Stanga
Dreapta

Scandal uriaș între PNL și PSD, în Parlament

Gabriela M Bogdan, 28 martie 2023, Ora 11:55

  • print
  • |
scandal-uria-intre-pnl-i-psd-in-parlament-51576-1.jpg

Un scandal uriaș a izbucnit între PSD și PNL, din cauza omului care va fi votat la Autoritatea Electorală Permanentă. Cei de la PSD îl susțin pe Toni Greblă pentru această funcție.

Cei de la PNL ar fi fost de acord, dar numai dacă Constantin Mitulețu Buică va demisiona din funcția de secretar general al AEP. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar votul pentru noul șef al AEP va avea loc, marți, de la ora 13.00.

 

Bubuie un scandal uriaș între PNL și PSD, în Parlament

Conform surselor noastre, mai mulți parlamentari PNL au intenția să boicoteze votul și să lase PSD fără majoritatea necesară în Parlament. De asemenea, se pare că Nicolae Ciucă și Lucian Bode fac toate demersurile pentru a-i aduce la vot pe liberali, însă în PNL se conturează deja două tabere.

Pentru a-l valida pe Toni Greblă, cei de la PSD ar mai avea nevoie de aproximativ 30 de voturi, dar există problema boicotului din partea PNL.

Parlamentul se reuneşte marţi în plenul celor două Camere, de la ora 13.00, pentru a vota noul şef al AEP. În cursa pentru şefia Autorităţii au intrat Toni Greblă, propunerea PSD, Cristian Preda din partea USR şi Iulia Andreea Băbeanu, din partea AUR.

Marcel Ciolacu spunea, chestionat dacă a ajuns coaliţia la un consens privind şefia AEP şi când va fi numit preşedintele Autorităţii Electorale Perlamente de către Parlament, că au fost nişte probleme deoarece termenul pentru înscrieri a fost prea scurt.

Întrebat dacă social-democraţii îl mai susţin pe Toni Greblă pentru conducerea acestei instituţii, Ciolacu a replicat: „Toni Greblă a fost audiat în Parlament, a fost trecut, este pe lista de vot. Nu pot să iau un drept al cuiva”.

Culisele întregului scandal

Constantin Mitulețu-Buică, fostul președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), a rămas în structura de coducere a instituției, după o manevră deja brevetată. După ce în ianuarie și-a anunțat demisia din funcția de președinte al AEP, la două zile după ce a fost reclamat la Parchetul General de către Agenția Națională de Integritate (ANI), a rămas de fapt în structura de conducere a instituției, în urma unei decizii a premierului Nicolae Ciucă, care l-a numit secretar general.
Și asta cu toate că motivele care l-au făcut incompatibil pentru funcția de președinte l-ar fi făcut incompatibil și pentru cea de secretar general.

Agenția Națională de Integritate a anunțat în ianuarie că a sesizat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Mitulețu-Buică a infracţiunii de „folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane”.

Conform ANI, în calitate de președinte al Autorității Electorale, „a emis, aprobat și semnat nouă acte materiale prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la cabinetul vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente pe funcția de consilier”.

În locul său, la conducerea AEP a fost propus Toni Greblă, cu susținerea PSD, existând un acord pentru numirea sa în coaliția de guvernare. Însă toate aceste mișcări au adus o problemă în ceea ce privește balanța puterii. PNL ar putea cu greu accepta, chiar dacă nu îi contestă profesionalismul lui Toni Greblă, un om propus de PSD în fruntea AEP, dar și un cercetat penal în funcția de secretar general.

Evident, miza este una considerabilă, AEP fiind poate instituția cea mai importantă în 2024, anul cu cele mai multe alegeri.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

13:05
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară