Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Dosarul “DALI” format la sesizarea CORPULUI DE CONTROL INTERN al MAI, după descoperirea unor nereguli la Direcția de Asigurare Logistică Integrată

Gabriela M Bogdan, 20 octombrie 2021, Ora 11:04

  • print
  • |
dosarul-dali-format-la-sesizarea-corpului-de-control-intern-al-mai-dupa-descoperirea-unor-nereguli-la-directia-de-asigurare-logistica-integrata-49521-1.jpg BREAKING NEWS

 

Surse judiciare spun despre dosarul preluat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 de către DNA, privind pretinse fapte de abuz în serviciu la Direcția de Asigurare Logistică Integrată din cadrul DALI, ca a fost format urmare unei sesizări a Corpului de Control Intern al ministerului de Interne.

 

Mai precis, arată sursele precizate, la Direcție ar fi avut loc mai multe controale tematice și de fond în 2021, unul fiind al Curții de Conturi.

Sursele citate spun că s-a urmărit modalitatea de gestionare a fondurilor Direcției și că la finalul acestor controale s-ar fi sesizat nereguli presupus comise de angajați ai DALI.

Director luat în colimator după controale

Sursele afirmă că în sesizarea din dosarul de la PJS5, preluat de DNA, ar fi vizat directorul DALI, comisarul șef de poliție Florin Nicolae Bunghiuz iar obiectul sesizării respective ar fi pretinse fapte de abuz în serviciu.

Direcția Națională Anticorupție a confirmat, miercuri existența unor cercetări penale in rem, după o serie de întrebări adresate de redacție, legat de informațiile invocate de surse judiciare pentru publicație referitor la pretinse fapte penale ce ar fi avut loc ani de zile la Direcția de Asigurare Logistică Integrată (DALI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Concret DNA notează în răspunsul său că un dosar a fost preluat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5, instituție inițial sesizată privind presupuse fapte de delapidare ce ar fi avut loc la Ministerul de Interne -DALI.

Prezentăm integral răspunsul DNA transmis oficial redacției:

În atenția Cătălin Lupășteanu

 

La solicitarea dvs. înregistrată la data de 18 octombrie 2021, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele:

Un dosar cu numărul de înregistrare la care faceți referire a fost transmis, la solicitarea procurorilor DNA, de către unitatea de parchet menționată de dvs. în cerere, în cursul lunii octombrie 2021, în vederea reunirii la o cauză deja existentă.

În cauză este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, în acest moment,  nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.

Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs o faptă ce ar intra sub incidență penală.

Alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziție în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.”, notează Direcția.

Contactați pentru lămuriri, oficiali ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 confirmă de asemenea existența pe rolul instituției, până la momentul declinării către DNA, a unui dosar penal, format urmare unei sesizări privind pretinse fapte de delapidare ce ar fi avut loc la DALI din MAI.

Surse judiciare explică că ancheta de la DNA ar fi fost demarată încă din luna aprilie a acestui an dar nu au putut preciza modalitatea de formare a dosarului.

Aceleași surse afirmă că de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 Direcția ar fi preluat două dosare ce vizau aceeași structură din MAI.

Se zguduie ministerul de Interne...

Surse judiciare informează, în exclusivitate că anchetatorii de la DNA ar cerceta mai multe fapte penale ce ar fi avut loc la Direcția de Asigurare Logistică Integrată (DALI) din Ministerul de Interne în decursul ultimilor ani.

Între faptele pretins cercetate la acest moment de către anchetatorii anticorupție, susțin sursele citate, s-ar număra fapte de abuz în serviciu și delapidare.

Solicitate să dezvolte cele cunoscute sursele citate invocă faptul că aceste pretinse fapte ce ar fi avut loc în Direcția care se ocupă cu tot ce înseamnă gestionare și achiziții la nivelul aparatului central al Ministerului de Interne, ar fi fost comise sub autoritatea directorului de Direcție, comisarul șef de poliție Florin Nicolae Bunghiuz.

Probleme la deconturi

Între pretinsele fapte ce s-ar derula de ani buni  s-ar număra felul de încasare a unor deconturi, modalitatea de încasare a unor sume de bani de la restaurantul Excelsior ce aparține MAI, modalitatea de efectuare a unor concedii la hotelurile ministerului dar și presupuse fapte ce țin de decontarea orelor suplimentare.

Alte nereguli ce ar avea loc de ani de zile în cadrul acestei Direcții, mai afirmă aceleași surse invocate, ar ține de presupuse incompatibilități și conflicte de interese generate de afinitatea mai multor lucrători din structură.

Presupusul conflict de interese ar fi în legătură cu modalitatea de constituire a unor comisii de concurs urmare cărora o rudă ar fi fost promovată sub semnătura altei rude.

Se pare că ar fi vorba de două persoane cu grad direct de rudenie între ele, un cumnat al acestora și o altă rudă cu grad direct de rudenie.

Aceleași surse susțin că la nivelul acestei Direcții mai multe persoane ar fi în relație de rudenie sau afinitate și și-ar fi acoperit urmele pretinselor fapte.

DALI asigură logistic structurile Aparatului Central precum și alte unități ale MAI, respectiv asigură achiziționarea de produse și lucrări și servicii.

Concret, toate obiectele și serviciile ce intră în patrimoniul Ministerului de Interne și banii cheltuiți pentru gestionarea și  achiziția acestora sunt manageriate de această structură.

Astfel DALI gestionează hotelurile de pe litoral și din țară ale MAI, restaurantele ministerului, casele de vacanță, parcul auto al întreg MAI precum și service-ul auto al ministerului de Interne.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

05:13
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară