Stanga
Dreapta

BREAKING NEWS: Cristian Diaconescu, dezvăluiri despre atacul în care și-a pierdut viața petrolierul Mercer Street

Gabriela M Bogdan, 3 august 2021, Ora 10:27

  • print
  • |
cristian-diaconescu-dezvaluiri-despre-atacul-in-care-i-a-pierdut-viata-petrolierul-mercer-street-48957-1.jpg BREAKING NEWS

 

Diplomatul Cristian Diaconescu afirmă că în zona în care a fost atacat petrolierul Mercer Street, incident în urma căruia și-a pierdut viața și un român, are loc, de fapt, un "război nedeclarat între Israel și Iran". Diaconescu mai spune că, potrivit dreptului internațional, trebuie să existe un răspuns la o agresiune, iar România ar trebui să acționeze în concordanță cu celelalte părți afectate - Marea Britanie, SUA și Israel.

Fostul ministru de Externe spune că situația trebuie evaluată și după discuțiile cu ambasadorii statelor implicate.

"În zonă, dincolo de aspectele comerciale, economice foarte semnificative în ceea ce privește aprovizionarea cu hidrocarburi a întregului glob, practic este în desfășurare un război nedeclarat între Israel și Iran. Din această perspectivă - sunt convins - Israelul a evaluat foarte bine tipul și sursa acestei agresiuni, transmițând dovezile necesare. Din punctul meu de vedere, Ministerul de Externe de la București a reacționat corect. Dar cred că situația ar trebui să fie evaluată în continuare. Discuțiile cu ambasadorii sunt doar o etapă, un element preliminar din acest punct de vedere", a declarat Cristian Diaconescu.

El a explicat cât de sensibilă și de importantă este zona, din cauza transporturilor de hidrocarburi care o tranzitează.

"E o zonă foarte periculoasă. De o parte - Arabia Saudită, Qatar, de altă parte - Iran și la mijloc o zonă de tranzit pentru hidrocarburi care ajung până în China. Doar în Qatar - ar trebui să se știe - în acest moment sunt dislocați mai mult de 60.000 de militari americani. Deci se poate înțelege cât de semnificativă, relevantă și complicată geostrategic este acea regiune", a mai afirmat fosul ministru.

Cristian Doaconescu a amintit că au mai fost astfel de incidente, care de fapt sunt provocări, dar nu soldate cu vitcome. 

"Iranul ridică din când în când tensiunea în acea zonă, încercând să provoace".

Diplomatul a mai precizat că, în dreptul internațional, o agresiune nu trebuie lăsată fără răspuns.  

"Este un act de agresiune. Și, în mod normal, cu mijloacele care stau la dispoziția relațiilor internaționale, dar și în dreptul internațional, la o agresiune se răspunde și trebuie să existe costuri", a spus Diaconescu.

Mai mult, el este de părere că țara noastră ar trebui să acționeze în concordanță cu celelalte țări afectate de atacul asupra petrolierului Mercer Street.

"Chiar ar fi de dorit (ca România să meargă împreună cu SUA și Marea Britanie - n.r.). Și aliații săi sunt alături de România, sunt convins, și mă refer la Marea Britanie și la Statele Unite, dar și la Israel. Nu cred că date privind acest incident nefericit nu ar fi transmise și de statul israelian, direct implicat în acest război nedeclarat în Strâmtoarea Urmuz spre Golful Persic, într-o zonă foarte-foarte complicată".

 

 

EDITORIAL

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Vrăjitoarele i-au spus lui Nicolae Păun care sunt jocurile politice din 2024

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a convocat zilele trecute cele mai tari vrăjitoare din România, cărora le-a cerut să îi prezică jocurile politice care se vor face în acest an electoral. Iată ce a ieșit: Astrele și globul magic spun că discuțiile politice care au loc zilele acestea, cu pr ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Mesagerul.org.ro

17:35
BREAKING NEWS:

Sectorul 5 înflorește . Primarul Cristian Popescu Piedone a scos directorii în stradă și a dat startul campaniei de primăvară