Vedete și ghertoi
Victor Bogdan, 12 iunie 2019, Ora 16:55
- |
-
- Tweet

Diferența între erou și vedetă este enormă. Eroul poate fi și anonim. Vedeta fără tărăboi se ofilește sau se sinucide. Ea se hrănește numai cu gălăgia sau cu bîrfele celor din preajmă. Eroul are la bază un caracter, vedeta – un ambalaj și eventual un scandal. Din nefericire, România este invadată de vedete de a suta mînă. Vedete sunt și cîntărețul de manele, și acordeonistul de lîngă el, și băiatul care le cară instrumentele. Coperțile revistelor care oferă amănunte despre viața mondenă sunt pline de pițipoance, de întreținute și de manechine care au scăpat prea des la ceafă de porc făcută la grătar..
În România, vedetele nu prea au nici o legătură cu eroii. Lumea vedetelor este plină de foști sportivi de locul cinci, de foste neveste și de secretare de platou, unele promovate pentru picioare și bust, altele pentru a schimba două vorbe cu alte vedete în ascensiune.
Sărăcia în materie de vedete, subțirimea personajelor care se agită în piață dau măsura sărăciei revistelor, dar și a culturii firave a editorilor. Toată presa românească e plină de personaje gen Adelina Pestritu și de cîntărețe fără vocație, alimentate numai de nunți și botezuri. Cine a văzut o copertă cu Dana Gîrbovan? Cîte coperți și cîte pagini de revistă au apărut în țară cu Alina Cojocaru pe vremea cînd era la Opera Națională? Sau cu Angela Gheorghiu ori cu Dana Safta? Doar Simona Halep ce mai supraviețuiește pe cîte o copertă. Presa mondenă din România nu depășește amănuntele picante despre vacanțele sau despre relațiile amoroase ale cîtorva vedete secundare de televiziune. Să nu mai vorbim ce se scrie despre cele cîteva staruri veritabile pe care le mai avem. Nivelul curiozității jurnalistice nu depășește numele mărcii favorite de la genți și rochii sau mărcile costumelor. Și se termină întotdeauna (mai ales) la cît cîștigă și cît cheltuiesc pentru o masă. Lucrurile coboară atît de jenant, încît lasă sentimentul că am devenit o țară săracă în valori și în personalități de talie internațională.
Publicațiile din România nu promoveaza oamenii de succes. Oamenii de afaceri, bancherii, marii fermieri sunt priviți cu circumspecție. Numai că nu li se spune direct hoți sau șarlatani. Cine a izbutit o performanță, indiferent de ce natură, este pus automat sub semnul îndoielii. Ce dacă nu există dovezi! Trebuie să fi făcut el ceva, să fi șmecherit sau să fi înșelat.
Trăim o vreme în care ne plîngem de neîncredere și de pesimismul care ne chinuie, dar nu avem nici un pic de respect pentru succesul semenilor noștri. Nu știm să ne alegem vedetele, să ne promovăm eroii și să dăm românilor performanți într-un domeniu sau altul aura de vedete, de eroi, de modele
