Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Medicii români, explică despre vaccinarea cu a treia doza anti-COVID. „vaccinul nu omoară”

Gabriela M Bogdan, 26 august 2021, Ora 12:03

  • print
  • |
medicii-romani-explica-despre-vaccinarea-cu-a-treia-doza-anti-covid-vaccinul-nu-omoara-49198-1.jpg BREAKING NEWS

 

Cât de pregătiți sunt românii să se întoarcă spre centrele de vaccinare pentru a primi doza de „booster” a vaccinurilor anti-COVID-19 administrate în acest an? Medicii consultați de Libertatea sunt încrezători că cei care s-au vaccinat deja vor veni și pentru a treia doză, însă atrag atenția că lupta pare pierdută pentru convingerea celor care nu s-au vaccinat nici măcar o dată. „Va fi greu de crescut rata de vaccinare”.

 Deja țări precum Israel au început administrarea vaccinului la persoanele de peste 60 de ani, în timp ce Marea Britanie, Serbia, Franța, Austria, Germania sau SUA au anunțat că vor începe campanii similare din toamnă.

 Mai puțin de 5,1 milioane de români au completat schema de imunizare la data de 24 august 2021. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat la finalul săptămânii trecute că în România este posibil să se înceapă vaccinarea cu cea de-a treia doză de vaccin împotriva SARS-CoV-2.

 Motivele: scăderea numărului de anticorpi după șase-opt luni de la rapel și apariția noilor tulpini virale.

Se așteaptă recomandările oficiale ale Agenției Europene a Medicamentului, ce urmează să se pronunțe asupra subiectului la începutul lunii septembrie, iar prioritate vor avea personalul medical, primii vaccinați încă din decembrie 2019, și persoanele din categorii vulnerabile: vârstnicii și bolnavii cronici.

„Noi, cei vaccinați în ianuarie, nu știm dacă avem protecție eficientă”

 Dana Popescu, medic de familie în comuna Deleni, județul Iași, crede că oamenii vor veni din proprie inițiativă. „Cei care au făcut două doze și au văzut «că nu omoară vaccinul», cum se tot spune, au avut o confirmare și vor veni din proprie inițiativă”, a explicat aceasta. Medicii români, despre vaccinarea cu doza 3 anti-COVID. „Cei care au făcut două doze au văzut că «vaccinul nu omoară»”

Medicul spune că administrarea celei de-a treia doze este importantă și pentru personalul medical, mai ales în contextul în care studiile arată că eficacitatea vaccinurilor ARN mesager scade până în jur de 80% în cazul tulpinii Delta. „Sunt doar 10 procente, dar noi, cei care ne-am vaccinat în ianuarie sau februarie, avem un disconfort: nu știm dacă avem protecție eficientă pentru noile tulpini. Eu mă voi duce (la vaccin, n.r.) când va fi posibilitatea”, a declarat dr. Dana Popescu.

Medicul își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că există o relaxare generală, iar măsurile de protecție sanitară nu mai sunt respectate, menționând că a observat oameni în magazine și în mijloacele de transport în comun care nu mai poartă masca.

„Asta arată că atunci când o să ne lovească, ne va lovi grav. Însă poate cu această a treia doză vor căpăta mai multă încredere cei care nu s-au vaccinat, mai ales când vor vedea persoane care s-au întors de la a treia doză și nu au pățit nimic. Dar este foarte greu de descifrat cum funcționează, de fapt, mentalul colectiv”, a menționat dr. Dana Popescu, care este și membru în grupul de lucru pe vaccinologie de la Societatea Națională de Medicina Familiei.

 

Reînceperea școlii aduce riscuri foarte mari

Medicul ridică însă problema reînceperii școlii cu copii nevaccinați în contextul prevalenței variantei Delta a COVID-19. Dr. Dana Popescu spune că pragul de 6 la mie pentru închiderea școlilor este unul foarte mare. Dacă o persoană cu tulpina Delta poate infecta, conform studiilor, alte 8, înseamnă că 50% din populația unei localități ar putea fi contaminată în momentul atingerii pragului de 6 infecții la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

 „Este o incidență mare, mie mi se pare foarte mult în contextul tulpinii Delta. Mai ales că oamenii nu sunt convinși să se vaccineze. Am avut astăzi (23 august, n.r.) o familie la cabinet, tineri, cu doi copii, din Marea Britanie, care au spus că nu vor se vaccineze fiindcă au auzit că «sunt multe discuții»”, a explicat aceasta.

 „A treia doză crește răspunsul imun”. OMS nu recomandă deocamdată

Președintele Societății Române de Epidemiologie, prof. dr. Doina Azoicăi, explică faptul că cea de-a treia doză de vaccin nu va fi direcționată împotriva vreunei tulpini în special. Rolul ei este de a crește răspunsul imun, în contextul în care nivelul anticorpilor este mai scăzut după 6 sau 8 luni de la rapel. Medicii români, despre vaccinarea cu doza 3 anti-COVID. „Cei care au făcut două doze au văzut că «vaccinul nu omoară»”

În același timp, spre exemplu, Organizația Mondială a Sănătății spune că nu există încă suficiente dovezi științifice care să recomande necesitatea celei de-a treia doze, în contextul primele două ar putea fi suficiente.

 „Scopul este de a crește protecția față de tulpinile pentru care vaccinul este eficient și s-a văzut că, inclusiv pentru varianta Delta, sunt eficiente, în special cele bazate pe tehnologia ARN-mesager. Protecția este înaltă și probabil va fi și față de alte tulpini emergente în viitor. Rata de protecție este de măcar 80%, în unele studii chiar mai mare, iar «booster-ul» va întări această imunitate”, a explicat prof.dr. Doina Azoicăi.

Prea puțini vaccinați din populația generală?

 Este încrezătoare că cei care s-au vaccinat cu primele două doze se vor întoarce și pentru cea de-a treia. Însă avertizează că puțini dintre vaccinați sunt, de fapt, parte din populația adultă generală sau copiii care se întorc la școală.

„Din păcate, nu cred că celelalte grupe de vârstă care au expunere crescută, persoane tinere sau adulții care călătoresc foarte mult sau au o mobilitate foarte mare, vor răspunde la fel față de cea de-a treia doză. Cred că cei care au făcut primele două doze o vor face în mod sistematic și pe cea de-a treia, de booster, doar că mare parte dintre cei 31% care s-au vaccinat până acum în România sunt cadre medicale, vârstnici și persoane cu comorbidități”, a spus prof. dr. Doina Azoicăi.

 Unii pacienți s-au așezat deja „la coadă” pentru vaccinarea antigripală Medicii români, despre vaccinarea cu doza 3 anti-COVID. „Cei care au făcut două doze au văzut că «vaccinul nu omoară»”

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, director medical al Institutului Matei Balș din Capitală, susține că pacienții care au schema completă de imunizare anti-COVID-19 deja îl întreabă de vaccinul antigripal.

Acești oameni se vor vaccina și cu a treia doză. Din păcate, cei care nu au făcut-o cu primele două doze nu o vor face și nici copiii lor. Va fi greu de crescut rata de vaccinare.

Medicul explică că sunt foarte multe persoane vulnerabile, în vârstă, cu afecțiuni cronice, care nu s-au vaccinat până acum și nici nu o vor face până în toamnă, când va fi disponibilă și cea de-a treia doză în România.

 „Își vor pune astfel viața în pericol. Chiar dacă valul al IV-lea se anunță a fi mai ușor, acesta nu va fi lipsit de astfel de consecințe”, a declarat medicul. „Oamenii se vor îngrămădi în toamnă, când va fi prea târziu pentru valul IV”

Medicul estimează că rata de vaccinare va fi mai mare în toamnă, când oamenii se vor speria, spune el, de situația mai dificilă prin care vom trecere. Estimările în momentul de față spun că vom trece de 1.500 de cazuri pe zi în luna septembrie. Dar atunci va fi prea târziu pentru a putea avea efecte rapide în acest val.

 „Cei care nu vor să se vaccineze nu cred că mai pot fi convinși. Mesajele au fost repetate non-stop în perioada aceasta, au fost transparente și clare. Trebuie să fie evident pentru noi toți că nu există o strategie complet diferită în alte țări unde rata de vaccinare este mai mare. Sigur că putem discuta de politică și de percepție. Dacă va fi o creștere a ratei de vaccinare o vom înregistra atunci situația va fi mai grea. Dar nu va avea efectul scontat imediat, efectele le vom vedea la o lună după rapel”, a explicat dr. Adrian Marinescu.

 Ultima raportare la nivel național de miercuri, 25 august, a precizat că sunt 849 de cazuri noi. Aproape 1,1 milioane de români au fost depistați cu COVID-19 până acum, conform cifrelor oficiale, dintre care 34.452 au murit.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

13:22
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară