Nicușor Dan declanșează revolta în PNL
Gabriela M Bogdan, 26 aprilie 2023, Ora 11:15
- |
- Tweet
E o perioadă agitată în PNL, din cauza negocierilor din jurul așteptatei rocade de premier, dar și mai tulburată în organizația liberală a Capitalei, care se află, conform surselor noastre, pe un butoi de pulbere. Iar declarațiile de săptămâna aceasta făcute de Nicușor Dan au pus gaz pe focul ce ardea deja mocnit de peste 2 luni. Mai mult, scandalul pare să ajungă la cele mai înalte niveluri.
Lideri cu experiență din Aleea Modrogan ne-au explicat că, după demisia primarului sectorului 6, Ciprian Ciucu, de la președinția PNL București, urmare și a indeciziei acestuia de a se dezice de alianța cu USR și PMP din Consiliul General, tulburențele s-au agravat de la o zi la alta. Pretendenții la fotoliul rămas liber au fost și sunt mulți, conducerea centrală alegând cea mai sinplă variantă statutară, conform surselor noastre: numirea ca interimar a vicepreședintelui regional, șeful CJ Ilfov, Thuma Hubert, recunoscut în PNL nu doar ca unul dintre puținii extrem de puternici vechi liberali, dar și ca un om cu voturi în spate și bun negociator. Acesta a fost vazut ca singurul având forța necesară menținerii unui echilibru între diverse facțiuni cu aspirații pentru Capitală: Sebastian Burduja și întregul ecosistem din spatele său, Rareș Bogdan și "aripa ardeleană", preponderent a fostului PD, gruparea consilierilor generali apropiați de Ludovic Orban, în pofida apartenenței lor la PNL. Iar lista ar putea continua. Între timp, premierul Ciucă, liderul de iure (unii spun că nu si de facto) al PNL, evită să se implice în această situație cu risc exploziv.
Peste toate aceste lupte intestine, au venit declarațiile lui Nicușor Dan, care au "îngrozit" pe mulți liberali, conform propriilor mărturisiri.
Pe de o parte, primarul general a dat vina pe atitudinea bucureștenilor față de realizările sale, susținând că acestora le place "autoflagelarea", din cauza spiritului latin. Altfel spus, locuitorii Capitalei sunt etern nemulțumiți de problemele orașului, precum termoficarea, traficul, poluarea, blocajul edilitar și al marilor proiecte de infrastructură. În plus, edilul și-a reafirmat decizia de a candida pentru un nou mandat, susținând că scorul său nu este de 8%, ci de 23% în București. Cele câteva afirmații au dat fiori reci între liberali, mai cu seamă în rândul vechilor lideri ai PD, care au câștigat alegerile în cel mai mare oraș al țării aproape 2 decenii.
Asta pentru că aceștia văd materializându-se scenariul pe care deja l-a evocat recent.
Acesta decripta mesajele actualului edil într-o cheie a șantajului politic: "Când vorbești de o majoritate politică, iar tu te dai independent, asumând că faci ce vor bucureștenii, joci la două capete. Dacă primești în continuare susținere, va fi pentru că esti independent și legitim, iar dacă nu o primești, te dai victimă a sistemului. Problema noastră (a PNL, n.r.) e că suntem în picaj în București, și paradoxal, nu pe mână primarilor noștri, care nici nu există, în fapt. Noi am susținut candidați de tip USR, gen Clotilde, Nicușor sau Ciucu, iar acum, când nu livrează, ne mirăm că bucureștenii ne consideră vinovați. Nici nu suntem credibili când îi criticăm, nu doar pentru că noi le-am făcut campanie, ci mai ales pentru că le susținem majoritățile peste tot. Iar la Capitală e cel mai grav, pentru că suntem asociați cu USR și PMP, iar electoratul bucureștean e cel mai bine informat. Niciodată PSD nu a reușit să aibă asemenea susținere și asemenea scoruri în Capitală, unde istoric oamenii votau dreapta. Lor le convine actuala situație, în care noi votăm toate prostiile lui Nicușor, iar ei cresc în sondaje, fără să facă, practic, nimic. Nicușor va candida oricum, în ciuda problemelor administrative și a plângerilor pe numele său. Asta pentru că deja Orban (Ludovic Orban, n.r.) a bătut palma cu USR și PMP, iar majoritatea oamenilor noștri din Consiliu (Consiliul General al Municipiului București, n.r.) sunt puși de el. De-aia îl și învață pe Nicușor cum să joace cartea politic, în felul ăsta slăbește PNL, după ce și-a făcut partid (Forța Dreptei, n.r.), își crește puterea de negociere cu USR-iștii și PMP-iștii. Iar noi, în loc să rupem pisica, stăm căzuți între scaune. Iar timpul nu e deloc în favoarea noastră."
Merge Nicușor pe mâna lui Orban?
Or, ultima ieșire a lui Nicușor Dan pare să confirme tocmai interpretarea sursei noastre, care a detaliat chiar astăzi: "E supărare mare la noi (la PNL, n.r.), pentru că Nicușor (Dan, n.r.) face exact ce anticipam, învățat de Orban. Și încearcă să își fidelizeze și consilierii nostri generali (reprezentanții PNL în CGMB, n.r.), vrând să-i rupă de partid. E clar că drumul îi va fi alături de Orban, Drulă și Tomac, dacă cei 3 se vor înțelege vreodată, deși mă îndoiesc. E ca și cum ai pune alături pe Băsescu, Tăriceanu și Crin Antonescu, să facă echipă. Pe mine m-a șocat treaba cu sondajele. Pentru că ambele cufre sjnt adevărate. Eu am văzut acele cercetări. Doar ca sunt lucruri diferite. 23% e nivelul lui de acceptare, părere bună sau foarte bună. Restul, până la 100%, îl detestă. Din aștia 23% care nu îl urăsc, doar 8% l-ar și vota. 8% din 100, nu 8% din 23, ca sa fim clari, dar tot e puțin, e infim. Sigur ca mai poate completa cu vot politic, ceva de la USR, ceva de la PMP și mai puțin de la PNL. Dar în aștia 8% sunt deja preponderent votanți USR, nu mai aduni decât cel mult încă pe atât din votul partidelor. Deci 16%. Hai să sperăm într-un miracol, ajunge la 20%. Prin absurd, l-am susține și noi (PNL, n.r.), deși ar fi o sinucidere politică. Își maximizează bazinul și ia toți cei 23%. Zi că face imposibilul și ia 25%, cu toată dreapta unită în spatele lui. Gabi (Gabriela Firea, n.r.) are astăzi singură 35%. AUR e jos în București, 10-15%. De unde mai ia Nicușor încă 10% măcar să intre în luptă cu șanse? Asta în condițiile în care are zeci de plângeri și dosare, care de regulă ies în campanie. Iar peste 2 luni trebuie să ne raporteze realizările din aproape 3 ani de mandat. Pe care le vedem cu toții, nu? (răde, n.r.) Iar până la rocadă tot partidul e blocat, premierul (Nicolae Ciucă, n.r.) calcă apa, să prindă șefia Senatului, deci nu se poate lupta cu PSD în negocieri puternice, plus că e prieten cu Marcel (Ciolacu, n.r.). Iar noi, la București, vom cădea între scaune, ca și altă dată, doar pe mâna noastră. Declarațiile astea (ale lui Nicușor Dan, n.r.) nu sunt întâmplătoare. Tot Ludovic (Orban, n.r.) l-a învățat, că mâine (joi, 27 aprilie, n.r.) are vot pe bugetele companiilor municipale în CGMB, ultimul mare hop pe anul ăsta. Dacă menținem alianța cu USR și PMP, abia la anul mai are nevoie de noi, cand deja va fi campanie."
Râmâne de văzut în ce măsură agitația și nemulțumirile din cea mai mare organizație liberală a țării vor genera un cutremur politic înainte sau după schimbarea de premieri, dar și cât va influența acest seism alegerile din 2024.