AUR a scăzut după invadarea Ucrainei de către Rusia
Gabriela M Bogdan, 9 martie 2022, Ora 12:19
- |
- Tweet
Primul sondaj de opinie realizat după invadarea Ucrainei de către Rusia arată o scădere de popularitate a AUR în rândul românilor. Partidul a scăzut cu 3,5% față de luna februarie, potrivit datelor postate de directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac. În schimb, intenția de vot pentru PNL a crescut cu 3,3%, iar partidul urcă astfel pe locul al doilea în preferințele românilor.
Sondajul național INSCOP MONITOR a fost făcut în perioada 2-7 martie 2022, după invazia Rusiei asupra Ucrainei.
„Efectele războiului asupra opțiunilor politice ale românilor încep deja să se vadă”, a scris Ștefureac pe Facebook.
- PSD conduce în clasamentul intenției de vot cu 32% (32,7% în februarie).
- Social-democrații sunt urmați de PNL care revine pe locul 2 cu 19,9% (16,6% în februarie).
- AUR suferă un recul coborând la 18,9% (22,4% în februarie)
- USR stagnează, înregistrând 10,8% din opțiuni (10,3% în februarie).
PSD și USR își păstrează scorul electoral anterior invaziei rusești din Ucraina.
„Creșterea ușoară a PNL ar putea fi pusă pe seama activității recente intense a președintelui și a premierului care câștigă puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE.
Scăderea ușoară a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media și adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid”, a explicat Remus Ștefureac.
„Nu știm în acest moment dacă efectele războiului din Ucraina asupra intenției de vot sunt temporare, datorate contextului emoțional sau ele se vor adânci. În mod cert, modul în care partidele aflate la putere vor gestiona imensele provocări de securitate, dar și socio-economice, vor influența puternic opțiunile electorale. La fel cum poziționarea partidelor de opoziție fată de agresiunea Rusiei și consecințele acestei invazii pentru securitatea și calitatea vieții în România vor avea efecte asupra intenției de vot”, a adăugat el.
Sondajul a fost realizat prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.