Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării

Gabriela M Bogdan, 21 martie 2022, Ora 13:26

  • print
  • |
ziua-internationala-pentru-eliminarea-discriminarii-50399-1.jpg BREAKING NEWS

 

Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale este marcată anual la 21 martie. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, proclamând Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale în anul 1966, a cerut comunităţii internaţionale să-şi intensifice eforturile pentru a elimina toate formele de discriminare rasială (Rezoluţia 2142).

Adunarea Generală a ONU a decis, în 1979, organizarea anuală în toate statele a unei săptămâni de solidaritate cu popoarele care luptă împotriva rasismului şi discriminării rasiale, începând cu ziua de 21 martie.

Ediţia din 2022 a Zilei internaţionale pentru eliminarea discriminării rasiale se focalizează pe tema „Voices for action against Racism”. Această ediţie urmăreşte, în special, să evidenţieze importanţa consolidării participării şi reprezentării publice semnificative şi sigure în toate domeniile de luare a deciziilor pentru prevenirea şi combaterea discriminării rasiale, reafirmând importanţa respectării depline a drepturilor la libertatea de exprimare şi de întrunire paşnică şi a protecţiei spaţiului civic, conform ONU.

Totodată, are în vedere recunoaşterea contribuţiei persoanelor şi organizaţiilor care se opun discriminării rasiale şi provocărilor cu care se confruntă în această privinţă.

Potrivit ONU, acest mesaj simplu poate fi un mod puternic de a încuraja oamenii de pretutindeni să-şi întărească vocea împotriva rasismului, să se mobilizeze împotriva tuturor formelor şi manifestărilor de discriminare rasială şi nedreptate, pentru a asigura un mediu sigur pentru cei care se exprimă.

Marcarea Zilei internaţionale pentru eliminarea discriminării rasiale face referire la data 21 martie 1960, atunci când poliţia din Sharpeville, Africa de Sud, a deschis focul şi a ucis 69 de persoane la o demonstraţie paşnică împotriva „adoptării legilor” apartheidului.

De atunci, sistemul de apartheid din Africa de Sud a fost înlăturat, legile şi practicile rasiste au fost eliminate în multe ţări şi a fost construit un cadru internaţional pentru combaterea rasismului, ghidat de Convenţia Internaţională privind Eliminarea Discriminării Rasiale.

Convenţia se apropie de ratificarea universală, totuşi, multe persoane, comunităţi şi societăţi suferă de nedreptatea şi stigmatizarea pe care le aduce rasismul, informează ONU.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite reiterează că toate fiinţele umane sunt libere şi egale în demnitate şi drepturi şi au potenţialul de a contribui constructiv la dezvoltarea şi bunăstarea societăţilor lor. Totodată, într-o rezoluţie privind eliminarea rasismului se subliniază că orice doctrină de superioritate rasială este falsă din punct de vedere ştiinţific, condamnabilă din punct de vedere moral, nedreaptă din punct de vedere social şi periculoasă şi trebuie respinsă, împreună cu teoriile care încearcă să determine existenţa unor rase umane deosebite.

Încă de la fondarea sa, Organizaţia Naţiunilor Unite este îngrijorată de această problemă, iar interdicţia discriminării rasiale este consacrată în toate instrumentele de bază ale drepturilor omului. Aceasta stabileşte obligaţii statelor în ceea ce priveşte eradicarea discriminării în sferele publice şi private. Principiul egalităţii impune, de asemenea, statelor să adopte măsuri speciale pentru a elimina condiţiile care provoacă sau ajută la perpetuarea discriminării rasiale.

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

20:59
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară