BREAKING NEWS: Marian Vanghelie sau CV-ul unui primar "care este"
Valentina Popescu, 24 septembrie 2020, Ora 18:14
- |
- Tweet
Un CV a lui Marian Vanghelie, nu poate decât să surprindă vag traiectoria fabuloasă a celui care a condus Sectorul 5, părintele "Vanghelionului" şi politicianul PSD care îl ameninţă pe Ponta că îi rupe picioarele.
Primul contact al lui Marian Vanghelie cu Bucureştiul a avut loc în urmă cu 35 de ani, când actualul primar a ajuns în Capitală de la Olteniţa, împreună cu mama sa.
Au locuit alături de bunicii săi în demisolul unei clădiri din zona Unirii, acolo unde a şi început să îşi dezvolte abilităţile de negustor liber profesionist.
Grupul Şcolar Industrial "Alexandru Sahia", actualul liceu teoretic "Lucian Blaga" din cartierul Pantelimon, şcoala în care Vanghelie şi-a început studiile liceale era, în perioada comunistă, un liceu din categoria celor prost cotate.
Foaia matricolă din acea perioadă arată că, după ce a terminat anul I cu media 5,45, Marian Vanghelie şi-a întrerupt studiile.
Deşi Marian Vanghelie a copilărit pe un maidan din Ferentari, "primarul almanahe" spune că nu este rom, aşa cum l-a prezentat presa.
"Provin dintr-o familie normală, mai degrabă săracă, din cartierul Ferentari", povesteşte Vanghelie. "Am un frate vitreg pe nume Paul". Marian a primit numele de Vanghelie de la un iubit al mamei sale, părintele fratelui său vitreg Paul.
Tatăl său este de origine evreu. "A divorţat de mama când eram mic şi a emigrat în Israel. Astăzi este om de afaceri acolo", adaugă Vanghelie. Însă cum la evrei descendenţa se stabileşte pe linie maternă, Vanghelie nu este recunoscut a fi evreu.
A continuat clasa a X-a în 1984, după un an de pauză şi a încheiat-o cu media 5,21. Din nou cel mai bine a stat la purtare, cu media 6,33.
În 1997, la aproape 30 de ani, Daniel Marian Vanghelie se înscrie la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, în clasa a XI-a, la seral, pe care le termină trei ani mai târziu, odată cu câştigarea Primăriei Sectorului 5.
Ajuns primar, Vanghelie încearcă să dea bacalaureatul la Liceul agricol “Cezar Nicolau” din Brăneşti, dar este eliminat din examen după ce e prins cu nişte copiuţe. Varianta oficială a lui Vanghelie este că nu s-a prezentat la examen.
A mai încercat să dea Bac-ul, la Liceul “Mihail Kogălniceanu”, din Snagov şi a reuşit, la 33 de ani, să-şi obţină diploma.
S-a înscris apoi la două facultăţi particulare, de Drept şi Ştiinţe Economice, dar la ultima renunţă din lipsă de timp.
Trecând de CV-ul studiilor lui Marian Vanghelie iată că ne apropiem şi de partea de cancan din biografia sa şi anume partea sentimentală.
Marian Vanghelie a trăit, de la 18 ani, cu Charlotte, pe care a cunoscut-o în zona în mahalaua unde trăia, amândoi locuind pe aceeaşi stradă.
Amândoi erau la vârsta majoratului când s-au întâlnit, iar de atunci au rămas împreună. Charlotte se ocupa de afacerile familiei pentru că Vanghelie era ocupat cu alte găinarii.
Împreună cu Charlotte, Vanghelie are un fiu, Alexandru (născut în anul 1994).
În ianuarie 2012, Vanghelie recunoaşte în direct, la o televiziune că în viaţa sa a apărut o altă femeie.
"Da, este adevărat, nu mă ascund", a spus atunci Marian Vanghelie, despre relaţia lui cu deputata PSD Oana Niculescu-Mizil, nepoata fostului demnitar comunist, Paul Niculescu-Mizil.
Tot atunci primarul Sectorului 5 a precizat că a clarificat lucrurile cu soţia sa, Charlotte, alături de care a stat 28 de ani, fără acte.
Presa timpului a mai scris pe larg despre faptul că Marian Vanghelie şi Oana Mizil au avut o vacanţă de lux la Megeve, unde au închiriat vila Chalet Indigo.
Întregul sejur a fost estimat la 120.000 de euro. Conform site-ului de închirieri, citat de revista Ciao, cei doi social-democraţi deveniţi iubiţi au plătit suma de 80.000 de euro doar pentru vila, cea mai luxoasă şi mai bine dotată vilă, situată chiar la baza pârtiei de schi că doar era primar
Dar cum ajuns Marian Vanghelie mare om de afaceri şi politician
De la un puşti care vindea biletele la cinema, blugi sau maşini vechi, Vanghelie a devenit patron de magazine datorită unui unchi care era bun prieten cu Iliescu şi şef la UCECOM.
Totul a fost construit de la nivel de chioşc.
"După 1990 am început cu un număr de chioşcuri, după care am înfiinţat o reţea de 12 magazine gen consignaţie şi am avut diverse afaceri. Am vândut materii prime”, povesteşte Vanghelie.
Aceasta "viziune" în afaceri l-a făcut pe Vanghelie să "inventeze" magazinele tip economat.
Vanghelie a cheltuit mulţi bani pentru dezvoltarea acestui tip de comerţ. În perioada 2004-2006, cifrele arată că sectorul 5 a cheltuit 73 de milioane de lei, peste 11% din bugetul cumulat, când pentru dezvoltarea reţelei de canalizare a fost alocat aproape un milion, iar pentru asfaltări, aproape 5 milioane.
Potrivit declaraţiei de avere din 17 martie 2006, Daniel Marian Vanghelie deţinea un apartament în Bucureşti, pe numele său, dobândit prin cumpărare, în 2001, cu o valoare impozabilă de 60.000 euro. Nu deţinea alte bunuri imobile, clădiri sau terenuri. Avea şi două autoturisme, Mercedes, respectiv Audi fabricate în 2000 şi dobândite prin cumpărare. Avea un depozit bancar în valută cu o valoare de 100.000 USD. Veniturile obţinute în 2006 erau de 324.000 RON, reprezentând salariul de primar al Sectorului 5.
Uşor, uşor, a intrat în politică, iar din anul 2000 ocupa funcţia de primar al sectorului 5 al Bucureştiului.
În 2004, Vanghelie s-a aflat în atenţia procurorilor anticorupţie în legătură cu înfiinţarea magazinelor Economat, organizarea petrecerilor de Revelion 2003 şi cu privatizarea Magazinului Bucureşti.
Atunci nu s-a început niciodată urmărirea penală împotrivă sa.
Însă în martie 2015, Marian Vanghelie a fost reţinut pentru 24 de ore.
Vanghelie este acuzat că a primit comisioane de 20% din contractele acordate de Primăria Sectorului 5, a căror valoare este de 2 miliarde de lei.
În circuitul de spălare a banilor a fost cooptată şi Oana Mizil. Edilul a fost denunţat de un fost prieten, Marin Dumitru, arestat în alt dosar.