Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Șefa Oficiului Național pentru Achiziții a fost pusă sub acuzare pentru abuz în serviciu pentru una dintre primele achiziții făcute de statul român la începutul pandemiei

Gabriela M Bogdan, 5 mai 2022, Ora 12:10

  • print
  • |
efa-oficiului-national-pentru-achizitii-a-fost-pusa-sub-acuzare-pentru-abuz-in-serviciu-pentru-una-dintre-primele-achizitii-facute-de-statul-roman-la-inceputul-pandemiei-50605-1.png BREAKING NEWS

 

Șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate a fost pusă sub acuzare pentru abuz în serviciu pentru una dintre primele achiziții făcute de statul român la începutul pandemiei de COVID-19. Este vorba despre un contract în valoare de 50 de milioane de lei, acordat unei firme care înainte de pandemie vindea cafea și țigări. 

DNA a anunțat, joi, că a dispus efectuarea urmăririi penale față de Nagy Cornelia, la data faptelor și în prezent președinte al Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) și Hohan Mădălina Ioana, consilier de achiziții publice în cadrul aceleiași instituții publice.

Cele două sunt acuzate de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite.

În cauză s-a mai dispus efectuarea urmăririi penale față de SC Romwine&Coffe SRL și față de alte persoane administratori de societăți comerciale, acuzați de trafic de influență, spălarea banilor, infracțiuni de fals și înșelăciune.

"În prezenta cauză penală se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de COVID-19, a fost încheiat un contract cadru de achiziții publice de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei", a precizat DNA, într-un comunicat.

Procurorii au indicii că Nagy Cornelia și Hohan Mădălina Ioana, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea legislației, ar fi semnat în cursul lunii martie 2020, un acord cadru între instituția pe care o reprezentau și SC Romwine&Coffe SRL privind achiziția a 1.750.000 măști de protecție.

"În demersurile lor, cele două reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate de cei doi oameni de afaceri care controlau firma SC Romwine&Coffe SRL și de administratorul acesteia, care, împreună, s-ar fi înțeles să interpună firma în procedura de atribuire a contractului finanțat din bani publici, deși cunoșteau că respectiva firmă nu are capacitatea tehnică și financiară să onoreze acordul cadru.

Cum SC Romwine&Coffe SRL nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei.

Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei", precizează DNA.

Potrivit procurorilor, prin aceste activități ar fi fost vătămate interesele societăților participante în cadrul procedurii și ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție.

Concomitent s-ar fi obținut un folos necuvenit de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse).

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

11:53
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară