Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Daniel Morar, mesaj pentru șefii din justiție:” Pot să plângă oricât după serviciile de informații”

Gabriela M Bogdan, 26 iulie 2021, Ora 11:48

  • print
  • |
daniel-morar-mesaj-pentru-efii-din-justitie-pot-sa-planga-oricat-dupa-serviciile-de-informatii-48854-1.jpg BREAKING NEWS

 

Judecătorul Curții Constituționale, Daniel Morar, susține că decizia de eliminare a serviciilor secrete din cercetarea penală a fost una foarte importantă și benefică pentru democrația din România. Morar se arată contrariat de acei oameni din sistemul de justiție care regretă eliminarea serviciilor secrete.

„Categoric decizia 51 nu a fost greşită. (...) Decizia 51 este, din punctul meu de vedere, cea mai importantă decizie pentru mecanismul penal al acestei ţări. Era vremea ca la 26 de ani de la Revoluţie să scoatem serviciile de informaţii din cercetarea penală. Şi asta a fost ocazia pe care a avut-o acest stat, pe care a avut-o Curtea Constituţională, să le scoată. Stau în faţa oricui şi susţin că acea decizie nu doar că este bună dar era absolut necesară. Cum ar suna să aflaţi că în Rusia, KGB/ FSB de astăzi face cercetare penală? Ai spune că este un stat înapoiat sau care nu respectă regulile. Noi vedem că o parte din magistraţii României de astăzi regretă faptul că SRI şi serviciile de informaţii nu mai există în cercetarea penală. Deci dacă este o decizie din toţi aceşti ani de când sunt eu la CCR pe care n-aş fi vrut s-o ratez în niciun fel este această decizie 51.

Iar poziţia mea era clară de când eram procuror şef al DNA, n-a venit întâmplător, încă de atunci spuneam că trebuie ca Ministerul Public să aibă propria logistică pentru interceptări şi ofiţerii de informaţii nu au ce să caute în cercetarea penală. Nu este specific unui stat democratic. Eu mă uit la acei judecători care au sesizat CJUE şi au întrebat dacă este bună decizia 51 a CCR, prin care a scos SRI din anchetele penale. Mă întreb: acei oameni n-au citit o carte la viaţa lor despre sistemele totalitare în care serviciile de informaţii făceau şi desfăceau tot şi distrugeau vieţi? Deci nu au ce să caute serviciile de informaţii în cercetarea penală şi este o decizie absolut necesară.

Morar când era la DNA lucra cu serviciile de informaţii fix cât permitea legea. Iar legea spunea că serviciile de informaţii sub obligate să ne comunice informaţiile legate de actele de corupţie pe care ei le obţin în activitatea specifică. Morar nu a folosit ofiţerii de informaţii să facă acte de cercetare niciodată, pentru că nici legea nu prevedea. (...) Câmpul tactic nu funcţiona pe vremea mea”.

„Deci pot să plângă oricât după serviciile de informaţii, nu e voie ca ele să se mai întoarcă în cercetarea penală”, a declarat Daniel Morar.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

14:48
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară