NU VOR SA MUNCEASCA www.ziarulatak.ro Nu vor să muncească dar nici nu acceptă ca patronii să angajeze străini Proteste rasiste în Harghita, UDMR –” Nu puteam accepta incitarea la ură’’
Valentina Popescu, 5 februarie 2020, Ora 20:18
- |
- Tweet
Situația într-o localitate din Harghita a devenit una foarte tensionată în ultimele zile, datorită unor proteste foarte agresive la adresa unor brutari de altă naționalitate. Oficialii UDMR încearcă să medieze situația.
În cadrul unei brutării din localitatea Ditrău, din județul Harghita, la fel ca în multe ale regiuni ale țării, din cauza crizei forței de muncă, au fost aduși muncitori din afară. În acest caz particular, a fost vorba de doi bărbați din Sri Lanka. Din păcate, faptul că sunt de altă culoare și nu vorbesc limba, i-a supărat pe localnici la așa un nivel încât au ajuns să facă proteste agresivă și speră să-i dea afară din țară.
Reprezentanții Uniunii Democrate a Maghiarilor din România sunt disperați. Ei fac apel la calm și s-au aruncat la afirmații precum ”Nu putem accepta incitarea la ură”, dar, în mod autentic, nu au un plan foarte clar pentru calmarea spiritelor oamenilor care sunt efectiv speriați de ”srilankezii care vin și le iau locurile de muncă”.
Purtătorul de cuvânt al UDMR a declarat că speră să se oprească dezinformarea pe marginea subiectului celor doi brutari și incitarea la ură. „Brutarii din Ditrău sunt angajați legal și plătesc impozite după veniturile lor. Acești oameni muncesc și respectă legile României. Nu putem accepta incitarea la ură împotriva unor oameni de o altă culoare sau pentru simplul fapt că vorbesc o altă limbă. Cred că dezinformarea și incitarea la ură trebuie oprite urgent”, a declarat Hegedus Csilla.
Situația din comună a forțat primarul să planifice o întâlnire cu cetățenii din localitate. La adunarea populară se va prezenta oricine vrea să-și spună punctul de vedere pe subiect. Tot atunci, se vor oferi explicații legate de prezența străinilor.
În altă ordine de idei însă, problema forței de muncă din Ditrău este una mai veche, iar firma care deține brutăria la care lucrează cei se confruntă de mult timp cu ea. La ora actuală, are peste 90 de angajați, din care 18 sunt localnici, din Ditrău, iar restul din zonă, iar pentru că mai aveau nevoie de personal și nu găseau au adus doi oameni din Sri Lanka, cu acte. Din păcate pentru cei doi, oamenii s-au arătat nemulțumiți deoarece i-au confundat pe cei doi cu migranți ilegali și s-au temut că vor crea probleme.
Rasismul din regiune a atins cote atât de alarmante, încât până și proprietara casei în care cei doi au fost cazați a fost amenințată și obligată să-i dea afară.
„Proprietara locuinţei a fost ameninţată, i-am dus în Lăzarea şi acolo a fost ameninţată şi acum îi ducem în Gheorgheni şi sperăm că acolo oamenii vor fi mai deschişi. Pur şi simplu nu înţelegem atitudinea lor, nu înţelegem ce vor să facă, ei cred că sunt migranţi şi nu înţeleg că sunt angajaţi legal, sunt muncitori din afara ţării, nu sunt oameni răi, sunt oameni educaţi. Ei cred că sunt o ameninţare pentru satul lor, dar noi credem că nici într-un caz nu o să se întâmple ceva. Nu ştim cum să procedăm mai departe, dar vrem să continuăm colaborarea cu ei”, a mai spus Köllő Katalin, directoare brutăriei.
Köllő a făcut apel la umanitate și civilizație, dar se pare că nu le va găsit în Ditrău, printre maghiari. „Aş vrea să le zic oamenilor că nu mai suntem în Evul Mediu. Suntem în 2020 şi cred că ar trebui să fie mai înţelegători şi mai buni. Nici nu înţeleg comportamentul anti-uman de care dau dovadă şi ce au împotriva acestor oameni din Sri Lanka, care sunt la fel ca noi, sunt şi ei oameni. Sunt oameni buni, care vor să trăiască. În Sri Lanka câştigă 60 de dolari, aici la noi salariul minim înseamnă foarte mulţi bani pentru ei şi au venit ca să poată să îşi susţină familia şi ca să nu facă nici un rău celor de aici. Ne asumăm responsabilitatea pentru ei dacă fac ceva rău, dar nu va fi cazul”, a conchis Kollo Katalin.