Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Primul pas spre demiterea lui Renate Weber

Claudiu Constantin, 25 mai 2021, Ora 19:19

  • print
  • |
primul-pas-spre-demiterea-lui-renate-weber-48582-1.jpg BREAKING NEWS

Comisiile juridice reunite au respins, marți, rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2019 și 2020. Este primul pas spre demiterea lui Renate Weber, urmând ca plenul reunit să voteze raportul comisiilor. În cazul unui vot de respingere, Avocatul Poporului este demis.

Ședința comsiilor juridice a fost una tensionată. Încă de la începutul discuțiilor, social democrații au acuzat că se vrea schimbarea Avocatului Poporului „pentru că a avut dreptate de foarte multe ori”. Parlamentarii PSD și AUR au părăsit ședința comisiei.

În sală au rămas parlamentarii PNL, USR PLUS și UDMR, care au votat împotriva rapoartelor de activitate. 

Liberalul Cristian Băcanu a criticat faptul că Avocatul Poporului nu a întocmit un raport special cu crimele de la Caracal, deşi au trecut doi ani.

Vicepreședintele Comisiei Juridice, deputatul PNL Ioan Cupșa, i-a reproșat lui Renate Weber că a încălcat legea în mai multe rânduri, când nu a sesizat parchetul în privința unor abuzuri asupra copiilor și în momentul în care a declanșat mecanismul de prevenire a torturii, în spitale.

„Nicio clipă instituția noastră nu s-a adresat spitalelor acuzând de tortură. În raportul nostru pe 2020 veți găsi corespondența prin care corespondentul comietului pentru prevenirea torturii de la de la Națiunile Unite i-a transmis premierului solicitarea lor expresă ca instituția Avocatului Poporului să meargă și să facă astfel de investigații. Nu am declanșat noi un mecanism aparte de prevenire a torturii. E un domeniu în sine în instituția noastră. Îl prevede legea. Se numește așa pentru că toată legislația internațională la asta se referă, la prevenirea torturii”, s-a apărat Renate Weber.

Pe parcursul audierilor, Avocatul Poporului a precizat că a preluat o instituție slab digitalizată, în care angajații nu aveau nici măcar adrese de email, iar sediul instituției nu era conectat la internet. „Astăzi, funcționam așa cum este firesc”, a spus Weber.

Rapoarte vor fi supuse votului plenului reunit. Deși, inițial, se discuta despre un plen reunit miercuri, pe ordinea de zi nu au fost puse și cele două rapoarte.

Dacă plenul va vota respingerea rapoartelor, Renate Weber va fi demisă. Social democrații au anunțat deja că vor contesta decizia la CCR.

În Coaliție au loc, încă, discuții despre cine ar urma să fie propunerea pentru Avocatul Poporului. La ultimele negocieri UDMR l-a propus pe profesorul universitar Gyula Fabian de la universitatea Babeș-Bolyai, iar liberalii îl susțin pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din Bucuresti.

 

EDITORIAL

Mucușor Dan pe capul bucureștenilor

Mucușor Dan pe capul bucureștenilor

Mare blestem pe Capitala României! Și-l trage din istorie și de la toți nenorociții de care s-a lăsat încălecată. Să nu uităm că în vreme ce alte orașe înfloreau puteri, arte și civilizații, aici un vodă nebun se distra în sania trasă de reni, iar ceilalți se pregăteau să-i toarne și să-i decapiteze pe r ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

16:08
BREAKING NEWS:

La Colectiv a fost mână criminală! Nu putem admite mușamalizarea acestui asasinat! Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone victimă a acestui complot politic Acum poate fi legal? Dacă mor oameni in incendii, să moară dar nimeni sa nu răspundă