitate, cod numeric personal, telefon, semnătură) erau colectate prin completarea și semnarea formularului on-line de pe site-ul respectiv, prin transmiterea formularului descărcat/completat/semnat prin poștă, precum și prin completarea și semnarea formularului la centrele speciale organizate de Alianța pentru Unirea Românilor.

Această situație a condus la prelucrarea datelor cu caracter personal a unui număr semnificativ de persoane vizate cu încălcarea principiilor de prelucrare a datelor cu caracter personal prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. c) ("reducerea la minimum a datelor") și alin. (2) din RGPD (”responsabilitate”).”

USR a expus datele personale unui atac cibernetic

„2. Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat în luna februarie a anului curent o altă investigație la operatorul Partidul Uniunea Salvați România și a constatat încălcarea prevederilor art. 32 alin. (1) lit. a) și alin. (2) din Regulamentul General privind Protecția Datelor (RGPD).

Ca atare, Partidul Uniunea Salvați România a fost sancționat cu amendă în cuantum de 19.646 lei, echivalentul a 4.000 EURO.

Investigația a fost demarată ca urmare a transmiterii de către operator a unor notificări de încălcare a securității datelor cu caracter personal în temeiul Regulamentului General privind Protecția Datelor.

Încălcarea securității datelor s-a produs ca urmare a pierderii confidențialității și integrității datelor stocate într-un server al operatorului pe care era găzduită o aplicație asupra căreia a avut loc un atac cibernetic de tip phishing.

În cadrul investigației s-a constatat că operatorul nu a implementat măsuri tehnice și organizatorice adecvate în vederea asigurării unui nivel de securitate corespunzător, cum ar fi criptarea/pseudonimizarea datelor cu caracter personal stocate în aplicația respectivă, ceea ce a condus la pierderea confidențialității datelor prelucrate prin accesarea neautorizată a datelor cu caracter personal cum sunt nume, prenume, cod numeric personal, e-mail, număr de telefon, date privind apartenența politică.

Totodată, operatorului i s-a aplicat și măsura corectivă de a asigura conformitatea cu RGPD a operațiunilor de prelucrare a datelor personale, prin implementarea unor măsuri tehnice și organizatorice adecvate, ca urmare a evaluării privind riscul pentru drepturile și libertățile persoanelor, inclusiv a procedurilor de lucru referitoare la protecția datelor cu caracter personal.”

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

16:33
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară