BREAKING NEWS: Uniunea Europeană își face rezerve strategice în cazul urgențelor chimice, biologice și nucleare
Gabriela M Bogdan, 7 aprilie 2022, Ora 11:32
- |
- Tweet
Comisia Europeană a anunțat miercuri că își extinde rezervele strategice pentru ca Uniunea Europeană să fie pregătită în cazul urgențelor de natură chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN).
Rezervele de peste 540 milioane de euro, cunoscute sub numele „rescEU”, vor include medicamente, echipament și vaccinuri pentru tratarea persoanelor care au fost expuse acestor situații de urgență și au fost stabilite împreună cu Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA).
În cadrul aceleiași strategii, Comisia dezvoltă și rezerve de decontaminare care vor include atât personalul, cât și echipamentul necesar pentru decontaminare după expunerea la agenți CBRN.
Populația ar putea fi expusă la agenți CBRN în cazul unor dezastre neintenționate, precum o scurgere la o centrală chimică, incidente în cadrul unor centrale nucleare sau răspândirea unei boli infecțioase, sau în cazul unor incidente deliberate, precum un atac terorist, informează Comisia Europeană.
Atacurile trupelor ruse în Ucraina din preajma unor centrale nucleare au sporit temerile că luptele ar putea provoca pagube care să ducă la eliberarea de radiații periculoase în atmosferă.
Trei milioane de pastile cu iodură de potasiu din rezervele UE au fost deja livrate Ucrainei
Anunțul vine după ce trupele ruse care au invadat Ucraina au ajuns să atace și să bombardeze regiuni din preajma unor centrale nucleare ucrainene, ceea ce a sporit temerile că luptele ar putea provoca pagube care să ducă la eliberarea de radiații periculoase în atmosferă.
„Luăm măsuri concrete pentru a crește nivelul de pregătire a Europei în fața unor potențiale pericole”, a spus Janez Lenarčič, comisarul european pentru gestionarea crizelor. „Obiectivul nostru este să oferim capacității rapide de răspuns pentru cetățenii noștri dacă o astfel de urgență va avea loc vreodată”.
Uniunea Europeană și-a mobilizat resursele strategice pentru a procura pastile cu iodură de potasiu – 3 milioane de doze au fost livrate Ucrainei prin Mecanismul de Protecție Civilă UE cu ajutorul Spaniei și al Franței, a declarat Comisia.