BREAKING NEWS: Premierul transmite că a finalizat „prima variantă” a rectificării bugetare și va transmite documentul liderilor Coaliției
Gabriela M Bogdan, 3 august 2021, Ora 10:20
- |
- Tweet
Premierul Florin Cîțu transmite, într-un nou mesaj publicat luni pe Facebook, că a finalizat „prima variantă” a rectificării bugetare și că va transmite documentul liderilor Coaliției. Acesta le cere miniștrilor să prezinte execuția bugetară pentru primele șase luni și le solicită „mai multă responsabilitate în cheltuirea banului public”, pentru următoarea perioadă.
„Am făcut o primă variantă a rectificării bugetare. În cel mai scurt timp voi transmite documentul liderilor Coaliției de guvernare. Încă aștept ca toți miniștrii să prezinte execuția bugetară pentru primul semestru. Pentru următoarele 6 luni, solicit mai multă responsabilitate în cheltuirea banului public și atingerea tuturor țintelor din buget, pe care ni le-am asumat la începutul anului”, scrie premierul Florin Cîțu.
Tot luni, premierul anunța că la rectificarea bugetară nu vor fi alocate sume în plus față de începutul anului, însă este posibil ca unele ministere să primească bani, dar în limita deficitului asumat de 7,16%.
Săptămâna trecută, Cîțu preciza că ministerele i-au cerut în total 38 de miliarde de lei la rectificarea bugetară, adică aproape 4% din PIB.
„Ideea este că trebuie să înţeleagă toată lumea că noi vrem să reducem deficitul bugetar, nu să-l creştem. Din cele 38 de miliarde vom aloca, bineînţeles, acolo unde sunt sigur că vor fi cheltuiţi banii. Rectificarea bugetară porneşte de la execuţie, iar execuţia bugetară, aşa cum am spus, cam pe toate ministerele este sub ceea ce trebuia să fie la jumătatea anului”, declarat premierul.
Ministerul Transporturilor a cerut deja 2,9 miliarde de lei la rectificarea bugetară, iar cel al Agriculturii peste 2 miliarde. De asemenea, ministerul Dezvoltării a anunțat că are nevoie de bani în plus.
Și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a solicitat Ministerului Finanțelor să aloce fonduri suplimentare la rectificarea bugetară, pentru a finanța anul acesta, în plus față de anul trecut, un număr de peste 6.000 de rezidenți în învățământul superior medical.