Natyclean Natyclean Natyclean
Natyclean Natyclean Natyclean

Negocierile pentru Guvernul Ciolacu intră în linie dreaptă

Gabriela M Bogdan, 16 mai 2023, Ora 11:45

  • print
  • |
negocierile-pentru-guvernul-ciolacu-intra-in-linie-dreapta-51680-1.jpg

În c.ca două săptămâni România va avea un nou guvern. Ceea ce puțin credeau a fi posibil chiar se întâmplă. Doi oameni politici de stat au bătut palma și s-au și ținu de cuvântul dat. Merita salutat asta într-o țară în care încălcarea cuvântului dat a devenit o virtute.

Premierul Nicolae Ciucă urmează să prezinte președintelui României demisia guvernului său și se va intra în procedurile constituționale pentru desemnarea unui nou premier și instalarea unui nou guvern. Vor urma consultări cu partidele parlamentare la Palatul Cotroceni și este de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să îl desemneze pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, ca premier desemnat pentru formarea unui nou executiv.

Înainte de aceste proceduri constituționale partidele membre ale Coaliției la guvernare negociază puternic. Deși teoretic există deja un Protocol care guvernează tot aranjamentul fiecare din partidele componente au diverse doleanțe - schimburi de ministere, de oameni, de poziții.

În această săptămână PSD și PNL au convocat deja forurile statutare pentru a da conducerilor celor două partide un mandat pentru negocierile oficiale (continuă și cele neoficiale).

Dilemele principale ar fi:

-în zona PNL prezența lui Nicolae Ciucă în guvern în continuare pe o funcție de vicepremier sau vicepremier cu portofoliu, preluarea Ministerului Mediului de la UDMR și compensații de la PSD pentru cedarea Ministerului Transporturilor și a mare parte din competențele Secretariatului General al Guvernului (SGG)

-în zona PSD cine va prelua noua funcție de vicepremier care va fi special creată, venirea lui Mihai Tudose în guvern și cât de mare vor fi schimbările la nivelul aparatului de lucru al premierului

-în zona UDMR panică mare privind pierderea Ministerului Mediului. Există posibilitatea ca Uniunea să considere rapt-ul ca fiind inacceptabil și să plece de la Guvernare. PNL și PSD ar avea în continuare majoritate parlamentară.

Calculele fiecărui partid

Potrivit surselor stiripesurse.ro s-a agreat ca structura noului executiv să cuprindă trei posturi de vicepremier, câte unul pentru fiecare partid din Coaliție.

Și de aici încep calculele pe fiecare partid:

PSD

Vicepremier – în acest moment funcția este ocupată de Sorin Grindeanu. Dacă va rămâne în Guvern (șansele sunt de 90%) atunci va rămâne doar ministru.

Altfel, funcția ar putea fi ocupată de Marian Neacșu, actual șef al SGG (Secretariatul General al Guvernului), care ar urma astfel să aibă ca atribuție coordonarea companiilor de stat prin super-agenția care ar urma sa fie creată + NOU – drept de avizare obligatoriu a tuturor proiectelor guvernului la fel ca actualele ministere avizatoare, Finanțe, Justiție, SGG

În cărți, cu șanse mici, este și europarlamentarul Mihai Tudose, dar care pune însă mai multe condiții de influență personală pentru a veni în Guvernul Ciolacu.

Ministerul Transporturilor – așa cum spuneam deja sunt șanse de 90% ca Sorin Grindeanu să continue. Asta în ciuda zvonurilor din ultimele zile potrivit cărora PSD ar fi de acord cu cedarea ministerului. Varianta a fost confirmată pentru stiripesurse.ro și de liberali: ”Ați auzit voi din partea noastră vreun nume? Hai să zicem că punem noi... pe cine? Nu avem și decât să stricăm și să pierdem și Fondurile europene mai bine o lăsam la ei”, a spus unul din negociatorii PNL.

Ministerul Transporturilor va costa PSD cedări în zona altor ministere.

Ministerul Muncii – actualul ministru Marius Budăi are șanse să rămână. Șansele lui au crescut oarecum în ultimele zile. Înlocuitorul ar putea fi putea fi o femeie, dar discuțiile continuă.

Ministerul Agriculturii - Petre Daea va părăsi ministerul după gafele în lanț cu despăgubirile pentru fermieri, dar și pentru că este depășit de situație: ”Nu înțelege și nici nu poate să înțeleagă că agricultura modernă nu se mai face prin maimuțăreli la televizor. Trebuie să te duci la Bruxelles și să bei cafele cu comisarii și cu funcționarii europeni până nu mai poți ca să aduci bani în țară”, a spus un lider PSD pentru stiripesurse.ro

Se discută despre Florin Barbu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, un apropiat al secretarului general al PSD, Paul Stănescu, dar lucrurile nu sunt bătute în cuie pentru că noul premier caută o persoană ”care să se descurce bine la Bruxelles”.

Se discută și despre posibila aducere a unui tehnocrat în zona considerată strategică de PSD pentru România.

Ministerul Familiei – cel mai probabil va rămâne la Gabriela Firea. Este adevărat că în cadrul negocierilor s-a discutat despre desființarea ministerului pentru a cupla cu alte schimburi și permutări.

S-a discutat și despre posibila absorbție a Ministerului Sporturilor dacă UDMR decide ieșirea de la guvernare.

Ministerul Sănătății – rămâne foarte probabil Alexandru Rafila.

Ministerul Economiei - rămâne la PSD. Este vehiculat intens numele europarlamentarului Mihai Tudose, deși acesta nu și-ar fi dat acceptul până acum. Dacă ar prelua mandatul este posibil, dar nu sigur. să fie la pachet și cu poziția de vicepremier care revine PSD. Sunt șanse și ca Florin Spătaru să rămână.

Sunt discuții ca Ministerul Economiei să absoarbă Ministerul Antreprenoriatului deținut acum de PNL.

Ministerul Culturii - Lucian Romașcanu va continua. În piață a fost aruncată însă și varianta acest minister să fie cedat UDMR în locul Mediului, dar nimic confirmat oficial sau semi-oficial.

Ministerul Justiției – teoretic ar rămâne la PNL cu Cătălin Predoiu, dar dacă se va merge strict pe Protocol sunt șanse să avem un ministru tehnocrat.

PNL

Vicepremier - la această oră este foarte probabilă informația că Nicolae Ciucă să fie vicepremier și/sau și ministru al Afacerilor Interne. Sunt destui din fruntea partidului care nu sunt deloc confortabili ca șeful PNL să fie subordonat fie și pe linie de guvern șefului PSD.

Calculul celor care susțin această variantă ar fi ca șeful ar fi ca șeful PNL să fie la butoane și să susțină interesele partidului, dar să aibă și putere în cadrul Executivului. Aceștia susțin că o blocare a șefului PNL în fruntea Senatului României i-ar reduce drastic implicarea reală în viața partidului și i-ar și reduce șansele unei foarte probabile candidaturi prezidențiale.

Alte variante al fi unul din europarlamentari – Gheorghe Falcă (care și-ar dori orice), Rareș Bogdan sau Dan Motreanu, dar șansele ca aceștia să lase Bruxelles-ul pentru București sunt mici.

Sunt voci care vorbesc și de Nicolae Ciucă revenit la Apărare și vicepremier, dar asta ar însemna ca PSD să preia Ministerul de Interne.

Discuțiile continuă pentru că trebuie privit tot ansamblul – Rotație, partid, guvern, Cotroceni

Secretariatul general al Guvernului – este foarte posibil să fie preluat de PNL. În acest caz nu avem deocamdată un om, dar se discută despre o opțiune venită din partea liderilor PNL din Ardeal, un om apropiat de Emil Boc.

Factorul Klaus Iohannis: Președintele ar fi transmis să nu se schimbe nimic la Externe, Educație și Justiție... dacă ministerul rămâne la PNL. Astfel:

Ministerul Afacerilor Externe – va continua Bogdan Aurescu, deși mulți din PNL l-ar fi vrut plecat.

Ministerul Educației – Ligia Deca va continua deși noua Lege a Educației a produs puternice animozități în PNL și în Coaliție.

Ministerul Justiției: Cătălin Predoiu va continua dacă ministerul rămâne la PNL. Se spune că Predoiu ar rămâne în Guvern chiar dacă MJ nu mai e al PNL, dar pe altă poziție ministerială.

Ministerul Mediului – potrivit ultimelor negocieri ar rămâne la UDMR, dar discuțiile nu sunt închise 100% pentru că presiunea din PNL este mare. Dacă liberalii își impun punctul de vedere l-am putea vedea pe șeful PNL Bacău, deputatul Mircea Fechet instalat acolo.

Ministerul Fondurilor Europene - rămâne Marcel Boloș, susținut de președintele Iohannis, dacă PSD păstrează Transporturile;

Ministerul Finanțelor – aici este foarte complicat. Sunt mai mulți pretendenți, fiecare cu susținătorii lui puternici. Cosmin Ștefan Marinescu, consilierul prezidențial pe probleme economice, Sebastian Burduja, actual ministru al Comunicațiilor sau Alexandru Nazare, fost ministru al Finanțelor. Situația nu este însă tranșată și ar putea apărea un nume de compromis.

Ministerul de Interne - Lucian Bode ar putea continua. Sprijinul pentru el este solid în partid și echipa pe care o face cu Nicolae Ciucă ar conta mult. Depinde și de discuțiile ulterioare din partid - dacă se va decide ca președintele PNL să fie doar vicepremier (posibil cu atribuții de coordonare pe securitate națională) sau și ministru al Afacerilor Interne. Calculele trebuie privite și din perspectiva anului electoral 2024 și de faptul că Lucian Bode deține și funcția de secretar general al PNL.

Ministerul Energiei- ar putea rămâne Virgil Popescu, deși viitorul premier nu este încântat deloc de perspectivă și ar putea să impună plecarea lui prin veto.

Ministerul Comunicațiilor - Sebastian Burduja va continua dacă nu pleacă la Finanțe. Ar putea apărea și o figură nouă pentru că sunt destui care susțin că actualul ministru nu a livrat chiar ce trebuie și că a fost interesat mai mult de imaginea personală.

Natyclean

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

Natyclean
07:01
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară