BREAKING NEWS: Firma care ar trebui să salveze Bucureștiul de țânțari nu are licență pentru dezinsecție
ro.ro, 26 iunie 2019, Ora 20:49
- |
- Tweet
Bucureștenii sunt ciuruiți de țânțari și invadați de gândaci și șobolani. Municipalitatea condusă de primarul Gabriela Firea Pandele nu a făcut nici o lucrare de dezinsecție și deratizare în ultimele șase luni. De abia pe 14 iunie a semnat Firea un contract.
Compania cu care s-a semnat contractul se numește Eco Igienizare, a fost înființată de către Primăria Municipiului București (ilegal!) și a înregistrat anul trecut pierderi de 65% din cifra de afaceri și datorii de aproximativ 1.000.000 de euro. Culmea, compania nu deține licență pentru a presta astfel de servicii.
"Cerul este pânza pe care Dumnezeu pictează zi de zi", scrie primarul Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook. Dar Bucureștiul, orașul de pe pământ și pe care ea îl administrează, se degradează în fiecare zi. În ultimele șase luni, PMB nu a contractat servicii de deratizare și dezinsecție, deși, în ultimii ani, zeci de români au fost infectate cu virusul West Nile, transmis de țânțari.
Vânătorul de țânțari al lui Dragnea
Dar cheltuirea banilor gestionați de municipalitate este mai importantă. Firea a reușit să bage Bucureștiul în faliment nedeclarat prin cheltuirea ineficientă a banilor publici. De exemplu, în anul 2017, PMB a atribuit un contract în valoare de 23 de milioane de lei firmei Fitodep Viridana SRL, pe atunci patronată de Virgil Lucian Constantin, directorul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi "Turris" din Teleorman. Asociația de vânătoare a fost fondată în anul 1998 de fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea. Din conducerea asociației mai făcea parte și Petre Pitiș, directorul general și președinte al firmei Tel Drum, controlată informal tot de către Liviu Dragnea.
Pentru ca șeful asociației de vânători a lui Dragnea să câștige contractul de 23.000.000 lei de la Primăria București, instituția a trebuit să anuleze o licitație în curs. Această licitație controversată a fost demarată în februarie 2016. Dar municipalitatea, sub mandatul primarului Firea, a decis anularea licitației, deși Consiliul Național pentru Soluționarea Constestațiilor a obligat instituția statului să anunțe câștigătorul contractului. Firma Coral Impex, firma ploieșteană, a contestat și decizia de anulare a licitației la CNSC. Pe 3 aprilie 2017, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a emis o nouă decizie, în care se menționează că Primăria Capitalei a anulat abuziv licitația. În tot acest timp, Primăria Capitalei, prin Centrul de Protecție a Plantelor București (CPPB), a atribuit contractul de achiziționare a produselor de deratizare și combaterea țânțarilor firmei Fitodep Viridana SRL, din Teleorman, în urma unei licitații cu un singur ofertant.
Abuzul viceprimarului Bădulescu
Primăria Capitalei a fost obligată de instanță să atribuie contractul de deratizare și dezinsecție firmei Coral Impex, cea care câștigase licitația publică. La începutul lunii septembrie 2017, controversatul viceprimar Aurelian Bădulescu împreună cu directorul Magdalena Iuga au decis modificarea condițiilor din contractul atribuit prin licitație. Complet ilegal. Degeaba au contestat decizia viceprimarului reprezentanții firmei. Ulterior, în acest sens, s-a semnat un proces-verbal, aflat în posesia Newsweek România.
Conform acestui document, directorul Magdalena Iuga și viceprimarul Aurelian Bădulescu au impus modificarea articolul 28.1 care reglementa condițiile de prelungire a contractului. Astfel, directorul Magdalena Iuga a spus în timpul ședinței că sintagma "Contractul de delegare gestiune" va fi înlocuită cu mențiunea "gestiune directă". Practic, se dorea ca la finalizarea serviciilor de dezinsecție și deratizare, contractul să fie atribuit direct firmei Eco Igenizare.
"Există hotărâri ale Consiliului General privind delegarea serviciului prin societăți comerciale ale PMB", spunea Magdalena Iuga. Ea a fost completată de viceprimarul Bădulescu, cel care conducea echipa de negociere a contractului: "PMB nu va delega această activitate decât companiilor municipale".
Avocatul firmei Coral Impex i-a atras atenția viceprimarului Bădulescu că PMB nu respectă cadrul legal și nici contractul publicat pe SEAP. Inutil Reprezentanții PMB, în frunte cu viceprimarul Bădulescu, au modificat uniltateral contractul.
Edilul Gabriela Firea Pandele nu a vrut să prezinte un punct de vedere în legătură cu abuzul făcut de reprezentanții PMB până la ora publicării acestui material.
Companie ilegală
Primăria Capitalei a decis pe 14 iunie 2019 să dea serviciile de deratizare și dezinsecție Companiei Muncipale Eco Igienizare, o firmă înființată ilegal. Conform datelor de la Ministerul de Finațe, Eco Igenizare a raportat pierderi și datorii pe anul fiscal 2018. La o cifră de afaceri netă de 2,63 milioane de lei, Eco Igenizare a declarat pierderi de 1,72 milioane de lei. Adică, aproximativ 65% din cifra de afaceri. În plus are datorii de peste 4,6 milioane lei, adică în jur de 1.000.000 euro.
În plus, Eco Igenizare nu apare ca fiind autorizată să presteze astfel de servicii. Licența de prestare a unor astfel de servicii este eliberată de Direcția Generală de Reglementări, Autorizări din cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare și Utilități Publice.
PETRU ZOLTAN