Stanga
Dreapta

Lista restricţiilor valabile în Bucureşti până pe 8 decembrie

Gabriela M Bogdan, 29 noiembrie 2021, Ora 11:03

  • print
  • |
lista-restrictiilor-valabile-in-bucuresti-pana-pe-8-decembrie-49773-1.jpg

 

Autoritățile din Capitală încearcă să stopeze răspândirea variantei Omicron, astfel că mai multe măsuri anti-COVID au fost luate de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU), într-o şedinţă extraordinară.

Măsurile luate sunt valabile până pe 8 decembrie. Hotărârea prevede şi reglementări privind desfăşurarea ceremoniilor de Ziua Naţională a României. Astfel, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis să prelungească restricțiile deja în vigoare până la data de 8 decembrie, deși Capitala are o incidenţă de 2,26 cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori, în scădere faţă de zilele anterioare.

Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci rămâne interzisă, iar persoanele nevaccinate sau netrecute prin boală pot merge la biserici, magazine alimentare, târguri, bâlciuri şi talciocuri, cu purtarea măştii de protecţie şi respectarea normelor de protecţie sanitară.

„În aplicarea prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 09 noiembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât dispunerea următoarelor măsuri, cu intrare în vigoare de la momentul publicării pe site-ul Instituției Prefectului – Municipiul București până la data de 08.12.2021, ora 24:00:

Masca de protecție, obligatorie în toate spațiile publice

”Se menţine în București obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, în toate spaţiile publice închise şi deschise, precum şi la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.

Se exceptează următoarele categorii de persoane:

– copiii cu vârstă mai mică de 5 ani;
– persoanele care la locul de muncă sunt singure în birou;
– prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
– reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
– persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive;
– persoana care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, pe baza unei evaluări a riscului efectuată de medicul de medicina muncii/medicul curant;
– personalul artistic în timpul reprezentaţiilor;
– copiii cu nevoi speciale în urma evaluării riscului de către medicul curant.

Sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte

Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS- CoV-2 sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferințe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea), precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații deschise sau închise, cu excepția celor organizate și desfășurate potrivit art. 4 – 11 din hotărârea adoptată (Hotărârea CMBSU nr. 87/27.11.2021).

Activităţile de pregătire fizică în cadrul structurilor şi bazelor sportive, constând în cantonamente, antrenamente şi competiţii sportive organizate pe teritoriul Municipiului Bucureşti, pot fi desfăşurate numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi al ministrului Sănătăţii.

Se permite desfăşurarea de către sportivii profesionişti, legitimaţi şi/sau de performanţă a activităţilor de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activităţile de pregătire fizică în spaţii închise sunt permise în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi al ministrului Sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă

În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul municipiului Bucureşti cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5:00 – 21:00, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi purtarea măştii de protecţie.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sportului şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Reglementări pentru activități culturale

Activităţile instituţiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizuală, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare de artă şi meserii, precum şi evenimentele culturale în spaţii închise sau deschise se pot desfăşura numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii şi al ministrului Sănătăţii.

Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte în spaţii închise sau deschise sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Restricții de circulație pe timpul nopții pentru nevaccinați

Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 22:00 – 5:00, cu următoarele excepţii:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Aceste măsuri NU se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

15:38
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară