BREAKING NEWS: Revoluție în Kazahstan! 164 de persoane au murit în protestele care au zguduit țara în ultima săptămână
Gabriela M Bogdan, 10 ianuarie 2022, Ora 11:11
- |
- Tweet
Situația pare să se fi stabilizat în Kazahstan, după confruntările violente dintre protestatari şi forţele de ordine. Rusia continuă însă să trimită militari. Pe de altă parte, oamenii sunt tot fără internet și stau la cozi la magazine și la bănci. Potrivit autorităților kazahe, 164 de persoane au murit în protestele care au zguduit țara în ultima săptămână.
SUA cer răspunsuri de la Kazahstan
Actualizare 9 ianuarie 19:15. Washingtonul doreşte răspunsuri din partea oficialilor din Kazahstan cu privire la motivul pentru care a fost nevoie să apeleze la forţe de securitate conduse de Rusia pentru a rezolva tulburări interne şi a condamnat ordinul autorităţilor de a „trage pentru a ucide”, a spus duminică secretarul de stat american, Antony Blinken.
Actualizare 9 ianuarie 14:20. Ministerul kazah al sănătății anunță că peste 164 de persoane au murit în protestele care au zguduit țara în ultima săptămână.
Datele au fost raportate, duminică, de televiziunea locală Khabar-24 arată o creștere semnificativă față de ultimele bilanțuri. Nu este încă clar dacă este vorba doar de civili sau dacă au fost raportate și decese ale persoanelor din forțele de ordine.
Actualizare 9 ianuarie 12:20. O serie de „instalații strategice” din Kazahstan se află sub pază militară, susține președinția kazahă, duminică, în contextul revoluției care zguduie Kazahstanul.
„O serie de instalații strategice au fost transferate sub protecția contingentului unit de menținere a păcii al statelor membre CSTO”, a anunțat biroul prezidențial într-un comunicat care detaliază o ședință de securitate prezidată de Tokayev. Documentul nu a identificat respectivele instalații.
Administrația a declarat că 5.800 de persoane au fost arestate în legătură cu tulburările, inclusiv un „număr semnificativ” de cetățeni străini și a precizat că situația s-a stabilizat în toate regiunile.
Actualizare 9 ianuarie 7.00. Ministerul Afacerilor Interne kazah a anunțat că au fost reținute peste 5.100 de persoane care au luat parte la revoltele din mai multe regiuni ale țării.
„Până la acest moment, 5.135 de persoane au fost reținute în Kazahstan”, a transmis duminică biroul de presă al instituției.
Potrivit ministerului, au fost declanșate 125 de anchete preliminare pentru crime, violențe împotriva oficialilor guvernamentali, jaf, huliganism și furturi.
După cum a declarat ministrul interimar de interne al republicii, Yerlan Turgumbayev, canalului de televiziune Khabar 24, în timpul revoltelor, peste 400 de vehicule au fost avariate și distruse, inclusiv 346 de vehicule de poliție. Peste 100 de magazine și bănci au fost jefuite, potrivit sursei citate.
Totodată, autostrăzile au fost deschise circulației, anunță autoritățile.
Actualizare 9 ianuarie 6.30. Forțele ruse continuă să vină în Kazahstan.
Actualizare 8 ianuarie 21:00 Situaţia pare să se fi stabilizat în Kazahstan, însă blocajul informativ continuă, nu există internet, iar la acestea se adaugă cozile interminabile la bănci şi supermarketuri.
„Oamenii stau la coadă la bănci ca să scoată bani, deoarece nu se mai poate plăti cu cardul aproape nicăieri”, spune o femeie care locuieşte în capitala Nur-Sultan, citată de agenția EFE.
Din cauza întreruperilor la reţeaua de internet şi a problemelor cu telefonia mobilă, kazahii nu pot comunica cu rudele din alte zone din ţară.
„Fiica mea s-a dus la Almatî (capitala economică a ţării - n.r.) acum două zile, dar nu se poate întoarce. Se află la periferia oraşului cu bunicul ei, nu se mişcă de acolo. Nu putem face nimic”, mai spune Zara.
O altă locuitoare din Nur-Sultan, Svetlana, a scris pe Facebook că nu a reuşit să scoată bani de la ATM-urile din cartierul ei, pentru că sunt toate goale.
„Şi la supermarketuri toate rafturile sunt goale. Nu mai e nici pâine, nici lapte, nici cartofi. Până şi băuturile alcoolice s-au terminat, mai există doar bere fără alcool”, a comentat ea.
Actualizare 8 ianuarie 18:00 Fostul lider al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, considerat „părintele” independenței și conducătorul din umbră, dă asigurări că se află în țară și cere susţinerea actualului preşedinte, Kasîm-Iomart Tokaev.
Discuție Tokaev-Putin
Actualizare 8 ianuarie 15:55:Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, i-a spus la telefon sâmbătă președintelui rus, Vladimir Putin, că situaţia se stabilizează în țară.
Preşedinţii au făcut un schimb de opinii cu privire la măsurile luate de autorităţile kazahe pentru restabilirea ordinii în ţara de la Marea Caspică, a anunţat Kremlinul într-un comunicat preluat de agenţiile internaţionale de presă, adăugând că cei doi lideri au convenit să rămână în contact „permanent”, relatează AFP.
Preşedintele kazah a informat în detaliu despre situaţia creată în ţară şi a subliniat că aceasta se stabilizează. El i-a mulţumit omologului rus pentru desfăşurarea unui contingent militar condus de Rusia în Kazahstan pentru a reduce violenţele.
La rândul său, Putin a susţinut ideea lui Tokaev de a organiza o videoconferinţă în zilele următoare cu aliaţii din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care grupează şase foste republici sovietice, pentru a discuta măsurile de restabilire a ordinii în Kazahstan.
Actualizare 8 ianuarie 10:40: Germania oprește exporturile de armament către Kazahstan. Anul trecut, au fost acordate 25 de licenţe pentru livrări de arme către Kazahstan, în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de euro. Aceasta este o valoare relativ scăzută, dar s-a considerat necesară oprirea exporturilor, având în vedere situaţia actuală
Actualizare 8 ianuarie 10:15: Departamentul de Stat a aprobat, vineri, ca angajaţii neesenţiali ai consulatului american din Almatî şi membrii familiilor acestora să părăsească Kazahstanul, pe fondul stării de urgenţă în vigoare în această ţară, unde revoltele s-au soldat cu zeci de morţi.
„Departamentul a aprobat plecarea voluntară a angajaţilor neesenţiali ai guvernului american de la Consulatul General din Almatî şi a membrilor de familie ai tuturor angajaţilor”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.
„Cetăţenii americani din Kazahstan ar trebui să fie conştienţi de faptul că protestele violente pot avea un impact semnificativ asupra capacităţii Ambasadei SUA de a furniza servicii consulare, inclusiv asistenţă pentru cetăţenii americani care părăsesc Kazahstanul”, a mai precizat Departamentul de Stat.
Actualizare 8 ianuarie 9:30: Autoritățile din Kazahstan l-au reținut pe Karim Massimov, fostul șef al comitetului pentru securitate națională al țării, pentru suspiciuni de trădare
Actualizare 7 ianuarie, 21:40: Ordinea a fost restabilită în Kazahstan şi situaţia s-a stabilizat, dar persistă focare de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe, a declarat vineri un reprezentant al administraţiei prezidenţiale de la Nur Sultan.
Conform presei locale, se mai aud împuşcături sporadice, mai ales la Almatî, unde au avut loc cele mai grave violenţe. Autorităţile mai susţin că au acum sub control Piaţa Republicii din Almatî, epicentrul protestelor.
Presa a mai relatat în timpul zilei de vineri despre mai multe confruntări, inclusiv o tentativă a manifestanţilor de a pătrunde într-o unitate militară din provincia Actobe şi un asalt asupra unui penitenciar din apropiere de Almatî.
Actualizare 7 ianuarie, 18:50: Trupele ruseşti sosite în Kazahstan sunt formate din subunităţi de paraşutişti şi militari ai trupelor speciale. Pe lângă TAB-uri şi maşini de luptă ale infanteriei, militarii ruşi au în dotare inclusiv echipamente de război electronic şi drone folosite pentru bruierea comunicaţiilor, care ar putea fi folosite pentru a-i împiedica pe demonstranţi să se coordoneze, să facă poze ori să filmeze abuzurile şi crimele comise de forţele de represiune ale guvernului din Kazahstan
Actualizare 7 ianuarie 15:30: În zona Pieței Republicii din Almatî continuă confruntările.
Cadavrele sunt văzute afară. Sunt câteva mașini ciuruite de gloanțe și cel puțin două dintre ele au cadavre înăuntru.
Piața este centrul acțiunii, în timp ce restul orașului este relativ liniștit.
Trupe rusești, trimise în Almatî
Actualizare 7 ianuarie 15:00 Nouă avioane Il-76 ale Forțelor Aeriene Ruse cu trupe și echipamente aeropurtate au aterizat pe aeroportul din Almatî, a informat Ministerul rus al Apărării.
Rusia a trimis aproximativ 3.000 de militari, tehnică și echipamente de luptă în Kazahstan. Foto: Porfimedia Images
Unităţile din contingentul rus de menţinere a păcii au început să-şi îndeplinească sarcinile care le-au fost atribuite, a adăugat ministerul.
Un grup aerian format din peste șaptezeci de avioane Il-76 și cinci An-124 transferă non-stop unități ale contingentului rus al forțelor de menținere a păcii CSTO în Kazahstan.
Tokaev spune că protestatarii care nu se vor preda vor fi „distruși”
Actualizare 7 ianuarie 14:30 Mass-media liberă și activiști străini au devenit complici în declanșarea tragediei din Kazahstan, a declarat vineri președintele kazah Kassym-Jomart Tokaev în discursul său adresat națiunii.
„Operațiunea de combatere a terorismului este în desfășurare”, a spus acesta. „Militanții nu și-au depus armele și continuă să comită crime sau se pregătesc să facă acest lucru”.
„Lupta împotriva lor trebuie să se încheie”, a continuat el. „Cei care nu se vor preda vor fi distruși”.
Președintele kazah spune că guvernul nu va negocia cu teroriștii. „Au existat apeluri în străinătate pentru ca părțile să negocieze pentru o soluție pașnică a problemelor. Ce prostie. Cum pot fi purtate discuții cu criminalii și criminalii?”.
Scene de război pe străzile din Almatî
Actualizare 7 ianuarie, ora 13:50: În Almatî sunt adevărate scene de război. În imaginile care circulă pe rețelele sociale pot fi auzite focuri de armă automată, trase spre demonstranți.
În același timp, Rusia continuă să trimită trupe în Kazahstan. 70 de avioane ale aviației transportă „în regim non-stop” tehnică și oameni.
Președintele Kazahstanului: Armata poate trage fără avertisment
Actualizare 7 ianuarie 10:50. Soldații pot trage acum fără avertisment în Kazahstan, a anunțat președintele țării, în condițiile în care demonstrațiile antiguvernamentale continuă.
Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a anunțat vineri că ordinea constituţională a fost „în linii mari restabilită”, după mai multe zile de proteste fără precedent.
„Forţele de ordine lucrează din greu. Ordinea constituţională a fost în linii mari restabilită în toate regiunile. Autorităţile locale au situaţia sub control. Însă teroriştii continuă să folosească arme şi să distrugă proprietatea cetăţenilor. De aceea, operaţiunile contrateroriste trebuie continuate până la lichidarea totală a militanţilor”, a adăugat el într-un comunicat de presă.
Într-un alt comunicat, Ministerul Afacerilor Interne kazah a anunţat că 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi” şi peste 3000 de oameni au fost arestaţi. De asemenea, potrivit ministerului, 18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor.
Actualizare 6 ianuarie 21:35. Autoritățile au blocat accesul în capitala administrativă, Nursultan. Între orele 23:00 și 7:00 nu iese și nu intră nimeni, anunță presa independentă. Procuratura a deschis un dosar pentru acțiuni teroriste, iar vinovații vor fi încarcerați între 8 ani și pedeapsa pe viață.
Piața Republicii, evacuată complet de protestatari
Actualizare 6 ianuarie, 21:00. Joi seara, forțele de securitate din Kazahstan au alungat toți manifestanții din Piața Republicii din Almatî. Locul a fost epicentrul protestelor din oraș. Potrivit martorilor oculari, există morți și răniți, dar încă nu au fost primite date oficiale.
După-amiaza, autoritățile au anunțat că au satisfăcut cerințele inițiale ale protestatarilor și au înghețat prețurile la gazul lichefiat pentru mașini, timp de șase luni, la nivelul la care se aflau înainte de creșterea bruscă de la începutul lunii.
Forțele colective de menținere a păcii ale OTSC care vor opera în Kazahstan vor număra aproximativ 2.500 de militari, iat dacă este necesar, acestea pot fi suplimentate, a declarat secretarul general al organizației pentru RIA Novosti.
Josep Borell, șeful diplomației europene: UE este „foarte îngrijorată”. Ajutorul militar extern „aminteşte de situaţii ce trebuie evitate”
Uniunea Europeană este „foarte îngrijorată” de evoluţia situaţiei în Kazahstan, zdruncinat de revolte fără precedent, iar trimiterea unui ajutor militar extern aminteşte de „situaţii care trebuie evitate”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
„Mare îngrijorare în privinţa evoluţiei situaţiei din Kazahstan. Ajutorul militar extern aminteşte de situaţii care trebuie evitate”, a declarat Borrell pe contul său de Twiiter, după trimiterea unor „forţe de menţinere a păcii” de către Rusia şi aliaţii săi din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) - Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.
Cadavre pe străzile din Almatî
Actualizare 6 ianuarie 18.40: Imaginile apărute în ultimele ore pe agențiile internaționale de presă arată cadavre ale protestatarilor lăsate în plină stradă. Ar fi vorba despre intervenția forțelor de ordine împotriva unor protestatari aflați într-un vehicul care anterior a intrat în plin într-un baraj al poliției, în centrul orașului Almatî.
Potrivit imaginilor, mai mulți protestatari au fost capturați și sunt acum ținuți încătușați pe o margine de drum.
Actualizare 6 ianuarie 17:50 Șeful deplomației americane a avut, joi, o discuție cu omologul său din Kazahstan. Blinken i-a transmis ministrului de externe al Kazahstanului că Statele Unite susțin instituțiile constituționale, libertatea presei și a cerut o soluționare pașnică a situației.
A fost deschis focul spre manifestanții din Piața Republicii din Almatî
Actualizare 6 ianuarie 17:15: Continuă intervenția în forță a armatei împotriva protestatarilor din Almatî.
„Fugim! Dinspre piaţă se aud explozii foarte puternice”, a spus un martor corespondentului TASS, citat de agenţia EFE.
„Cu siguranţă sunt răniţi. Nu putem spune câţi morţi sunt, este imposibil să te apropii acolo”, spune un alt martor, adăugând: „trag asupra celor care au venit în piaţă cu armele în mâini, trag asupra vehiculelor”.
În acest timp, administraţia din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, a anunţat că „un grup de terorişti a fost anihilat în apropierea sediului poliţiei districtului Almalî din Almatî”, în cadrul operaţiunilor poliţiei de recuperare a controlului asupra oraşului.
Autorităţile kazahe au mai anunţat că în acest oraş şi în alte regiuni ale ţării continuă să acţioneze „bande de tâlhari care distrug bănci, cafenele, restaurante, magazine şi mari centre comerciale”.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Kazahstan, în prezent, 2.298 de persoane au fost reținute pentru participarea la revolte.
De asemenea, ministerul transmite că 18 oficiali de securitate au fost uciși, 748 de ofițeri de aplicare a legii au fost răniți. Nu se precizează nimic despre manifestanții uciși de forțele armate.
Actualizare 6 ianuarie 15:20: O explozie și focuri de armă s-au auzit în apropierea pieței principale din Almatî în jurul orei 19 (ora 15 ora României), cel mai mare oraș al Kazahstanului, au informat de la fața locului corespondenții Reuters. De asemenea, au fost văzute vehicule militare îndreptându-se spre piață.
Se trage de aproximativ 20 de minute. Armata a deschis focul și avertizează prin difuzoare că cei care rămân în piață sunt teroriști și vor fi lichidați.
În Piața Republicii sunt mai mulți răniți, spun martorii oculari.
Parașutiștii ruși „au început executarea misiunii încredinţate”
Actualizare 6 ianuarie 15:10: Secretariatul OTSC a transmis joi că unităţile avansate ale paraşutiştilor ruşi „au început executarea misiunii încredinţate”, relatează Reuters.
MAE rus mai menţionează în declaraţia sa că menţine contacte strânse atât cu autorităţile de la Nur-Sultan cât şi cu ceilalţi aliaţi din OTSC pentru coordonarea „paşilor efectivi” în susţinerea armatei kazahe care desfăşoară o „operaţiune antiteroristă” împotriva participanţilor la aceste revolte.
Poliţia kazahă a anunţat joi arestarea a circa 2.000 de persoane pe străzile din Almatî, după ce mai devreme anunţase „eliminarea” a zeci de protestatari. De partea forţelor de ordine sunt până în prezent 13 morţi, doi poliţiştii fiind găsiţi decapitaţi.
Uniunea Europeană cere Rusiei să respecte suveranitatea Kazahstanului
Actualizare 6 ianuarie, 14:00: Uniunea Europeană a cerut joi Rusiei să respecte suveranitatea şi independenţa Kazahstanului în contextul în care Rusia şi aliaţii săi trimit forţe de menţinere a păcii în ţara central-asiatică, unde manifestaţiile antiguvernamentale au degenerat în violenţe soldate cu zeci de morţi, relatează Reuters.
Ministerul rus de Externe spune că tulburările sunt „inspirate din exterior”
Actualizare 6 ianuarie, 13:50: Tulburările din Kazahstan sunt „o încercare inspirată din exterior de a submina în mod violent securitatea și integritatea statului prin folosirea unor unități armate organizate și antrenate”, a declarat joi Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat.
Trupele ruse vor fi probabil necesare în Kazahstan pentru doar câteva săptămâni pentru a ajuta la înăbușirea protestelor, dar desfășurarea va fi un test pentru alianța condusă de Moscova, spune președintele comitetului din Duma de Stat a Rusiei responsabil de relațiile cu alte state ex-sovietice.
Trei aeroporturi din Kazahstan închise pe fondul protestelor
Actualizare 6 ianuarie, 12:10: Zborurile către Almatî au fost oprite. Aeroporturile Aktau și Aktobe sunt, de asemenea, închise, anunță presa locală.
„Aceste proteste sunt despre corupție”
Protestele au început în vestul țării în weekend, după o creștere bruscă a prețurilor la carburanți, dar s-au răspândit rapid și au luat prin surprindere autoritățile Kazahstanului și observatorii internaționali.
Protestele au crescut pe fondul nemulțumirii mai ample față de Tokaev, președinte din 2019, și Nursultan Nazarbaev, fostul lider.
„Nazarbaev și familia sa au monopolizat toate sectoarele, de la sectorul bancar la drumuri și gaze. Aceste proteste sunt despre corupție”, a spus Zauresh Shekenova, în vârstă de 55 de ani, care protestează în Zhanaozen de duminică.
„Totul a început cu creșterea prețurilor la gaze, dar adevărata cauză a protestelor sunt condițiile proaste de viață ale oamenilor, prețurile mari, șomajul, corupția”, a mai declarat aceaasta.
Darkhan Sharipov, un activist din cadrul mișcării societății civile „Wake Up, Kazahstan”, a declarat: „Oamenii s-au săturat de corupție și nepotism, iar autoritățile nu ascultă oamenii. Vrem ca președintele Tokaev să facă reforme politice reale sau să plece. Plecați și organizați alegeri libere.”
Kazahstanul nu a organizat niciodată alegeri considerate libere și corecte de observatorii internaționali. Deși este clar că există o nemulțumire mare, nu există lideri ai unei opoziții în jurul cărora o mișcare de protest s-ar putea uni, iar protestele par în mare măsură lipsite de direcție, mai scrie The Guardian.
Rusia trimite militari în Kazahstan
Actualizare 6 ianuarie, 10.15: Rusia şi aliaţii săi au anunţat trimiterea unui contingent de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan.
„O forţă comună de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a fost trimisă în Kazahstan pentru o perioadă limitată, în scopul stabilizării şi al normalizării situaţiei”, a anunțat această alianţă militară într-un comunicat difuzat pe Telegram de către purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.