Stanga
Dreapta

Sfârșitul guvernului Ciucă! Când se preconizează încetarea din funcție a prim-ministrului

Gabriela M Bogdan, 3 mai 2023, Ora 11:36

  • print
  • |
sfar-itul-guvernului-ciuca-cand-se-preconizeaza-incetarea-din-functie-a-prim-ministrului-51652-1.jpg

Negocierile dintre PSD și PNL pentru rotativa guvernamentală au început și se estimează că vor fi finalizate în următoarele zile. Pentru a facilita rotativa, Nicolae Ciucă va demisiona din funcție.

Surse politice ne-au precizat că Nicolae Ciucă ia în considerare să demisioneze pe 29 mai sau cât mai apropiat de această dată.

Ulterior, va începe procedura pentru învestirea unui nou Guvern. Coaliția de guvernare va merge la consultări cu președintele Klaus Iohannis și îl vor nominaliza pe Marcel Ciolacu.

Ulterior vor urma procedurile parlamentare și învestirea noului Guvern condus de Marcel Ciolacu.

Schița negocierilor de până acum dintre PSD, PNL și UDMR.

Ministere PSD

Secretariatul General al Guvernului - Marian Neacșu

Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu

Ministerul Sănătății - Alexandru Rafila

Ministerul Muncii – cel mai probabil va continua Marius Budăi, deși nu e exclus un new entry

Ministerul Familiei - Gabriela Firea

Ministerul Economiei – este vehiculat europarlamentarul Mihai Tudose, dar sunt destui cei care susțin că acesta nu e foarte convins că merită să își părăsească mandatul din PE și că și-ar fi dorit mai degrabă o poziție de vicepremier și ministru al Apărării

Ministerul Agriculturii – Nu este exclus că Petre Daea să continue totuși, dar este vehiculat numele lui Florin Ionuț Barbu, președintele comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

Ministerul Apărării- Angel Tilvăr

---

În interiorul PNL există mai multe curente de gândire privind nominalizările în noul guvern. Sunt destui care consideră că PNL este marginalizat în cadrul Coaliției și că ar trebui să aducă în față figuri proaspete și cu greutate politică. Grei din fostul PNL și PDL au cerut conducerii partidului ca la rotația premierilor să asume și să intre în guvern mai mulți din prim-vicepreședinți și din vicepreședinți.

De partea cealaltă, Nicolae Ciucă și Lucian Bode în strânsă legătură cu președintele Klaus Iohannis vor să nominalizeze propriii oameni din eșalonul doi al partidului sau chiar consilieri prezidențiali pentru a fi mai ușor de „coordonat- controlat” susțin sursele citate.

Ministere PNL

Cancelaria premierului: Mircea Abrudean va continua cel mai probabil

Vicepremier: Există posibilitatea ca Nicolae Ciucă să rămână în Guvern. Nu este sigur dacă va accepta fără portofoliu sau cu portofoliu. Dacă va lua portofoliu se vorbește de Interne/ Un alt nume pentru vicepremier este cel al prim-vicepreședintelui Rareș Bogdan, dar este puțin probabil ca acesta să părăsească locul de europarlamentar

Ministerul Finanțelor – există șanse ca fostul ministru Alexandru Nazare să revină susținut de prim-vicepreședintele Iulian Dumitrescu/ Dorință de a prelua mandatul este și din partea șefului PNL Sector 1, Sebastian Burduja, actual titular la Comunicații. Planurile ar putea fi date peste cap dacă președintele Klaus Iohannis va insista ca actualul consilier prezidențial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, să intre în Guvern.

Ministerul de Interne – Foarte probabil ca Lucian Bode să continue. Este vehiculat și numele prim-vicepreședintelui Dan Motreanu, dar acesta va trebui să renunțe la poziția de europarlamentar în acest caz

Ministerul Educației - Ligia Deca va continua

Ministerul Fonduri Europene – este dat ca sigur Marcel Boloș

Ministerul Comunicațiilor – Sebastian Burduja ar putea continua dacă va rezista votului din partid și de aceea este pregătit și Sabin Sărmas

Ministerul Energiei – foarte posibil ca actulul ministrul Virgil Popescu să părăsească guvernul, dar nu 100%. Discuțiile continuă în PNL pentru acest minister foarte important.

Ministerul Justiției – locul lui Cătălin Predoiu este dat ca sigur

Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu poate continua fără probleme, dar postul este dorit și de Luminița Teodora Odobescu, consilier prezidențial sau Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

16:09
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară