Exclusiv: CCR: Legea care dă puteri sporite polițiștilor este constituțională
Gheorghe George, 21 septembrie 2019, Ora 13:01
- |
- Tweet
CCR a decis, cu unanimitate de voturi, că legea care dă puteri sporite polițiștilor este constituțională. Astfel, Curtea a respins sesizările de neconstituționalitate făcute de PNL și USR. Actul normativ, iniţiat de Carmen Dan şi de Florin Iordache, a fost votat, pe 3 iulie, de Camera Deputaţilor, cu 173 de voturi pentru, 82 împotrivă şi 6 abţineri.
În urmă deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi a respins, miercuri, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.
Ce puteri sporite au polițiștii prin noua lege
Astfel, noua lege prevede noi reguli referitoare la procedurile de legitimare, de control corporal, al bagajelor sau al vehiculului. Totodată, sunt precizate și condiţiile în care o persoană poate fi condusă la sediul poliţiei dar și situaţiile în care poliţistul poate utiliza forţa.
- Poliţistul are dreptul să solicite persoanei care face obiectul legitimării să ţină mâinile la vedere şi, după caz, să renunţe temporar la obiecte ce pot fi folosite pentru un atac.
- Poliţistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliţiei atunci când nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia sau când există indicii credibile că aceasta pregăteşte sau a comis o faptă ilegală.
- Persoana condusă la secţie pentru identificare nu trebuie ţinută mai mult de opt ore, iar, ca element de noutate, aceasta poate cere sosirea imediată a unui avocat. În plus persoana în cauză, dacă este minoră, are dreptul de a-i fi informaţi părinţii, tutorele sau reprezentantul legal.
- În cazuri excepţionale, poliţistul va avea dreptul să pătrunde, în orice mod, într-o locuinţă sau în orice spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţământul acesteia sau al reprezentatului legal. Acest tip de intervenţie se va face pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol sau pentru a prinde autorul unei infracţiuni flagrante
- Se introduce prezumţia săvârşirii unei acţiuni violente împotriva poliţistului, dacă persoana care a fost avertizată prin mesajul „Poliţia, stai! – Nu te apropia!” continuă să se apropie de poliţist. Acţiunea persoanei va da dreptul poliţistului de a interveni, utilizând forţa, proporţional şi strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul şi pentru a lua măsurile legale necesare
Legea prevede, la articolul 32 (9) că polițiștii au dreptul să utilizeze forța, dar și mijloacele din dotare, atunci cînd o persoană se opune legitimării sau controlului corporal. Acestea erau atribuțiile jandarmilor.
„Poliţistul este îndreptăţit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale persoanei, atunci când (…) aceasta intenţionează să săvârşească sau săvârşeşte acţiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor”.
Legea va intra in vigoare imediat după ce președintele Klaus Iohannis o va promulga.