Presedintele Partidei Romilor Pro- Europa,Nicolae Paun mesaj pentru clasa politica din Romania
Gabriela M Bogdan, 21 noiembrie 2021, Ora 20:31
- |
- Tweet
“Având în vedere gravitatea situației în care România se află din punct de vedere medical și contextul dificil al pandemiei de coronavirus, țin să adresez un mesaj clasei politice, cu precădere membrilor celor două camere ale Parlamentului României, precum și responsabililor din administrația publică.
Îmi exprim astfel îngrijorarea față de ceea ce se întâmplă în România, de la începutul pandemiei de COVID-19 și până în prezent, dar și dezamăgirea cu privire la atitudinea iresponsabilă a oamenilor politici, manifestată într-un context atât de dificil pentru cetățenii noștri.
În vreme ce mii de vieți se sting în țara noastră în fiecare săptămână din pricina dezastrului sanitar cu care ne confruntăm, în Parlamentul României persistă nepăsarea față de ceea ce se întâmplă la nivel social. Criza politică declanșată la începutul lunii Septembrie și orgoliul politic nu fac altceva decât să agraveze situația de față, privind regimul democratic de putere executivă deplină, dar mai ales cetățenii de măsuri rapide și intervenție promptă din partea unor autorități competente.
Avem la dreapta spectrului politic partide care se acuză reciproc pentru neputințele de care au dat dovadă până în prezent, iar la stânga spectrului o așa-zisă opoziție care mai degrabă încurajează destabilizarea unor potențiale soluții de guvernare. Mai mult decât atât, în tot acest război al intereselor, Președintele României pare că evită atribuția sa de mediator între puterile de stat.
În spitalele din România se moare de frig, din lipsă de medicamente și de oxigen, dar mai ales din pricina depășirii permanente a capacității de spitalizare. Personalul medical este sub presiunea pandemiei de aproape doi ani, fiind ajuns la epuizare.
Avem nevoie de guvernare stabilă care să răspundă cu decizii ferme la criza sanitară, dar și o finanțare pe măsură a sistemului sanitar aflat în plin colaps. Acuzațiile și injuriile pe care vi le adresați reciproc de la pupitrul Parlamentului, dar și din platourile anumitor posturi de televiziune nu țin loc de acțiune și responsabilitate.
Panul Național de Redresare și Reziliență trebuie să urmărească investiții masive și puternice în sistemul public de sănătate, în plata corespunzătoare a salariilor pentru personalul medical, dar și strategii de eficientizare și facilitare a accesului la servicii medicale. Fără a ajunge la un compromis în beneficiul bunei guvernări, toate aceste obiective nu pot fi duse spre realizare, iar victimele incapacității clasei politice vor fi cetățenii acestei țări.
Îi amintesc domnului Arafat faptul că în perioada Ianuarie- Aprilie 2020, i-am transmis mai multe scrisori prin care i-am solicitat ca toate structurile asociației Partida Romilor “Pro- Europa” care există pe teritoriul României să fie cooptate în celulele de criză din cadrul Prefecturilor, iar astfel să putem avea o situație cât mai clară a cazurilor de îmbolnăvire și să putem interveni alături de autorități pentru a salva un număr cât mai mare de vieți. Nu ne-a fost acordă atenție și s-a recurs la ignoranță, la fel ca în prezent.
Am hotărât alături de colegii mei din echipa Partidei Romilor “Pro- Europa”, atât la nivel central, cât și din teritoriu ca în următoarea perioadă să ne deplasăm în comunitățile de romi din țară pentru a evalua situația acestora și pentru a oferi sprijinul nostru.
În teritoriu ne vom întâlni cu factorii de răspundere și vom trage un semnal de alarmă, prezentând situația reală din fiecare județ la nivelul comunităților de romi. Vom ajuta cu ce vom putea și vom fi alături de oamenii care se află la grea încercare. Intervenția noastră va fi aplicată pe trei segmente:
- Combaterea dezinformării la nivelul comunităților de romi, acolo unde autoritățile și specialiștii în sănătate publică au eșuat în a câștiga încrederea populației, lăsând oamenii să cadă pradă mesajelor conspiraționiste și periculoase;
- Încurajarea procesului de vaccinare, singurul mod eficient de a prevenii infectarea cu coronavirus, având în vedere atât dificultățile sistemului sanitar, cât și accesul deficitar la servicii de sănătate cu care se confruntă comunitățile defavorizate;
- Sprijinirea procesului de învățare pentru copiii din comunități, care din prisma situației pandemice și a lipsurilor materiale nu au avut acces echitabil la educație și nu s-au putut adapta învățământului hibrid sau la distanță.
Pentru că am început prin a mă adresa deputaților și senatorilor acestei țări, am să închei prin a le recomanda să-și folosească puterea legislativă în favoarea cetățenilor și să stabilească urgent un plan de acțiune pentru combaterea pandemiei și pentru îmbunătățirea calității vieții din mediile defavorizate. Cu siguranță vor exista resurse dacă printre prioritățile domniilor sale s-ar afla și subțierea aparatului de stat și a sistemelor birocratice extinse din administrație, care de cele mai multe ori, nu-și pot justifica activitatea”, a declarat domnul președinte al APRPE, Nicolae Păun.