Stanga
Dreapta

Cum, cu cine și când începe Reforma pensiilor speciale

Gabriela M Bogdan, 24 mai 2023, Ora 11:04

  • print
  • |
cum-cu-cine-i-cand-incepe-reforma-pensiilor-speciale-51696-1.jpg

Începe nebunia. Împinsă de la spate de ceea ce scrie în PNRR, Coaliția trebuie să intr puternic în zona specialilor. Reforma pensiilor speciale ar putea aduce și eliminarea unora dintre acestea, cum este cazul celor de la Curtea de Conturi, o parte din acelea ale funcționarilor parlamentari și revizuirea unora din cele primite de magistrații care beneficiază de ele în urma nor artificii legislative.

Surse din Coaliție susțin că în cazul acestei ultime categorii, a magistraților, va avea loc o reverificare a modului cum au fost acordate, în funcție de vechimea în specialitate, nemaifiind permisă acceptarea asimilării vechimii cu alte profesii juridice (avocați, notari, consilieri juridici, jurisconsulți). Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, la nivelul lunii aprilie erau 5.227 de pensionari în baza legii referitoare la magistrați, pensia medie lunară fiind de aproximativ 21.500 de lei.

De asemenea, va rămâne fără pensie specială și personalul auxiliar și administrativ din categoria funcționarilor publici parlamentari. Pensia medie lunară, potrivit datelor din luna aprilie, era de 5.000 de lei.

Surse politice susțin că în plan să rămână fără pensii speciale ar fi și beneficiarii de la Curtea de Conturi. Teoretic, deveneai beneficiar al unei asemenea pensii după 14 ani de activitate. Însă o altă prevedere stipula că poate avea loc o scădere a 1% din baza de calcul, adică din formula de 80% din veniturile brute din ultimele 12 luni, pentru fiecare an lipsă. Practic, după 4 ani la Curtea de Conturi, o persoană putea beneficia de pensie de serviciu, dacă avea vârsta legală pentru pensia de limită de vârstă.

Care este calendarul

Până miercuri noapte, ministrul Muncii, Marius Budăi, trebuie să strângă opiniile și amendamentele ministerelor care au beneficiari de pensii speciale (Justiție, Apărare, MAI), pentru a contura o formă de revizuire care să ajungă pe masa comisiilor raportoare (Muncă și Buget-Finanțe) joi. Surse din conducerea Coaliției au precizat pentru „Adevărul“ că e posibil ca un raport să fie dat încă de joi, dacă „nu sunt prea multe comentarii pe conținut“. În caz contrar, luni ar fi ziua de raport.

În ceea ce privește plenul Camerei Deputaților, adică ultimul pas, este exclusă convocarea unui plen pentru finalul săptămânii, principala problemă fiind cvorumul. „Dacă ținem cont de planul de acum, votul pe pensiile speciale va fi miercurea viitoare (n.r. - 31 mai)“, mai explică sursa citată. Prin urmare, votul va fi dat aproape în același timp cu procedurile pentru votarea unui nou Guvern, dacă are loc rocada premierilor.

De parlamentari nu se atinge nimeni... deocamdată

843 de foști parlamentari primesc pensii speciale, numărul fiind în creștere față de anul trecut. Deși discută de reforma veniturilor „specialilor“, Coaliția nu se atinge și de banii ex-aleșilor din Legislativ.

Anul trecut, în luna mai, Curtea Constituțională lua o decizie prin care eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor era declarată neconstituțională, ceea ce a permis ca din iunie 2022 acestea să reintre în plată. Iar odată cu reintrarea în plată, și numărul pensiilor speciale a crescut treptat. Dacă în septembrie 2022, numărul acestor beneficiari era de 820, în decembrie numărul a crescut la 829, iar la începutul lunii mai numărul ajunsese la 843 de pensionari speciali, care au trecut cel puțin un mandat prin Parlament.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

09:55
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară