Exclusiv: POLITICIENII RĂMÂN FĂRĂ IMUNITATE
ro.ro, 18 octombrie 2019, Ora 09:22
- |
- Tweet
– Interviu cu Ramona Ioana Bruynseels despre planurile pe care le are la Cotroceni: „Nimeni nu este mai presus de lege! De aceea, imunitatea politicienilor este un abuz! Imunitatea politicienilor trebuie să dispară!... Cei direct vizaţi se vor opune cu disperare. Vor striga că nu se poate, nu aşa repede, nu de tot. Voi fi, la rândul meu, imună la rezistenţa lor... Imunitatea a fost şi este principala cauză a corupţiei din România"
Imunitatea preşedintelui României, a miniştrilor sau a parlamentarilor a fost ani de zile subiect de dezbatere, taberele fiind evident împărţite, după caz, între cei care susţin că este imperioasa eliminarea imunităţii pentru aceste funcţii şi cei care apreciază că se impune păstrarea privilegiului de a beneficia de imunitate pe durata mandatelor deţinute. Despre acest subiect am stat de vorbă cu candidata Partidului Puterii Umaniste la alegerile prezidenţiale, Ramona Ioana Bruynseels, într-un interviu în care aceasta arată de ce ar fi necesară renunţarea la imunitate şi care ar fi efectele acestei măsuri.
Ramona Ioana Bruynseels şi-a expus astfel convingerea că imunitatea politicienilor trebuie să dispară, fiind în opinia sa un abuz care încalcă articolul din Constituţie potrivit căruia cetăţenii sunt egali în faţa legii. Prin oferirea imunităţii acestor categorii de persoane, se creează astfel o discriminare între cetăţenii României. Exemplificând până unde poate ajunge beneficiul imunităţii, candidata Partidului Puterii Umaniste la funcţia de preşedinte al României, Ramona Ioana Bruynseels, este convinsă că „imunitatea a fost şi este principala cauză a corupţiei” în ţara noastră.
Publicăm în continuare interviul realizat cu Ramona Ioana Bruynseels, candidata Partidului Puterii Umaniste la alegerile prezidenţiale:
Candidaţi pentru funcţia de preşedinte al României, fiind printre primele persoane publice care şi-au anunţat intenţia de a ocupa această funcţie. Printre principalele obiective expuse de dumneavoastră a fost acela de a elimina imunitatea preşedintelui ţării, a miniştrilor, precum şi a parlamentarilor. De ce credeţi că este necesară această măsură?
Pentru că nu trebuie să fii specialist în drept constituţional ca să poţi citi şi înţelege articolul 16 din Constituţie, cel care conţine două principii de mare bun simţ:
Primul principiu: “Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”. Deci, repet, scrie negru pe alb în Constituţie: “fără privilegii şi fără discriminări”!
Al doilea principiu constituţional, scris în acelaşi articol 16: “Nimeni nu este mai presus de lege”. E atât de simplu! Nimeni!
Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice. Nimeni nu este mai presus de lege! De aceea, imunitatea politicienilor este un abuz! Imunitatea politicienilor trebuie să dispară!
Imunitatea nu funcţionează doar în favoarea celor câteva sute de parlamentari şi miniştri! Imunitatea creează un lanţ nevăzut al răului, o spirală nocivă a dispreţului faţă de lege şi de omul simplu, un mecanism toxic care leagă Palatele politicienilor de Palatele infractorilor cu gulere albe, construite de infractori cu gulerele gri care îi controlează pe cei cu gulere negre. Hoţii de buzunare, tâlharii din trafic, traficanţii de droguri şi de persoane, monştrii care răpesc, maltratează şi ucid copii au, de cele mai multe ori, o protecţie în spate! Ştiu pe cineva un pic mai sus! Care ştie pe cineva încă şi mai sus! Care ştie pe cineva sus de tot, care, ce să vezi, “are imunitate”! Adică nu răspunde pentru răul pe care îl provoacă sau îl acoperă. Imunitatea este una dintre principalele surse ale răului din societatea noastră.
Nimic nu este mai periculos pentru echilibrul unei societăţi decât sentimentul unora că pot face orice abuz fără a putea fi sancţionaţi. E un sentiment toxic. Un adevărat virus care se transmite extrem de repede şi pătrunde adânc în mentalităţi şi obiceiuri. Jeep-urile parcate pe trecerile de pietoni sunt un simptom al imunităţii. Oamenii aceia îşi imaginează că sunt mai presus de lege. Şi nu doar ei! Toţi cei care încalcă legea şi normele de bună convieţuire o fac cu sentimentul că nu pot fi pedepsiţi. Că e dreptul lor de a arunca gunoaie pe maşina vecinului, de a da muzica tare în miez de noapte, de a-l agresa pe profesorul copilului său, invers, de a-l agresa pe elev sau pe părintele acestuia, de a-l umili pe pacient sau, din contră, de a-l ameninţa pe medic sau pe funcţionar. Pe scurt, dreptul lor de a face rău este mai mare decât dreptul nostru de a face bine. De a fi bine unii cu alţii!
Ce facem totuşi cu articolul 84 din Constituţia României, care prevede că "preşedintele României se bucura de imunitate"? Este totuşi necesară modificarea Constituţiei. Aveţi un calendar stabilit până când se va putea modifica legea fundamentală în sensul eliminării imunităţii prezidenţiale?
Ca preşedinte, primă măsură va fi să încep procedurile pentru desfiinţarea imunităţii pentru parlamentari, miniştri şi preşedinte! Pentru că din imunitate şi privilegii se dezvoltă abuzurile şi corupţia! Îmi propun să transform prevederile constituţionale în realitate, în ceea ce priveşte egalitatea în faţa legii a cetăţenilor. Paşii sunt clari.
Ştiu că cei direct vizaţi se vor opune cu disperare. Clasa politică va opune rezistenţă. Vor striga că nu se poate, nu aşa repede, nu de tot. Voi fi, la rândul meu, imună la rezistenţa lor.
În 2020, avem două rânduri de alegeri. Avem şansa să reînnoim radical politica şi societatea. Vom păstra exclusiv protecţia pentru voturi şi opinii politice. Avem şansa să transformăm România.
Iar primul pas îl reprezintă alegerile prezidenţiale în care romanii pot opta, pe de o parte, între un reprezentant al clasei politice actuale, care a demonstrat deja tot ce poate, şi, pe de altă parte, un reprezentant al României deştepte, care vrea să se elibereze de imunităţi, de privilegii, de impostori ajunşi în funcţii prea înalte!
Am convingerea că, de această dată, romanii nu îşi vor irosi votul pe cei care au arătat deja că nu sunt în stare să schimbe nimic! Am convingerea că romanii vor alege să trăiască, de acum înainte, într-o ţară în care oamenii normali, care muncesc cinstit, pot fi fericiţi! Cum se poate se poate atinge concret un asemenea obiectiv? Cum se pot împlini real promisiunile pe care contracandidaţii mei le afişează abundent, din preaplinul banilor primiţi de la bugetul de stat, pe toate gardurile? Cum putem scăpa de abuzuri, de corupţie, de nesimţire? În opinia mea, imunitatea a fost şi este principala cauză a corupţiei din România.
Credeţi că un referendum pentru eliminarea imunităţii este necesar înaintea modificării Constituţiei?
Este necesar tocmai pentru că mă aştept ca aproape întreaga clasă politica să fie foarte reticenta la această propunere de eliminare a imunităţii. Parlamentarii şi miniştrii vor avea nevoie de un argument foarte convingător pentru a accepta un asemenea demers. Şi, aşa cum am mai explicat, anul 2020 oferă momentul optim pentru a impune schimbarea. Vom avea două runde de alegeri. Cine se va opune revizuirii, cine va dori să-şi apere iunitatea şi privilegiile le va pierde în alegeri. Aşadar, paşii sunt foarte clari: referendum privind revizuirea Constituţiei în sensul eliminării imunităţilor (cu excepţia celei pentru opinii şi vot), ulterior adoptarea proiectului de revizuire în Parlament şi, la final, referendumul pentru aprobarea proiectului de revizuire.
Cine credeţi că se va opune acestui proiect? De ce nu ar fi o soluţie că renunţarea la imunitatea miniştrilor şi a parlamentarilor să se facă în Parlament printr-un proiect de lege?
În opinia a numeroşi specialişti în drept constituţional cu care m-am consultat în ultima perioadă, ar fi necesar şi o intervenţie la nivelul Constituţiei, îndeosebi asupra alineatelor 2 şi 3 ale articolului 72, al căror conţinut actual ar putea determina probleme de constituţionalitate dacă imunitatea s-ar elimina printr-un proiect de lege.
Spuneaţi mai devreme că din imunitate şi privilegii iau naştere abuzurile şi corupţia. Care este, în opinia dvs, cel mai relevant exemplu care ne arată că la adăpostul imunităţii s-au săvârşit fapte de corupţie?
Cel mai relevant exemplu, cu care se confruntă toţi oamenii cinstiţi, zi de zi, este cel al dispreţului faţă de lege al celor care, pentru că sunt protejaţi de proptele nevăzute conectate la imunitatea unui politician, îşi imaginează că pot face orice fără să răspundă. De la şoferii agresivi din trafic la traficanţi de droguri sau persoane, toţi au senzaţia că sunt imuni faţă de lege pentru că cineva îi apara. Cineva care are relaţii. Unde duc toate aceste relaţii? Din păcate, de cele mai multe ori, ajung până în lumea politică, la posesorii de imunitate. Aşa că celor care nu înţeleg lupta mea cu imunitatea, care o consideră lipsită de sens sau de utilitate, le spun încă o dată: imunitatea trebuie eliminată nu doar din cauza consecinţelor ei imediate, a protecţiei excesive pe care o oferă politicienilor, ci şi din cauza modelului, exemplului nociv pe care îl propaga în întreaga societate.
Sursa LUJU.RO