BREAKING NEWS: România nu va retrage cererea de aderare la Schengen. "Austria e complet izolată"
Gabriela M Bogdan, 7 decembrie 2022, Ora 11:26
- |
- Tweet
România va cere un vot în privința aderării la Schengen mâine, susțin surse din coaliția de guvernare. Până atunci, vor avea loc negocieri pentru ca Austria să voteze pentru, mai ales că ar exista presiuni asupra țării care se opune primirii României în Schengen.
"Rămânem ferm implicați și angajați în negocieri. Negociem până în ultimul moment, Austria este complet izolată la nivel european și vom continua toate demersurile posibile pe care le putem face", au declarat surse guvernamentale.
Surse din Coaliție susțin că Austria face în continuare presiuni ca aderarea României și Bulgariei să nu se afle mâine pe ordinea de zi.
Ieri, cancelarul Olaf Sholz a transmis Austriei să își explice poziția sau să dea un vot pentru aderarea României la Schengen.
Potrivit surselor citate, se lucrează la decuplarea dosarului României de Bulgaria. Europarlamentarii au declarat public că folosesc toate argumentele pentru a ajunge la vot și pentru a convinge Austria, demontând argumentele cu care vine Viena, principalul fiind migranții. Dacă România nu primește mâine un vot pozitiv, s-ar putea să nu se țină cont de el, iar votul să fie la Consiliul European între 14 și 16 decembrie.
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, marți, că Austria se opune integrării României în Spațiul Schengen. El a făcut declarațiile la Summit-ul UE-Balcanii de Vest, de la Tirana. Declarația vine la o zi după ce ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost la Viena, unde s-a întâlnit cu ministrul de Interne Gerhart Karner.
”Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer.
Date oficiale, care vin de la instituții europene, nu doar de la cele românești, demonstrează însă că țara noastră nu contribuie la creșterea numărului de intrări ilegale în Austria. Cele mai noi date centralizate de agenția europeană de poliție de frontieră FRONTEX arată că în primele nouă luni ale anului au fost raportate de trei ori mai multe încercări de trecere neregulamentară a frontierelor externe ale Uniunii pe toate rutele din Balcanii de Vest. Asta înseamnă aproape 130 de mii de tentative, iar Austria susține că acesta este motivul pentru care se confruntă cu mai bine de 100 de mii de cereri de azil.
Argumentul României este că nu se află pe niciuna dintre rutele din Balcanii de Vest și vine cu cifre pentru a își argumenta poziția. Dacă ruta Balcanilor de Vest a înregistrat în total o creștere cu 170%, în România au fost cu 43% mai puține încercări de intrări ilegale.