BREAKING NEWS: Orban vs. Iohannis! Adevărata miză a deciziei de la Cotroceni
Gabriela M Bogdan, 3 noiembrie 2021, Ora 11:06
- |
- Tweet
Trăim zile cumplite din punct de vedere sanitar, cu perspective economice sumbre privind traiul în iarnă, iar scena politică dinamitată de PNL și USR ne oferă un dialog al surzilor. În pofida unor progrese fantastice făcute de România spre confortul civilizației occidentale, progrese având la bază mai cu seamă stabilitatea și continuitatea guvernărilor Năstase, Tăriceanu și Ponta, este limpede că apetența oamenilor pentru suferință sau moarte se raportează azi la niște așteptări mult mai înalte decât ale părinților sau bunicilor noștri. Deh, suntem deja de 70 de ani martorii păcii.
Am făcut această introducere pentru a observa cu detașare două dimensiuni ale problemelor României de azi: problema așteptărilor ridicate ale cetățenilor și inadecvarea partidelor ce au format până de curând coaliția. În mod evident, agendele celor două zone din societate, respectiv populația și elita politică PNL și USR, sunt complet paralele.
Faptul că din acest scandal, izbucnit cel mai probabil din cauze ținând de controlul sistemului judiciar dorit de USR, pierd în primul rând românii, este evident. Faptul că marele câștigător va fi PSD, indiferent de deznodământ.
Totuși, un aspect pare ignorat de majoritatea analiștilor, indiferent de scenariul luat în calcul pentru următorii ani, dintre cele 3 posibile, și anume rolul mișcărilor strategice făcute de Ludovic Orban. Și mai ales, faptul că decizia lui Klaus Iohannis de a alege PSD sau USR pentru viitorul guvern nu va ignora poziționarea celui mai vocal contestatar actual al său. Asta pentru că din 2024, presupunând că nu va reîncepe meditațiile la fizică, actualul președinte va avea nevoie de un partid unde să revină.
Fără a mai avea nimic de pierdut, după ce a fost practic „demis” de Klaus Iohannis de la conducerea PNL, obținând chiar un scor neașteptat de mare având în vedere presiunile anunțate public împotriva susținătorilor săi, Orban face exact ceea ce știe mai bine: dizidență din interior, tactic, având și un număr suficient de parlamentari fideli, care asigură de aproape două săptămâni știri zilnice privind dezafilierile, sporind tensiunea și crescând așteptarea. Să vedem așadar cum poate influența fostul președinte al PNL jocurile, pe frontul deschis împotriva președintelui României:
Scenariul 1. PNL face guvern cu PSD, indiferent cine va da premierul. Despre beneficiile unei guvernări stabile. PNL va prelua pasivul guvernării dacă va da premierul, iar PSD își va asigura avantajele puterii, păstrând o cotă ridicată de încredere fie tăcând, fie comunicând prin câțiva miniștri care se vor deosebi clar de cei ai liberalilor. În acest caz, platforma lui Orban nu va fi relevantă pentru învestirea guvernului, el chiar se va opune vocal, dovedind din nou consecvență, însă va atrage nemulțumiții din PNL, fie de la baza partidului, fie parlamentari care știu că nu mai au șanse la un nou mandat în actualul partid.
Scenariul 2. PNL face guvern cu USR. Scandalul va fi inevitabil în doar câteva luni. Orban și acoliții săi vor vota învestirea Cabinetului, dovedind consecvență, iar când noul conflict va izbucni, va arăta cu degetul către conducerea #echipeicastigatoare, pozând în victima nevinovată a incompetenței acesteia. Mai mult, prin discursul anti-Iohannis își va ralia chiar susținători din USR, atrăgând și pe vechii și autenticii liberali, nemulțumiți de atitudinea de argați ai Cotrocenilor pe care noii PDiști au impus-o în cultura organizațională a partidului. PSD va trece lejer de 40% in sondaje.
Scenariul 3. Nu se învestește niciun guvern, Florin Cițu rămâne interimar până la primăvară sau la vară, când se vor ține anticipate. Similar scenariului 1, Ludovic Orban va mai capacita parlamentari, probabil va oficializa un nou partid, pe model ALDE, va atrage oameni care știu că PNL va obține în 2022 cel mult jumătatea numărului de mandate de anul trecut, și va putea spera la pragul electoral bazat pe voturile a 3 categorii de alegători: vechii liberali, nucleul dur, nouăzecist al PNL, votanții anti-PSD, conservatori dar dezamăgiți de Klaus Iohannis și cei bine coordonați de rețelele locale de organizare ale primarilor prieteni. PSD va putea face guvern cu partidul lui Orban, având împreună peste 50% în acest scenariu.
Există, teoretic, și varianta 4, în care Florin Cîțu rămâne interimar până în 2024, însă ea absolut neplauzibilă, atât pentru că România nu va avea buget, cât și pentru președintele nu va risca suspendarea dacă nu va declanșa anticipatele prin suspendarea Parlamentului.