Pro România vrea alegeri locale în două tururi
Laurentiu Ion, 13 iunie 2019, Ora 08:43
- |
- Tweet
Victor Ponta a anunțat deciziile pe care Pro România le-a luat în cadrul Delegației Naționale din data de 9 iunie. Este vorba despre opt ”condiții obligatorii” pe care vrea să le impună pentru a adera la un viitor parteneriat politic. Printre acestea se numără abrogarea OUG 114 (”cu păstrarea prevederilor pe care mediul de afaceri și autoritățile locale le consideră pozitive”), aplicarea integrală a Legii 223/2015 (”pensiile militare nu sunt pensii speciale”), schimbarea ministrului de Interne Carmen Dan, implementarea votului electronic și alegerea primarilor și președinților de consilii județene în două tururi.
Totodată, Ponta mai cere ”obligatoriu” și ca Programul Operațional Infrastructură Mare ”să treacă de la discuții teoretice la semnarea a cinci contracte” (trei spitale regionale și autostrăzile Moldova-Iași-Târgu Mureș și Pitești-Sibiu), dar și renunțarea la forma actuală a Fondului Suveran. Ponta precizează că România ”are nevoie de un astfel de fond, dar nu în forma construită de Vâlcov – Teodorovici”.
Ponta mai cere și ca legea finanțării partidelor politice să fie modificată, astfel încât sumele primite de partide ca subvenție să revină la nivelul dinainte de 2018.
PRO România a mai decis să voteze la vedere pentru moțiunea de cenzură, să semneze pactul proeuropean propus de Klaus Iohannis, să devină membru al Partidului Democrat European, iar până în 17 iunie să decidă în cadrul cărui Grup Politic va activa în Parlamentul European. PRO România o va susține pe Corina Crețu pentru funcția de comisar european.
O decizie interesantă luată duminică de partidul lui Ponta este aceea că PRO România susține că nu va face o alianță politică nici cu PSD, nici cu PNL.
Totodată, Ponta mai spune că partidul său va deveni al treilea grup parlamentar din Camera Deputaților pentru că în PRO România se vor înscrie în perioada următoare ”cel puțin patru deputați”. Dacă moțiunea va trece, partidul îl va propune pentru funcția de premier pe Sorin Cîmpeanu.