Stanga
Dreapta

Capitala la un pas de scenariul roșu! 54 de școli din capitală se vor închide, datorită personalului nevaccinat

Gabriela Mihai, 12 ianuarie 2022, Ora 11:05

  • print
  • |
capitala-la-un-pas-de-scenariul-ro-u-54-de-coli-din-capitala-se-vor-inchide-datorita-personalului-nevaccinat-49967-1.jpg

 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre reluarea cursurilor chiar la începutul apariției valului 5 al pandemiei. Siguranță totală nu există, totuși nu sunt motive pentru închiderea școlilor, a explicat Cîmpeanu. Ministrul spune că testele pentru elevi ar putea ajunge în școli într-o săptămână sau două. Cîmpeanu a vorbit și despre unitățile de învățământ care se vor închide în orașele cu incidență de peste 3 la mie, unde rata de vaccinare a personalului nu a atins pragul de 60%. Doar în București sunt 54 de școli care ar putea trece în online săptămâna viitoare.

„Ar fi fost bine să existe și teste în școli. Vor fi. Dacă nu se clarifică cu lotul 1, cu contestațiile, care de la una s-a ajuns la trei, sigur se va rezolva cu achiziția pentru lotul 2 și vor fi teste în școli. Din fericire, înțeleg că blocată fiind licitația la lotul 1, ne îndreptăm către termenele disponibile pentru licitația lotului 2”, a spus Sorin Cîmpeanu.

„E important să fie aceste. 236 de cazuri confirmate prin teste PCR am avut prin utilizarea a 1,5 milioane de teste săptămâna trecută. Înseamnă mult față de 111 cazuri confirmate din 13 milioane. Înseamnă că elevii, părinții s-au obișnuit mai mult decât erau, cu utilizarea acestor teste. Mie îmi place să cred că peste o săptămână, două săptămâni maxim vom avea testele. Se fac eforturi în acest sens”, a mai precizat acesta.

Ieri erau 456 de mii de elevi vaccinați. Ne apropiem de 40%, știut fiind faptul că avem și acea categorie de 12-15 ani în care avem doar 137 de mii de elevi vaccinați, pentru că vaccinarea a fost posibilă mai târziu pentru această categorie de vârstă”, a adăugat ministrul.

Cîmpeanu spune că regulile anti-COVID sunt respectate mai mult în interiorul școlilor decât în alte părți. Totuși, nimeni nu poate garanta că elevii nu se vor infecta, dar acest lucru nu trebuie să ducă la închiderea unităților de învățământ, precizează demnitarul.

„Siguranță totală nu există. Apreciez împreună cu Ministerul Sănătății și INSP care au spus că nu există motive pentru închiderea școlilor că, dacă se va ajunge la obligativitatea trecerii în online, trebuie să se facă în funcție de mai mulți parametri, inclusiv presiunea pe spitale”, a explicat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu recunoaște că Omicron poate să provoace mai multe îmbolnăviri însă consideră că, în general, copiii nu dezvoltă forme grave. Unii specialiști spun că seamănă mai mult cu o formă de gripă, a fost explicația ministrului.

Acum este valabil ordinul de ministru Educație/Sănătate din timpul valului 4, precizează Sorin Cîmpeanu. Deci se raportează la pragul de 3 la mie. „Sub 3 la mie școala se derulează cu prezență fizică, iar peste 3 la mie este nevoie ca personalul să fie vaccinat într-o proporție mai mare de 60%”, spune acesta.

După regulile în vigoare astăzi, 54 de școli din București se vor închide, pentru că nu au ajuns la pragul de 60% din personal vaccinat, spune Sorin Cîmpeanu: „În București, săptămâna viitoare va fi peste 3 la mie incidența, acele 54 de școli care nu au rata de vaccinare vineri, pentru că ziua de raportare este vineri, de 60%, vor trebui din păcate să treacă în online. Sunt multe școli unde și o persoană sau două dacă s-ar vaccina, ar depăși pragul de 60%”.

 

 

EDITORIAL

Prostu' clasei s-a ajuns medic pe Facebook

Prostu' clasei s-a ajuns medic pe Facebook

  Nu e dobitoc cu cont de Facebook care să nu se dea în stambă zilele ăstea pe unde are ocazia cu sfaturi medicale de genul: nu există COVID, nu mergeți la spital, medicii vă omoară, la ATI îi leagă și îi sedează pe bolnavi! Băi, deștepților, voi omorâți mai mulți oameni decât poate un medic să salveze! ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

00:41
BREAKING NEWS:

La Colectiv a fost mână criminală! Nu putem admite mușamalizarea acestui asasinat! Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone victimă a acestui complot politic Acum poate fi legal? Dacă mor oameni in incendii, să moară dar nimeni sa nu răspundă