Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Tanczos Barna: „Trebuie restricţionat exportul de substanţe chimice şi deşeuri periculoase de către state care nu le pot gestiona”

Gabriela M Bogdan, 29 august 2022, Ora 12:07

  • print
  • |
tanczos-barna-trebuie-restrictionat-exportul-de-substante-chimice-si-deseuri-periculoase-de-catre-state-care-nu-le-pot-gestiona-51014-1.jpg BREAKING NEWS

Trebuie identificate soluţii pentru a restricţiona exportul de substanţe chimice şi deşeuri periculoase de către state care nu le pot gestiona şi nu au capacitatea de a face acest lucru, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

Ministrul a participat la sesiunea plenară a celei de-a IV-a întâlniri a procesului intersesional al Abordării Strategice şi Managementul consolidat al substanţelor chimice şi deşeurilor.

"Având în vedere că substanţele chimice şi deşeurile afectează toate aspectele dezvoltării, gestionarea corectă a acestora este relevantă şi sprijină punerea în aplicare a mai multor alte obiective de dezvoltare durabilă, dacă nu a tuturor. În ciuda acestor obiective ambiţioase, procesul şi gestionarea deşeurilor şi a substanţelor chimice este destul de lent. Considerăm că este nevoie de o mai mare mobilizare şi alocări de resurse pentru a accelera acest proces. Suntem convinşi că abordarea multisectorială este cheia succesului în noul cadru. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în calitate de autoritate centrală pentru mediu, consideră că un angajament comun de a proteja sănătatea umană şi mediul prin dezvoltarea, în continuare, a recomandărilor pentru cadrul global de management consolidat al substanţelor chimice şi deşeurilor după 2020 este cea mai bună cale de urmat. Trebuie identificate soluţii pentru a restricţiona exportul de substanţe chimice şi deşeuri periculoase de către state care nu le pot gestiona, care nu au capacitatea de a o face. O preocupare şi o atenţie majoră este reducerea impactului negativ al activităţilor urbane şi a substanţelor chimice periculoase pentru sănătatea umană, inclusiv prin gestionarea ecologică şi utilizarea în siguranţă a substanţelor chimice, reducerea şi reciclarea deşeurilor, utilizare mai eficientă a resurselor de apă şi energie", a spus Tanczos.

Oficialul român a abordat şi subiectul conflictului armat de la graniţa estică a Europei şi a atras atenţia asupra faptului că Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra Ucrainei.

"Din păcate, nu putem ignora situaţia complicată de la graniţa de est a Europei. Doresc să-mi exprim solidaritatea românească cu Ucraina şi cu poporul ucrainean. România condamnă, de la bun început, în cei mai fermi termeni posibili, actul de agresiune neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. România cere ca Rusia să înceteze imediat acţiunile sale militare, să-şi retragă toate trupele de pe întreg teritoriul Ucrainei şi să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional şi să respecte Adunarea Generală a ONU. România sprijină cu hotărâre dreptul inerent al Ucrainei de autoapărare şi eforturile forţelor armate ucrainene de apăra integritatea teritorială şi populaţia Ucrainei, prin articolul 51 din Carta ONU. În orice moment, Rusia trebuie să-şi respecte obligaţiile în temeiul dreptului internaţional, inclusiv al dreptului internaţional umanitar şi al drepturilor omului în ceea ce priveşte protecţia civililor, femeilor şi copiilor. De asemenea, Rusia trebuie să-şi oprească campania de dezinformare şi atacurile cibernetice", a afirmat ministrul Mediului.

 Plenara celei de-a patra întâlniri a procesului intersesional al Abordării Strategice şi Managementul consolidat al substanţelor chimice şi deşeurilor dincolo de anul 2020 (IP4) are loc în aceste zile la Centrul Expoziţional Romexpo din Bucureşti.

Consiliul European a aprobat, pe data de 15 martie 2021, o nouă strategie privind substanţele chimice, care stabileşte o viziune pe termen lung pentru politica Uniunii Europene în domeniul substanţelor chimice.

 Strategia stabileşte drept obiectiv un mediu fără substanţe toxice, cu un nivel mai ridicat de protecţie a sănătăţii umane şi a mediului, consolidând totodată competitivitatea industriei chimice a UE.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

22:58
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară