Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Horia Simu și doi foști deputați, achitați într-un dosar cu prejudiciu de 70 de milioane de euro

Gabriela M Bogdan, 22 iulie 2022, Ora 10:38

  • print
  • |
horia-simu-i-doi-fo-ti-deputati-achitati-intr-un-dosar-cu-prejudiciu-de-70-de-milioane-de-euro-50890-1.jpg BREAKING NEWS

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis joi achitarea definitivă a omului de afaceri Horia Simu și a foştilor deputaţi Theodor Nicolescu (PNL) şi Marko Attila (UDMR), într-un dosar în care era vorba despre acordarea ilegală de despăgubiri la ANRP (Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților), cu prejudiciul calculat de DNA de aproximativ 70 de milioane de euro.

Este a doua decizie de achitare primită de fostul deputat UDMR Marko Attila, după cea din octombrie 2019 într-un alt dosar ANRP. Marko Attila a fugit din România în Ungaria, încă din 2015, având pe rol mai multe dosare penale. 

Un complet de la instanţa supremă a respins joi apelul DNA şi a menţinut decizia de achitare pronunțată în octombrie 2020 de Curtea de Apel Bucureşti.

Decizii de achitare au primit şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar: Ingrid Zaarour, fost preşedinte ANRP, Remus Iuoraş, fost vicepreşedinte ANRP, Constantin Lefter Zaharia, Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu), ambii foşti membri ai comisiei, Alexandru Florin Hanu, expert evaluator.

Curtea de Apel Bucureşti a lăsat în octombrie 2020 nesoluţionată acţiunea civilă formulată de statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, motiv pentru care instanţa supremă a menţinut sechestrele dispuse în cauză.

Pe de altă parte, Theodor Nicolescu are la activ o condamnare definitivă de 8 ani închisoare pentru luare de mită primită într-un alt dosar ANRP.

La rândul său, Horia Simu fusese condamnat la 4 ani închisoare în 2018 pentru cumpărare de influență într-un alt dosar (în care era implicată și Alina Bica), dar ulterior a fost eliberat după ce a obținut contestație în anulare la ICCJ.

Ce acuzații aducea DNA în dosarul ANRP cu prejudiciu de 70 de milioane de euro

Potrivit DNA, inculpaţii achitați joi de instanța supremă, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase pe baza unui raport de evaluare întocmit de expertul Alexandru Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea unui teren de 97.509 mp cu aproape 50%.

DNA preciza că membrii comisiei aveau doar atribuţia exclusivă de a analiza şi stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efective.

„În aceste condiţii, cesionarul drepturilor litigioase, Horia Simu, a intrat în posesia unor despăgubiri necuvenite, în detrimentul statului român şi în condiţiile în care membrii Comisiei au hotărât rezolvarea cu celeritate a dosarului de despăgubire nr. 38.386/ CC/ 2007 pe motivele invocate de acesta, conform cărora nesoluţionarea cu prioritate a dosarului i-ar provoca o puternică stare de stres care i-ar afecta grav sănătatea. Decizia a fost luată cu nerespectarea dispoziţiilor Legii 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 privind ordinea de soluţionare a dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei şi, implicit, a Standardelor Internaţionale de Evaluare”, spunea DNA.

DNA menţiona că, începând cu anul 2006 şi până în 15 ianuarie 2008, Horia Simu a sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii comisiei, prin depunerea la dosarul de despăgubire a mai multor înscrisuri (adeverinţe medicale şi o expertiză extrajudiciară) prin care s-au justificat, necorespunzător realităţii, o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului, în scopul acreditării ideii de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului.

„Aceasta a asigurat un cadru aparent legal procedurii de despăgubire şi care, împreună cu acceptul său dat supraevaluării făcute de evaluatorul Hanu, a creat membrilor Comisiei premisele necesare aprobării raportului de evaluare, întocmit în condiţii nelegale. Prin acţiunile sau inacţiunile lor conştiente, inculpaţii au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei, şi la obţinerea unor foloase necuvenite în aceleaşi cuantum de către inculpatul Simu Horia”, susţineau procurorii.

Potrivit sursei citate, prejudiciul provine din aceea că, în dosarul de despăgubire, a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi de peste 128,2 milioane euro (1.315,53 euro/ mp) echivalentul a aproape 467 milioane lei, prin supraevaluarea acestuia cu aproximativ 70 de milioane euro, echivalentul a peste 254,4 milioane lei.

Anchetatorii au constatat că, după obţinerea despăgubirilor, în condiţii nelegale, omul de afaceri, cunoscând provenienţa ilegală a sumelor de bani obţinute din dosarul de despăgubire şi în scopul disimulării naturii reale a acestora, a procedat la transformarea lor, schimbându-le din lei în valută şi apoi transferând cea mai mare parte a fondurilor băneşti realizate din valorificarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea în favoarea unor societăţi off-shore, controlate de către el, cu justificarea „contract de împrumut'/'restituire împrumut”.

„Din aceste societăţi, produsul infracţional a fost utilizat pentru achiziţionarea de acţiuni la societăţi comerciale din România, răscumpărarea unor creanţe de la bănci, etc. Concret, în perioada martie 2008 - august 2008, inculpatul Simu a dispus transferul şi a schimbat sumele de 9.577.000 euro, 10.010.000 dolari şi 3.828.623 lei, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în conturile unor societăţi de tip off-shore, pentru ca apoi să le transforme în acţiuni la Compania de Construcţii Căi Ferate - CCCF Bucureşti S.A, SC FORADEX SA şi CUPROM SA”, preciza DNA.

 

EDITORIAL

Cea mai puternică organizatie a romilor din Romania vine în ajutorul familiei Mocanu din Ciorăști – Vrancea

Cea mai puternică organizatie a romilor din Romania vine în ajutorul familiei Mocanu din Ciorăști – Vrancea

Reprezentanții Asociației Partida Romilor Pro-Europa (APRPE) s-au deplasat în comuna Ciorăști, județul Vrancea, pentru a veni în ajutorul familiei Mocanu, ai cărei copii au fost luați în plasament de către autorități. Prim-vicepreședintele APRPE, Daniel Vasile, a preluat personal acest caz. “Este important să abord ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

18:36
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară