BREAKING NEWS: www.ziarulatak.ro Ministrul Mediului ATAK la Gabriela Firea
Gheorghe George, 7 ianuarie 2020, Ora 17:48
- |
- Tweet
Poluarea din București a fost sâmbătă noaptea aproape la fel de mare și de periculoasă ca cea din Australia. Ministerul Mediului avertizează că sănătatea locuitorilor Capitalei e afectată și spune că primarii nu fac mare lucru pentru a rezolva această problemă. Reţeaua de măsurare a calităţii aerului din București a înregistrat, sâmbătă noaptea, depăşiri de aproape 700% pentru poluarea cu praf. Primăria Capitalei neagă, însă, datele. Ar fi vorba despre rezultate de moment care nu sunt validate, potrivit unui comunicat de presă.
„Chiar dacă aceste depășiri de 700% sunt depășiri de moment, pentru că în mod normal normal se face o medie zilnică, aceste depășiri nu mai sunt o glumă. Nimeni nu trebuie să își mai permită să le trateze în această manieră. Cei doi indicatori ne fac rău nouă, oamenilor, ne îmbolnăvesc efectiv”, a spus ministrul Mediului, Costel Alex.
„Doamna primar e într-o gravă eroare și din păcate minte opinia publică. În 2013, la stația de la Cercul Militar, au fost 24 de zile cu depășiri pentru ca în 2018 să ajungă la 70 de zile cu depășiri. În una din 5 zile avem depășiri. În mod normal, avem depășiri peste tot în Capitală. De multe ori nu e nevoie să măsori, pentru că populația o resimte”, a adăugat ministrul.
El a mai spus că Bucureștiul are un plan de măsuri aprobat pentru reducerea poluării.
„Nu înțeleg ce mai așteaptă administrația publică a Bucreștiului să implementeze aceste măsuri”, a spus Alexe.
„Le-am transmis colegilor din Garda de Mediu că nu putem tolera bune relații între comisarii de mediu și primarii pe culoare politică, pentru că în joc e sănătatea cetățenaului. Sunt foarte hotărât ca locuitorii să nu mai aibă de suferit”, a spus Alexe.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a spus că a luat în ultimii trei ani măsuri pentru reducerea poluării, dar că nu poate fi recuperat în 36 de luni ce nu s-a făcut în „zeci de ani”.
În comunicat se mai precizează că Primăria Capitalei nu gestionează staţiile de măsurare a calităţii aerului și că „indicii de calitate la care se face referire reprezintă valori momentane înregistrate de către stațiile fixe de monitorizare, prin alte metode de măsurare decât metoda gravimetrică, fiind nevalidate”