Stanga
Dreapta

Albumul bilingv „Holocaustul romilor. Album de memorie şi recunoştinţă” a fost lansat la Târgul de Carte Gaudeamus

Gabriela M Bogdan, 29 noiembrie 2023, Ora 10:53

  • print
  • |
albumul-bilingv-holocaustul-romilor-album-de-memorie-si-recunostinta-a-fost-lansat-la-targul-de-carte-gaudeamus-51995-1.jpg

Albumul bilingv în română şi rromani „Holocaustul romilor. Album de memorie şi recunoştinţă” a fost lansat  de Departamentul pentru Relaţii Interetnice, la Târgul de Carte Gaudeamus.

„Această carte este o lacrimă şi, totodată, un soare puternic. Este o lacrimă pentru că nu poţi să simţi, să desenezi, să scrii despre Holocaust fără să plângi, dar nu ne dorim să rămânem în lacrima aceea. (…) Este prima carte bilingvă despre Holocaust. E o emoţie mare pentru existenţa acestei cărţi pe care noi o trăim, pentru că nu e vorba numai despre Holocaust, ci şi despre ce avem noi astăzi în memorie despre Holocaust, despre recunoştinţa pentru cei care au supravieţuit şi ne pot povesti astăzi acele lucruri şi despre memorie. Încă suntem deficitari la memorie, încă aşteptăm şcoala să includă nu opţionale, nu facultative, ci informaţii obligatorii despre Holocaust, despre sclavia romilor şi toată istoria şi despre contribuţia minorităţilor, în cazul nostru a romilor, în dezvoltarea acestei ţări, de la începuturile ei până acum”, a declarat Delia Grigore, preşedinta Asociaţiei Centrul Rromilor „Amare Rromentza”.

Consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a evidenţiat că albumul, dincolo de conţinut, are şi o calitate grafică foarte bună.

„A trecut prea mult timp şi avem de recuperat o mare datorie faţă de creativitatea, spiritualitatea minorităţii rome, o creativitate şi o spiritualitate care a fost mult fie trecută cu vederea, fie amestecată cu alte forme de expresie şi cred că, dincolo de recuperarea memoriei Holocaustului romilor, o astfel de lucrare recuperează şi acest aspect. Suntem fericiţi ca în România să avem minorităţi etnice care ne îmbogăţesc, care reuşesc să sublimeze din experienţele lor, unele foarte triste şi tragice, şi să transmită mesaje pe care sper că cei care ne vor urma, copiii noştri, nepoţii noştri, le vor afla mai uşor decât noi şi poate le vor înţelege mai bine şi mai profund”, a afirmat Sergiu Nistor.

Potrivit lui Mihai Neacşu, de la Agenţia Naţională pentru Romi, albumul reprezintă o mărturie scrisă de care mişcarea romilor şi cititorii din România aveau nevoie.

„Primul obiectiv atunci când ne referim la Holocaust este ‘măcar să nu se mai repete’. După aceea, sperăm să promovăm aşa cum se cuvine, să comemorăm memoria despre Holocaust şi despre victimele Holocaustului şi să facem cât mai multă producţie, să realizăm cât mai multă producţie culturală, scrisă, audio-video, pentru toate generaţiile care vor urma după noi, să ştie ce s-a întâmplat cu adevărat”, a transmis Neacşu.

 

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

09:36
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară