Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Mesajul transmis de deputatul Cătălin Manea pentru Ziua Constituției

Gabriela M Bogdan, 10 decembrie 2021, Ora 12:34

  • print
  • |
mesajul-transmis-de-deputatul-catalin-manea-pentru-ziua-constitutiei-49847-1.jpg BREAKING NEWS

„Domnule Președinte al Senatului, domnule președinte al Camerei Deputaților, domnule prim-ministru, stimate domnule președinte Constantinescu, domnule președinte al Curții Constituționale, stimați reprezentanți ai corpului diplomatic, doamnelor și domnilor senatori și deputați, astăzi România aniversează Ziua Constituției și împlinirea a 30 de ani de la Referendumul din 8 Decembrie 1991, prin care a fost aprobată legea fundamentală, moment care a marcat opțiunea fermă a națiunii române, pentru un regim de guvernare democratic.

               Prin adoptarea Constituției României s-au pus bazele statului de drept și ale democrației constituționale.

               În anul 2003 Constituția a fost revizuită, construcția sa fiind consolidată și adaptată la evoluțiile statului de drept ale societății la noul context Euro- Atlantic. Atunci în anul 2003, noi din grupul parlamentar al minorităților naționale, am fost primii de aici, din Parlament, care am propus o serie de modificări majore ale Constituției precum regimul parlamentar, legea cadru pentru minorități, care de altfel, este prevăzută în Constituția României la categoria de legi organice și care din păcate nu a fost încă adoptată, limitarea ordonanțelor de urgență, regândirea organizării administrativ teritoriale, organizarea senatului ca și cameră a regiunilor, echilibrarea puterilor în stat.

Din păcate, propunerile noastre făcute în acel an, au fost respinse de parlamentarii dumneavoastră de atunci, menționez, AU FOST RESPINSE!

               De subliniat este faptul că în prezent la nivelul Uniunii Europene, din cele 27 de state,  17 dintre ele au regim parlamentar.  Așadar, marea majoritate a statelor membre din Uniunea Europeană funcționează ca republici parlamentare.

               Parlamentul României trebuie să aibă mai multă putere, pentru că, stimați colegi, potrivit art. 61 din Constituție, Parlamentul este organul reprezentativ, suprem al națiunii Române și unica autoritate legiuitoare a țării.

               Stimați colegi, Constituția României este consfințită prin voința suverană a poporului și reprezintă un set de principii și norme fundamentale care se adresează în egală măsură autorităților statului și cetățenilor săi.

               Funcționarea instituțiilor statului, garantarea drepturilor și libertăților individuale și derularea în ansamblu a întregii vieți a unei națiuni își au originea în textele înscrise în Constituție. De aceea Constituția României poate fi  “ cartea  sacră ” a existenței noastre, iar aniversarea ei astăzi, constituie o adevărată sărbătoare.

               Constituția țării trebuie respectată, nu doar în litera, ci și în spiritul ei, destinatarii săi având obligația nu doar morală, ci și Constituțională, de loialitate Constituțională și de interpretare a normelor sale, cu bună credință. Aplicarea principiului controlului constituționalității legilor a condus la înființarea Curții Constituționale, care așa cum s-a mai precizat de la această tribună, în cursul ședinței solemne, reprezintă garantul supremației Constituției.

               Sensul existenței Constituției României constă în apărarea valorilor fundamentale înscrise în legea fundamentală.

               Dacă nu este în mod activ și efectiv apărată, Constituția României riscă să fie redusă la un set de principii și norme de drept frumoase, nobile, dar invalide, lipsite de orice valoare și forță, iar atunci când Constituția nu este respectată sunt puse sub semnul incertitudinii Constituția democratică a statului și întreaga sa ordine de drept.

               Orice popor pentru a fi puternic trebuie să-și iubească și să-și apere Constituția, pentru că aceasta îi aparține și îi reprezintă. Constituția României conferă un sens comunității politice.

                Nu în ultimul rând, Constituția consfințește garanția dezvoltării normale a societății noastre, împotriva oricărei forme de totalitarism, intoleranță, discriminare și populism.

               Grupul parlamentar al minorităților naționale se va implica în procesul de revizuire al Constituției și ca de fiecare dată va propune și va susține măsuri care să contribuie  la apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor cetățenilor săi.

               Să nu uităm, stimați colegi, că minoritățile naționale au avut un rol  extrem de important în construcția statului Român.

               În incheiere, aș vrea să vă reamintesc că potrivit art. 4 care prevede și nu vorbește, așa cum am mai auzit la această tribună, România este patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi fără deosebire de rasă, de naționalitate sau de apartenență etnică. La mulți ani Constituției României, la mulți ani România, la mulți ani tuturor cetățenilor acestei țări! Mulțumesc!”

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

17:28
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară