Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Ministrul Apărării: „30% din buget sper să fie alocat anul viitor achizițiilor militare. Armament ca să ne asigurăm securitatea la Marea Neagră”

Gabriela M Bogdan, 19 mai 2022, Ora 12:54

  • print
  • |
ministrul-apararii-30-din-buget-sper-sa-fie-alocat-anul-viitor-achizitiilor-militare-armament-ca-sa-ne-asiguram-securitatea-la-marea-neagra-50684-1.jpg BREAKING NEWS

 

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat, miercuri, că speră să fie alocat cel puţin 30% din bugetul ministerului pentru înzestrare militară în 2023. Potrivit minstrului, România are nevoie de achiziţii în domeniul naval, "nu numai de corvete, avem nevoie şi de fregate moderne, probabil şi de alte tipuri de armament necesar, ca să ne asigurăm securitatea la Marea Neagră".

Dîncu a fost întrebat, în deschiderea evenimentului Black Sea Defence and Aerospace (BSDA), despre procentul care ar putea fi alocat anul viitor, din bugetul Apărării, pentru achiziţii militare.

"Există o regulă la NATO, de 20%, noi sper să depăşim 30% pentru înzestrare, pentru că ăsta este lucrul de care avem cea mai mare nevoie", a spus ministrul Apărării.

"Avem nevoie în acest moment mult mai mult, pentru că situaţia strategică o impune, avem nevoie de înzestrare în zona navală. Pentru că Marea Neagră a devenit un lac plin de rechini, avem nevoie nu numai de corvete, avem nevoie şi de fregate moderne, probabil şi de alte tipuri de armament necesar, ca să ne asigurăm securitatea la Marea Neagră", a mai precizat Vasile Dîncu.

Dîncu a spus că achiziţia corvetelor ar putea fi decisă în iulie, cel mai târziu. "Achiziţia nu o amânăm, în acest moment este o prelungire pe care a cerut-o Asocierea (Naval Group - şantierul naval Constanţa - n.r.) pentru a veni cu o ultimă ofertă. Sper că vom hotărî asta în maxim două luni", a detaliat el.

În ceea ce priveşte achiziţiile în domeniul Apărării, ministrul a apreciat că procedurile sunt lungi şi că există licitaţii blocate pentru că "nu a existat o respectare a legilor legate de achiziţii".

"Sunt câteva lucruri care ţin de legislaţie în primul rând. Achiziţiile care au fost blocate la un moment dat nu sunt blocate din voinţa cuiva, ci sunt blocate pentru că nu a existat o respectare a legilor legate de achiziţii (...) Noi încercăm şi prin reglementările noastre proprii să realizăm cât mai repede înzestrarea, dar nu o putem face în momentul în care unii din cei care oferă nu respectă legea în totalitate", a afirmat Dîncu.

El a susţinut că "este vorba de o legislaţie greoaie în acest moment, când avem nevoie foarte rapid de înzestrare".

"Dar atunci când este vorba de licitaţii publice, cele mai multe achiziţii au fost blocate de contestaţiile celor care au pierdut competiţia. Va trebui probabil să găsim mijloace mai rapide pentru achiziţii, inclusiv în ceea ce priveşte legislaţia noastră. Dar sperăm că primul lucru se întâmplă în legislaţia europeană care ne va ajuta să facem acest lucru", a completat ministrul.

BSDA, care se desfăşoară până vineri la Complexul expoziţional ROMAERO S.A. din Bucureşti, are drept scop identificarea oportunităţilor şi găsirea soluţiilor de cooperare atât în producţie, cât şi în domeniul afacerilor, contribuind la promovarea, pe plan internaţional, a industriei de apărare din România.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

12:12
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară