Exclusiv: Fostul primar Gheorghe Ştefan scapă de opt ani de închisoare în dosarul Poşta Română
Laurentiu Ion, 21 septembrie 2019, Ora 13:13
- |
- Tweet
Curtea de Apel Bucureşti a anulat o condamnare de 8 ani şi 2 luni închisoare primită de fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan în dosarul Poşta Română. Judecătorii au invocat un act procedural în anularea deciziei instanţei de fond, referitor la citarea unei părţi.
Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul lui Gheorghe Ştefan şi a dispus anularea sentinţei date în luna mai 2017 de Tribunalul Bucureşti, procesul urmând să se reia de la zero.
Decizia instanţei se întemeiază pe un articol din Codul de procedură penală care stipulează că o sentinţă poate fi desfiinţată în apel dacă una dintre părţi nu a fost citată legal, dar şi pe o dispoziţie CEDO care se referă la dreptul la un proces echitabil.
"În temeiul art. 421, punctul 2, litera b, Cod de procedură penală, cu aplicarea art. 6, punctul 1 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, admite apelurile formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie şi de apelantul-intimat-inculpat Ştefan Gheorghe împotriva sentinţei penale nr.1.000/15.V.2017 a Tribunalului Bucureşti - Secţia I penală, din Dosarul nr.42057/3/2015. Desfiinţează, în totalitate, sentinţa penală şi dispune trimiterea cauzei, spre rejudecare, la aceeaşi instanţă de judecată, respectiv la Tribunalul Bucureşti - Secţia I penală. În temeiul art. 424, alin. 4, Cod de procedură penală, constată că ultimul act procedural valabil cu privire la inculpatul Ştefan Gheorghe este încheierea de şedinţă din data de 6.X.2016, astfel că desfiinţează inclusiv încheierea de şedinţă din data de 15.XII.2016, prin care s-a dispus disjungerea. Definitivă", se arată în hotărârea Curţii de Apel Bucureşti.
Art. 421, punctul 2, litera b din Cod de procedură penală prevede: "Instanţa, judecând apelul, pronunţă una dintre următoarele soluţii: (...) 2. Admite apelul şi (...) b) desfiinţează sentinţa primei instanţe şi dispune rejudecarea de către instanţa a cărei hotărâre a fost desfiinţată pentru motivul că judecarea cauzei la acea instanţă a avut loc în lipsa unei părţi nelegal citate sau care, legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate, invocată de acea parte. Rejudecarea de către instanţa a cărei hotărâre a fost desfiinţată se dispune şi atunci când există vreunul dintre cazurile de nulitate absolută, cu excepţia cazului de necompetenţă, când se dispune rejudecarea de către instanţa competentă".
În luna mai 2017, Gheorghe Ştefan fusese condamnat de Tribunalul Bucureşti la 8 ani şi 2 luni închisoare, într-un dosar legat de fraudarea Companiei Naţionale Poşta Română. Tot atunci, instanţa a dispus confiscarea de la Gheorghe Ştefan a sumelor de 422.000 de lei şi 35.000 de euro.
În 2015, Ştefan a fost trimis în judecată, alături de alte cinci persoane şi o firmă, în dosarul privind atribuirea unui contract al Poştei Române care a vizat servicii de încasare electronică a facturilor.
El a fost acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
Conform rechizitoriului, CN Poşta Română SA (CNPR) a încheiat, la data de 27 iulie 2006, în condiţii dezavantajoase, cu SC Smart Telecom Solutions SRL, un contract de asociere în participaţiune privind prestarea unui serviciu de “bill payment” (încasare electronică a facturilor), folosind o reţea de terminale POS ce aparţinea unei societăţi de profil. SC Smart Telecom Solutions SRL, reprezentată de Emmanouil Sorillos, nu ar fi făcut decât să se interpună între CN Poşta Română SA şi firma respectivă, preluând o parte din profitul companiei naţionale.
CN Poşta Română SA ar fi suferit un prejudiciu de 1.437.139,24 de euro.