Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Medicul specialist „PRĂDAT” chiar de proprii INTERMEDIARI pentru luare de mită

Gabriela M Bogdan, 14 decembrie 2021, Ora 13:04

  • print
  • |
medicul-specialist-pradat-chiar-de-proprii-intermediari-pentru-luare-de-mita-49869-1.jpg BREAKING NEWS

 

Una dintre situațiile relevate de mega-ancheta DNA la Casa de Pensii Bihor, în cazul medicului specialist Ana Guț, cel care a primit mită de 334 de ori într-o singură lună, este aceea că doctorul expert era înjumătățit „la șpagă” chiar de către intermediarii care îl ajutau în schema infracțională.

 

Este vorba despre intermediarii care identificau, racolau și aduceau „clienți” cu invaliditate care erau dispuși să lase pensia de invaliditate pe o lună doar pentru a nu fi puși pe drumuri de medicul Guț.

Ancheta a relevat că în cazul neoferirii acestei „ofrande” oamenii cu invaliditate erau puși de medic să meargă la București, sau trimiși la retestare, precum și alte situații ce îngreunau obținerea sau înoirea dosarelor.

Jumate la intermediari...

De situația mai sus expusă au profitat și anumite persoane cunoscute medicului Ana Guț care au ajutat-o să obțină diferite sume de bani de la beneficiarii de pensii de invaliditate, beneficiari în locul cărora intermediarii respectivi se prezentau în fața medicului expert al asigurărilor sociale.

Acești intermediari aveau o relație strânsă cu inculpata Ana Guț, relație care era cunoscută de către beneficiarii de pensii de invaliditate sau de persoanele care doreau să se pensioneze pe motiv de boală, sens în care apelau la respectivii intermediari în vederea mijlocirii obținerii contra unor sume de bani a deciziilor medicale asupra capacității de muncă pentru a nu întâmpina dificultăți în procesul de obținere/prelungire a pensiei de invaliditate.

În unele situații, intermediarii nici măcar nu i-au cunoscut pe beneficiarii de pensii de invaliditate anterior prezentării în locul acestora în fața dr. Guț, așa cum rezultă din probatoriul administrat.

Faptele săvârșite de acești intermediari s-au grefat în mod exclusiv pe relația avută cu inculpata Ana Guț, în lipsa respectivei relații intermediarii aflându-se în imposibilitatea de a mijloci obținerea/prelungirea pensiei de invaliditate contra unor sume de bani (sume din care o parte le-au revenit și unora dintre intermediari), sens în care s-a reținut în sarcina lor comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

Cu toate că unii intermediari i-au cunoscut și pe anumiți beneficiari de pensii de invaliditate în locul cărora s-au prezentat în vederea obținerii deciziilor medicale asupra capacității de muncă, ajutorul acordat acestora este subsidiar celui acordat medicului, fapt care rezidă și din frecvența cu care intermediarii s-au prezentat în fața medicului expert și multiplii beneficiari de pensii de boală în locul cărora s-au prezentat.

În consecință, în prezenta cauză în perioada 11 mai - 15 iunie 2015 au fost identificați din probele administrate 14 astfel de intermediari, respectiv inculpații ( ), Elena Felicia Banda, ( ), Despina Luiza Demian,Elena Iolanda Zah, ( ), care au ajutat-o pe inculpata Ana Guțsă primească diferite sume de bani, bani care proveneau de la beneficiarii de decizii medicale.

În acest context trebuie precizat că, potrivit registrelor completate/conduse de inculpata Ana Guț aferent perioadei 03.09.2012­17.06.2015, cei 14 intermediari identificați în prezenta cauză figurează menționați în respectivele registre de mult mai multe ori decât s-a reținut în sarcina lor ca acte materiale ale infracțiunii de complicitate la luare de mită, acest lucru fiind motivat de faptul că însemnările inculpatei Ana Guț din registre nu au putut fi coroborate și nici nu mai pot fi coroborate cu alte mijloace de probă în vederea modificării stării de fapt reținute în sarcina intermediarilor.

Totodată, în lipsa coroborării cu alte mijloace de probă, nu s-au putut reține nici susținerile unora dintre martorii audiați în cauză privind anumite sume de bani reținute de intermediari pentru ei înșiși din sumele încasate de la beneficiarii de pensii de boală, în genere fiind vorba de o sumă echivalentă cu pensia de invaliditate pe o lună, din care aproximativ 200 lei era înmânată de intermediar medicului Guț Ana, iar diferența (aprox. 200 lei și în unele cazuri chiar mai mult) era reținută de intermediar ca folos pentru sine.

Inculpații ( ) au recunoscut faptele de complicitate la luare de mită reținute în sarcina acestora, fiind încheiate cu aceștia 10 acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Totodată, de situația mai sus expusă a profitat și inculpata Dorina Violeta Coșa, care în perioada 11 mai - 15 iunie 2015, în calitate de asistent medical, angajată a Casei Județene de Pensii Bihor - Serviciul de expertiză medicală a capacității de muncă în cadrul cabinetului medicului asigurărilor sociale, Guț Ana, cu intenție, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a primit, în mod repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul medical sume de bani care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu și de asemenea, a primit de la inculpata Ana Guț, în mod repetat, sume de bani despre care știa că reprezintă o parte din sumele pe care aceasta le-a primit anterior, deși nu i se cuveneau, de la persoanele care se prezentau la cabinetul medical, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale acesteia din urmă.

Inculpata Dorina Violeta Coșa a recunoscut comiterea infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată (36 acte materiale) și complicitate la infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (23 acte materiale), reținute în sarcina sa, fiind încheiat în acest sens un acord de recunoaștere a vinovăției.

Lecția umilinței la Casa de Pensii Bihor...

În prezenta cauză, arată DNA, în actul de inculpare, dintre cele peste 300 persoane care s-au prezentat în perioada 11 mai - 15 iunie 2015 în fața medicului expert al asigurărilor sociale Ana Guț, majoritatea au declarat că în situația în care nu dădeau o anumită sumă de bani în momentul în care se prezentau în fața medicului expert și prezentau dosarul, riscau să fie trimiși la București pentru examinare în fața unei alte comisii, să li se ceară să depună la dosar documente cu analize medicale suplimentare (lucru care implica bineînțeles costuri în plus în sarcina pacienților), să fie trecuți într-un grad de invaliditate inferior, să le fie scurtat intervalul de prezentare pentru prelungirea pensiei de invaliditate ori efectiv să simtă ostilitate din partea respectivului medic expert.

Acest comportament al medicului expert a fost propagat în rândul solicitanților/beneficiarilor de pensii de invaliditate și le- a creat acestora simțământul necesității oferii de bani sau alte foloase în momentul prezentării în fața sa, mai arată procurorii de la DNA.

Fișă de dosar

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a medicului expert al asigurărilor sociale, angajată a Casei Județene de Pensii Bihor – Serviciul de expertiză medicală a capacității de muncă, Ana Guț, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (334 acte materiale).

Alături de aceasta vor fi judecate două două persoane fizice fără calitate specială, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată și alte două persoane pentru complicitate la luare de mită.

Procurorii au notat în rechizitoriul transmis instanței că Ana Guț, în calitatea menționată, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, ar fi primit, în mod repetat (de 334 ori), de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical, sume de bani (în valoare de 51.970 lei și 3.330 euro), care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv în legătură cu întocmirea deciziilor medicale asupra capacității de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflați în evidență, întocmirea formularelor de concluzii medicale la revizuire ori referitoare la concediile medicale (prelungirea concediului medical peste 90 de zile și propunerea prelungirii concediului medical peste 180 de zile).

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

16:44
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară