Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: România a câștigat procesul intentat de Puiu Popoviciu la Tribunalul internaţional din Washington. Ce sancțiuni primesc reclamanții

Gabriela M Bogdan, 18 martie 2022, Ora 11:21

  • print
  • |
romania-a-ca-tigat-procesul-intentat-de-puiu-popoviciu-la-tribunalul-international-din-washington-ce-sanctiuni-primesc-reclamantii-50371-1.jpg BREAKING NEWS

 

România a câştigat procesul în cauza Alverley Investments Limited and Germen Properties Ltd, investitorii proiectului imobiliar Băneasa, anunţă Ministerul de Finanţe. Tribunalul arbitral ICSID (The International Centre for Settlement of Investment Disputes) i-a obligat pe reclamanţi la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 4.140.779 dolari.

Prin cererea înregistrată la ICSID (Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii) în anul 2018, reclamanţii au susţinut faptul că, în calitate de acţionari ai unor societăţi româneşti, au realizat investiţii în proiectul imobiliar Băneasa. Investiţia a făcut obiectul unei investigaţii de natură penală, finalizată cu o hotărâre definitivă de condamnare.

Investitorii au susţinut că România a încălcat tratatul prin acţiuni de intervenţie arbitrală şi discriminatorie, a organelor de cercetare penală şi a instanţelor judecătoreşti, prin privarea acestora de posibilitatea de a-şi valorifica dreptul de proprietate asupra investiţiilor şi dreptul la un proces echitabil.

Acţiunea a avut ca urmare exproprierea indirectă a investiţiilor, prin sechestrul instituit asupra bunurilor societăţilor româneşti şi asupra titlului lor de proprietate a terenului din Băneasa şi au solicitat despăgubiri în valoare de aproximativ 200 milioane de dolari.

”Prin decizia pronunţată miercuri, 16 martie a.c., în cauza Alverley Investments Limited and Germen Properties Ltd vs. Romania – dosar ARB/18/30, Tribunalul arbitral ICSID a admis lipsa de jurisdicţie cu privire la reclamantul Germen şi a respins ca inadmisibilă cererea reclamantului Alverley. Totodată, tribunalul i-a obligat pe reclamanţi la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 4.140.779,24 dolari. Plata trebuie efectuată în termen de 60 de zile de la comunicarea hotărârii, în caz contrar reclamanţii fiind obligaţi să plătească dobânzi penalizatoare de 6% pe an (calculată semestrial), până la data efectuării plăţii”, anunţă ministerul.

Reprezentarea României a fost asigurată în acest dosar de către Asocierea dintre Hunton Andrews Kurth Llp, SCP Toader şi Asociaţii şi SCP Cobuz şi Asociaţii.

Pretenţiile reclamanţilor au fost formulate în baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul din Cipru privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat la Bucureşti la 26 iulie 1991 şi ratificat prin Legea nr.30/1993.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

07:28
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară